Plantpasset kallas också för plantetikett, växtpass eller ursprungsintyg. När du tar emot plantor ska du alltid försäkra dig om att det finns ett plantpass på lådan.
Passet talar om att plantorna har godkänts som skogsodlingsmaterial. Av passet framgår bland annat följande uppgifter:
- ursprung
- plantornas ålder och antal i förpackningen
- odlingsplats
- försändelsedatum
- plantpartiets nummer
- trädslag
- stambrevets nummer.
Kontrollera fyra saker på plantpasset
Plantpasset innehåller mycket information, men skogsägaren bör särskilt fästa uppmärksamhet vid fyra saker.
- Kontrollera odlingsplatsen. Många vill veta om plantorna är inhemska eller importerade. Odlingsplatsen anger var plantorna har odlats. På vår plantskola i Jorois odlar vi årligen miljontals plantor som planteras ut i våra kunders skogar. Vi har redan varit verksamma i nästan 40 år.
- Kontrollera stambrevets nummer. Stambrevets nummer talar om att plantorna härstammar från frökällor som godkänts för skogsodling. På plantskolan i Jorois använder vi endast godkända frökällor. Med hjälp av stambrevets nummer kan vi vid behov spåra frökällans produktionskedja.
- Kontrollera ursprunget. Ursprunget visar om plantorna kommer från en fröplantage eller ett skogsbestånd. Med hjälp av ursprunget kan du kontrollera om plantan lämpar sig för det önskade planteringsområdet. På Livsmedelsverkets (f.d. Evira) webbplats finns en karta över lämpliga områden beträffande fröplantage. På plantskolan i Jorois granskar vi varje plantparti för kunden för att säkerställa att plantorna lämpar sig för området där de ska planteras.
- Kontrollera datumen. Kontrollera försändelsedatumet på plantpasset. Då vet du när plantorna har lämnat plantskolan. Om plantorna har övervintrat nedfrysta ska du också kontrollera när fryslagringen har upphört. Datumet antecknas i kalendern på kartonglådans utsida.