Intresset för skogsbranschen väcktes redan som liten pojke för Mathias

12/07/2022 08:12:41

Skogskundansvarige Mathias Leham har sedan liten pojke följt med sin far som har jobbat på branschen hela sitt liv. Det är en av orsakerna till att han blev intresserad av branschen. Mathias uppmanar er skogsägare att ta kontakt genast när man får en känsla av att man behöver hjälp i skogsfrågor. Mathias är fullständigt tvåspråkig och har svenska som modersmål. Ansvarsområdet är södra Salo, Kisko och Bjärnå. Samt vid behov i Västra Nyland. Läs mer!

Vem är du?

Hej, jag är Mathias Leham, hemma från Kyrkslätt och bor nuförtiden i egnahemshus på Kimitoön tillsammans med min sambo. Vi har en 4-årig blandras hund som heter Tico. Jag är fullständigt tvåspårkig så skogsärenden med mig kan skötas på båda inhemska språken.

Hur blev du skogskundansvarig?

Jag har studerat till skogsbruksingenjör i Ekenäs vid yrkeshögskolan Novia. Tidigare har jag jobbat som privatföretagare med skogsvårdsarbeten, som virkesbilschaufför, som skotarförare, som kundrådgivare inom skogs- och naturvård vid Skogscentralen och som arbetsledare. 

Vad betyder skogen för dig?

Jag har varit intresserad av skogen sen jag var liten pojke. Största orsaken till det är att jag har fått följa med min far. Han har jobbat på branschen hela sitt liv i olika arbetsuppgifter, han även skogsbruksingenjör. Efter att ha följt med hans karriär på nära håll så har skogsbranschen fortsatt att intressera mig och intresset för skogsbranschen har inte minskat.

När man jobbar med skog, så får man genast feedback efter till exempel en lyckad avverkning landskapsmässigt. Skogen är viktig för mig även på fritiden. Det är en plats där jag kan koppla av.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Detta är det bästa med detta jobb, ingen dag är den andra lik. I allmänhet består mina arbetsdagar av kontorsarbete, skogsbesök och skogsägarträffar.

Hur syns ansvarsfullt skogsbruk i ditt dagliga arbete?

Genom att följa de olika sertifieringssystem vi har så arbetar vi både ansvarsfullt och hållbart. Då jag pratar med skogsägare om avverkningar så kommer jag alltid ihåg att påminna om olika skogsskötselmetoder, på detta sätt syns ansvarsfullt skogsbruk i mitt dagliga arbete.

Äger du själv skog?

Nej, kanske i framtiden.

Vad är ditt motto?

Ärlighet varar längst.

Vad är ditt bästa minne från skogen?

Bästa minnet jag har från skogen är när vi var tillsammans med min far på ett röjningsuppdrag. När det blev lunchpaus, gav han mig länkkorv i ena handen och I andra senapstuben.

En annan sak som blivit i minnet är då vi var sista studieåret på kursresa till Vancouver, Kanada och såg på “lite” större träd.

Vad gör du på din fritid?

På min fritid hittas jag med stor sannolikhet nära havet, antigen och fiska eller och åka båt. I fiske är inte alltid fångsten det viktigaste utan det att man får vara ute i friska luften och koppla av.

Vilka är dina skogsvårdstips?

Timingen är a och o. Genast när man får känslan att man behöver hjälp och råd av proffs, tag då modigt kontakt så fixar vi skogsärendena i skick tillsammans. Kom ihåg även att utnyttja Kemera-understöden i skogsvårdsarbeten.

 

Ta kontakt!

Leham Mathias
Skogskundansvarig

Leham Mathias

Läs mer
 

“Bra planering är nyckeln till bra skogsvård”, Kaspar påpekar
Aktuellt | 10/20/2022 08:00:00 | 2 min

“Bra planering är nyckeln till bra skogsvård”, Kaspar påpekar

Läs mer
”En bra skött skog garanterar bästa avkastningen”, påminner Peter
Aktuellt | 08/29/2022 09:05:22 | 1 min

”En bra skött skog garanterar bästa avkastningen”, påminner Peter

Läs mer