Högklassiga frön ger en god virkesavkastning. På bilden frön av gran (t.v.), björk och tall.
Förädlingen ökar trädens grovlek, höjd och tillväxthastighet
Den största nyttan med förädlingen hamnar direkt på skogsägarens konto.
– Till följd av förädlingen växer träden snabbare både på höjden och i grovlek, vilket betyder att avverkningarna ger en tidigare och större avkastning än skogar som odlats från obehandlade från, sammanfattar Himanen.
På Luke har man noterat, att förädling ökar tallens volym med ca 15–25 procent, björkens volym med upp till 30 procent och granens volym med ca 10 procent. Samtidigt förkortas skogens omloppstid med omkring 10–20 år. En ung person som planterar björkskog kan alltså följa med skogens tillväxt ända till slutavverkningen.
Eftersom skogens tillväxt påverkas av både platsen och trädslaget, kan Himanen inte presentera någon allmän kalkyl för den ekonomiska nyttan med förädling. Hon påpekar ändå att användning av förädlade frön ökar förnyelsekostnaderna bara en aning.
– Det handlar vanligtvis om några tior per hektar. Summan är liten i förhållande till den ökade tillväxten och placeringen är ytterst lönsam, konstaterar Himanen. Hon kommenterar att förädling också leder till bättre kvalitet tack vare tunna grenar och lämplig tillväxtvinkel.
Förädling höjer resistensen mot sjukdomar
De förädlade trädens tillväxt främjas av en naturlig tillväxttendens och faktum att de är friskare än medeltalet.
– För förädlingen har valts friska individer som är så felfria som möjligt. Till exempel går mottagligheten för vissa svampsjukdomar i arv, berättar Himanen. Enligt henne undersöks och utvecklas sjukdomsresistensen kontinuerligt på Luke.
– Sjukdomsresistensens betydelse växer i och med klimatförändringen. När klimatet blir varmare fortsätter sporproduktionen längre in på hösten, vilket ökar risken för sjukdom i skogarna, säger plantskolans chef Anne Immonen från UPM.
På UPM:s plantskola i Jorois används förädlade frön alltid då det är möjligt. Det är endast förädlade granfrön som det ibland råder brist på, eftersom det varit ont om goda fröår. Av de finländska skogsträdsplantorna är omkring 70 procent förädlade.