En sommardag i Arboretum Mustila

Arboretum Mustila är över hundra år gammalt och erbjuder upplevelser också för mer erfarna naturkännare. I det 120 hektar stora arboretet i Kymmenedalen finns träd och växter som förökat sig naturligt under flera årtionden och därför växer nu många trädarter redan i tredje generationen.

Finlands äldsta och största arboretum, alltså planterade trädsamling, är artrikt och frodigt. Statsrådet A. F. Tigerstedt grundade Arboretum Mustila år 1902. Ställvis ser skogsparken ut som en vild naturskog, men antalet träd- och växtarter är mycket större än i en naturskog. Arboretets över 100 barrträdsarter, nästan 200 lövträdsarter samt hundratals buskar och perenner representerar det norra halvklotets växtlighet i bred skala. Växterna har samlats in från ett omkring 30 breddgrader stort område i Europa, Nordamerika och Fjärran Östern.

 

Trots det enorma antalet arter satsar Mustila starkt på kvalitet framför kvantitet. Arboretet eftersträvar att finna träd- och växtarter som ger människan glädje och nytta under många år. Tack vare Mustilas långa historia har växterna fått uppleva Finlands växlande väderförhållanden under tiotals år, så arternas härdighet är vältestad. Man testodlar också kontinuerligt nya arter.

Sevärt under hela året

Arboretum Mustila är speciellt känt för sina rhododendron som blommar i maj och juni, men det finns mycket att se och uppleva också utanför rhododendrons blomningstid.

På det 120 hektar stora arboretet dominerar nämligen de vintergröna barrträden. Trädparken är som grönast och frodigast mitt i växtsäsongen, alltså i juli och augusti. Mustilas verksamhetsledare Jukka Reinikainen uppmanar besökare att under denna tid bekanta sig med skogarna av purpurgran, hemlock och jättetuja, som hör till Mustilas specialiteter. På barrträdsterrassen kan man beundra ett stort antal dvärgbarrträd som passar utmärkt som prydnadsväxter.

Senare under hösten kan besökarna beundra parkens härliga höstglöd.

Det lönar sig också att ta en titt i Arboretum Mustilas evenemangskalender som innehåller många programpunkter från maj till oktober. 

 

 

På barrträdsterrassen finns också mer sällsynta dvärgbarrträd.

 

Guidning och guider

Besökare kan utforska arboretet på egen hand, men man behöver inte förlita sig enbart på sin egen växtkännedom och sitt eget lokalsinne.

Förstagångsbesökaren kan ta hjälp av de utmärkta rutterna som finns i tre varianter och längder (1,5–3 km långa).  Det finns också en naturstig med frågekontroller för hela familjen, samt tiotals småstigar som man fritt kan utforska.

För dem som besöker arboretet på egen hand finns det gott om material för artidentifiering att tillgå. Guideboken som säljs på arboretets kontor och på caféet kostar 8 euro och presenterar arboretets främsta områden samt 96 växtobjekt. Ett behändigt sätt att utvidga sin egen växtkännedom är att använda den avgiftsfria guiden över de 500 viktigaste växterna som fungerar med smarttelefonens QR-kodläsare.

Sommarsöndagar ordnar arboretet även allmänna guidningar som ingår i inträdesavgiften.

Grupper kan boka guidade rundturer som anpassas enligt deltagarnas önskemål.

 

Mustilas rhododendron är kända i hela Finland men barrträden är arboretets specialitet.

 

Ingen behöver lämna Mustila hungrig och tomhänt

Om man ska orka vandra en hel dag i arboretet är det bra med matpauser.

Parkcaféet i det gamla sädesmagasinet betjänar kunderna från maj till slutet av september. På caféet serveras olika slags hembakt, i juni och juli dessutom sopplunch.

Från parkcaféet kan man också köpa med sig frön och plantor av sällsynta växter.

På arboretets område finns dessutom Mustila Viinis vinstuga, sommarcaféet Piika ja Renki och Stallvindsmuseet, där man kan lära sig mer om arboretets och Mustila gårds historia.

 

Plantdagen i Mustila ordnas i år 2021 lördagen den 21 augusti

 

Arboretum Mustila

  • Adress: Mustilantie 57, 47200 Elimäki
  • Hemsida: www.mustila.fi/sv
  • Öppet året runt från morgon till kväll
  • Inträde: vuxna 9 € / pensionärer 7 € / studerande 5 €,
    barn under 12 år gratis
  • Parkcafét är öppet Maj - September (granska öppethållningstideren på arboretets hemsida)
  • Husdjur är välkomna till arboretet
 

Kottarna hos japansk lärk har bakåtvända kottefjäll som gör att kotten liknar en ros.

Så här binder du en bastukvast
Artikel | 1 min

Så här binder du en bastukvast

Läs mer
Pyhänpää - WWF Hemskog
Wiki | 1 min

Pyhänpää - WWF Hemskog

Läs mer
Fyra saker att komma ihåg när du skaffar en julgran
Artikel | 2 min

Fyra saker att komma ihåg när du skaffar en julgran

Läs mer