Träet närvarande från livets början till dess slut

04/10/2019 06:54:06

Det talas mycket om användning och avverkning av skogar, men mindre om vardagliga träprodukter. Samtidigt som det diskuteras hur skogarna används är det bra att komma ihåg orsaken till avverkningarna – vi har alla ett ständigt behov av produkter som tillverkas av trä.

När man tar en titt på sin egen vardag kan man se att träet är närvarande i allt. En av mina kolleger börjar sina skogsrelaterade presentationer med att ställa en personlig fråga till åhörarna: ”Hur många av er har använt toalettpapper idag?”. Detta får åhörarna att fundera på skogsprodukternas betydelse i den egna vardagen. Toalettpappret nedvärderas ofta som en kortlivad produkt med lågt förädlingsvärde, men hur många skulle klara sig utan det i vardagen?

Och hur är det med boendet? Av alla som bor i våningshus bor än så länge bara få i ett trähus (i framtiden förhoppningsvis allt fler), medan en stor del av egnahems- och småhusen är trähus. Även om bostaden finns i ett hus som byggts av betongelement finns det gott om trämaterial i den typiska finländska inredningen: bokhyllor av furu, parkettgolv, skåpsystem av träskivor och så vidare. Träet är ett vackert material som tar många olika former. Det känns varmt att gå på och undersökningar visar att träet som inredningsmaterial också har hälsofördelar.

Träbaserade produkter hör också till vår mat, eftersom allt fler livsmedel packas i förpackningar av trä i stället för plast. Genom att maten förpackas säkerställer man att den klarar av transporten och dessutom förlängs matens hållbarhetstid. Om man tar en saftburk som exempel kan man kanske tänka att alla kartongförpackningar är lika, men det sker en kontinuerlig produktutveckling även bland basprodukterna till exempel i fråga om materialeffektiviteten. En mindre mängd råmaterial kan ge mer förpackningsmaterial som dessutom har en allt högre kvalitet.

Träbaserade produkter är också en del av vår fritid. Även om många nuförtiden njuter av underhållning i elektronisk form läses tryckta tidningar fortfarande vid frukostborden. I rusningsbussarna på vardagarna tycks människorna sitta försjunkna i sina smarta enheter, men på kvällen föredrar många att koppla av med en traditionell bok utan alltför mycket sinnesimpulser som kan störa nattsömnen.

Ständigt nya innovationer

Förutom alla dessa vardagliga och bekanta produkter används trä numera också i mycket spännande innovationer: i lim, som bindemedel i medicin och som läkemedel, som förtjockningsmedel i livsmedel, som underlag för cellodling, som trafikbränsle och som textil – och vi känner ännu inte ens till alla möjligheter som finns för att förädla trä till produkter! Det som är särskilt fint med träet som material är förutom att det är mångsidigt även att det förnyar sig, är miljövänligt och i mycket hög grad kan återvinnas och återanvändas.

Idén till den ädla rubriken inspirerades av en presentationsvideo om skogsindustrin som beskrev hur trä används i många alldagliga produkter och är närvarande i vårt liv från början till slut. Och så är det verkligen: i lådan som hör till vår nationella stolthet, moderskapsförpackningen, sover många spädbarn sina första månader. De flesta människors sista viloplats är en träkista eller numera allt oftare en urna av trä. Träet är alltså verkligen en del av alla skeden genom hela livet.