Jukka-Pekkas tips till skogsägarna: ”Sköt skogarna i tid så kan vi rädda världen”

05/03/2021 05:39:41

När UPM Skogs franchisingkedja utvidgades norrut sadlade den erfarna skogsexperten Jukka-Pekka Klemetti om och blev företagare. Jukka-Pekka arbetar på skogsservicekontoret i Kajana och tillsammans med sitt team hjälper han kunderna med alla skogsvårdsarbeten i området som hör till den norra enheten. Läs presentationen!

Vem är du?

Hej! Jag är Jukka-Pekka Klemetti och jag har mina rötter djupt i Kajanaland. Jag är född i byn Kontiomäki i Paldamo och numera bor jag med min fru och våra tre barn på stranden av Sapsojärvi i Sotkamo.

Hur blev du UPM Skogs franchisingföretagare?

Jag utförde chefsuppgifter inom UPM Skog i cirka 20 år så jag känner min samarbetspartner väl. Min sista uppgift innan jag blev företagare var rollen som verksamhetsledare i skogsvårdsföreningen.  Som företagare får jag utnyttja den arbetserfarenhet jag inhämtat.

Vilka tjänster tillhandahåller du?

Mitt företag heter Mehtäherra Oy. I samarbete med UPM Skog tillhandahåller vi traditionella skogsvårdstjänster som omfattar förnyelsekedjorna efter en avverkning samt röjning av ungskogar som utförs av skogsarbetare.

Mehtaherra_kennelharrastus.jpg

Kennelverksamheten innebär omväxling till Jukka-Pekka Klemettis arbete som UPM Skogs franchisingföretagare. Bilden är från vorstehhundklubbens årsmöte där Jukka-Pekka fick ta emot ett brukschampionatplakat för hunden Syystuiskun Ihanas (Ihkus) förtjänster.

Vad betyder skogen för dig?

Skogen har alltid varit en viktig del av mitt liv. Redan som barn lekte jag ofta i skogen och som vuxen har jag hittat mina käraste hobbyer i skogen. Jag har också fått försörja mig på arbete i skogen.  Skötseln av skogsegendom har gett oss ekonomisk trygghet redan i flera generationer. Samlarekonomi av olika slag är också viktig för vår familj. Vi jagar, fiskar och plockar bär och svamp som vi tillagar och njuter av.

Vad är ditt motto?

Winners don’t quit, quitters don’t win!

Vad är ditt bästa minne från skogen?

Det är omöjligt att nämna ett enda minne eftersom det föds enormt med fina minnen av olika slag varje år. De fridfulla stunder jag tillbringat ensam och utan brådska i skogen är kanske de allra bästa.

Vad gör du på fritiden?

Fritiden tillbringar jag i naturen där jag fiskar och jagar med mina hundar beroende på årstiden. Kennelverksamheten har inneburit lämplig omväxling till arbetet och mycket glädje även där hemma. För närvarande har vi tre hundar. Jag försöker också motionera mångsidigt. Ofta är det fråga om vardagsmotion när jag hugger ved eller sysslar med någonting annat.

Vilka är dina skogsvårdstips?

Sköt skogarna i tid så kan vi rädda världen. Kolbindningen effektiveras, vi får ekologiskt hållbara produkter genom att utnyttja virke samt ekonomisk trygghet för skogsägarna. Ingen har nytta av snårskogar.

Vad är ditt verksamhetsområde?

UPM Skogs norra enhet, som omfattar Kajanaland, en del av Norra Österbotten från Uleåborgstrakten till Kuusamo i Koillismaa och västra Lappland från Kemi till Kolari.

mehtaherra_vapaa-ajan-kalastus.jpg

UPM Skogs franchisingföretagare Jukka-Pekka Klemettis passion är laxfiske: ”Det är mycket terapeutiskt att vara ute på vattnet i en vecka: att varje dag ro så att man är utmattad, koncentrera sig helt och hållet på att fånga lax och att på stranden lyssna på andra laxfiskares historier.”

 

Ta kontakt!

Klemetti Jukka-Pekka
Skogvårdsservicen

Klemetti Jukka-Pekka

Läs mer