Vietä mielenkiintoinen kesäpäivä Arboretum Mustilassa

Yli satavuotias Arboretum Mustila tarjoaa kokeneellekin luonnontuntijalle nähtävää. Kymenlaaksossa sijaitsevassa, 120 hehtaarin laajuisessa arboretumissa puut ja kasvit ovat vuosikymmenien aikana saaneet rauhassa uudistua luonnollisesti ja monet puulajeista kasvavatkin jo kolmannessa sukupolvessa.

Suomen vanhinta ja suurinta arboretumia, eli puulajipuistoa, kuvastavat sanat runsaus ja rehevyys. Vuonna 1902 valtioneuvos A. F. Tigerstedtin perustamassa Arboretum Mustilassa tunnelma onkin paikoin kuin villissä luonnonmetsässä, tosin näin laajaa puu- ja kasvilajistoa ei luonnonmetsästä löydä. Arboretumin yli 100 havupuulajia, lähes 200 lehtipuulajia, sekä sadat pensaat ja perennat edustavatkin laajasti pohjoisen pallonpuoliskon kasvillisuutta. Kasveja onkin kerätty noin 30 leveysasteen levyiseltä alueelta Euroopasta, Pohjois-Amerikasta ja Kaukoidästä.

Vaikka lajimäärä onkin valtaisa, ei Mustilassa määrä korvaa laatua. Arboretumin pyrkimys onkin löytää puu- ja kasvilajeja, jotka tuottavat ihmisille iloa ja hyötyä vuosiksi. Mustilan kauas kantavan historian ansiosta kasvit ovat saaneet kokea Suomen vaihtuvat sääolot kymmenien vuosien ajan, joten lajien kestävyys voidaan katsoa hyvin testatuksi. Toki uusiakin lajeja on jatkuvasti kokeilussa.

Nähtävää läpi koko vuoden

Arboretum Mustila on tunnettu erityisesti alppiruusuistaan, mutta touko- kesäkuuhun sijoittuvan kukintakauden ulkopuolellekin riittää useammaksikin päiväksi nähtävää.

120 hehtaarisen arboretumin pääosassa ovat nimittäin ikivihreät havut. Kasvukauden keskivaiheilla, heinä- ja elokuussa, onkin puulajipuisto runsaimmillaan vehreyttä. Mustilan toiminnanjohtaja Jukka Reinikainen kehottaakin tutustumaan tällöin purppurapihta-, hemlokki- ja jättituijametsiin, jotka ovat Mustilan erikoisuuksia. Havuterassilla on puolestaan mahdollista tutustua valtavaan määrään kääpiöhavupuita, jotka soveltuvat erinomaisesti koristekasveiksi.

Syksyn puolella puisto ihastuttaa kulkijan upealla ruskallaan.

Arboretum Mustilan tapahtumakalenteriin kannattaa myös kurkistaa, sillä ohjelmaa siellä on aina toukokuusta lokakuun lopulle. 

 

Havuterassilta löytää harvinaisempiakin kääpiöhavupuita.

 

Tarjolla opastusta ja oppaita

Arboretumin alueella on mahdollista retkeillä omatoimisesti, mutta pakko ei ole omaan kasvitietouteensa ja suuntavaistoonsa luottaa.

Ensikertalaisen onkin helppo turvautua viitoitettuihin retkeilyreitteihin, joita alueelta löytyy kolme erimittaista (1,5-3 km pituisia).  Tarjolla on myös koko perheelle sopiva, kysymysrastein varustettu luontopolku, sekä kymmeniä vapaasti kuljettavia pikkupolkuja.

Omatoimisille arboretumiin tutustujille apua lajitunnistukseen on myös runsaasti tarjolla. Arboretumin toimistolta ja kahvilalta 8 euron hintaan saatavassa opaskirjassa esitellään arboretumin keskeiset alueet, sekä 96 kasvikohdetta. Erityisen kätevä tapa oman kasvitietouden kartuttamisessa on hyödyntää älypuhelimen QR-koodilukijalla ilmaiseksi käytössä olevaa 500 merkittävimmän kasvin kattavaa opasta.

Kesäsunnuntaisin arboretumissa on tarjolla myös yleisöopastuksia, joihin jokainen voi osallistua pääsymaksun hinnalla.

Ryhmät voivat tilata myös omien toiveidensa mukaan suunniteltuja opastuskierroksia arboretumiin.

 

Mustilan alppiruusut ovat tunnettuja ympäri Suomen, mutta havupuut ovat pääosassa arboretumissa.

 

Tyhjin käsin ja vatsoin ei tarvitse Mustilasta lähteä

Jotta arboretumissa jaksaa koko päivän kävellä, on hyvä pysähtyä välillä herkuttelemaan.

Vanhasta viljamakasiinista löytyvä Puistokahvila palvelee asiakkaita aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tarjolla on itsetehtyjä leivonnaisia, minkä lisäksi kesä- ja heinäkuussa on myös mahdollista nauttia keittolounaasta.

Herkkujen lisäksi, on Puistokahvilasta mahdollista hankkia kotiin viemisiksi myös harvinaisten kasvien siemeniä ja taimia.

Lisäksi Arboretumin alueelta löytyvät Mustila Viini -viinitupa, Piika ja renki -kesäkahvila ja Tallivintti museo, jossa voi tutustua Arboretumin ja Mustilan tilan historiaan.

 

Taimipäivä Mustilassa -tapahtuma järjestetään vuonna 2021 lauantaina 21.8.

 

Arboretum Mustila

  • Osoite: Mustilantie 57, 47200 Elimäki
  • Verkkosivut: www.mustila.fi
  • Avoinna ympäri vuoden aamusta iltaan
  • Sisäänpääsymaksu: aikuiset 9 € / eläkeläiset 7 € / opiskelija ja koululaiset 5 €,
    alle 12-vuotiaat ilmaiseksi
  • Puistokahvila avoinna touko-syyskuussa (tarkista aukioloajat arboretumin nettisivuilta) 
  • Lemmikkieläimet ovat tervetulleita arboretumiin

mustila-arboretum-logo.jpg

 

Japaninlehtikuusen kävyissä on taakäänteinen käpysuomu, joka tekee kävystä ruusukemaisen.

Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää
U23 EM-kisayhteistyö huipentui mitalistien kukittamiseen lehtipuiden taimilla
Artikkeli | 3 min

U23 EM-kisayhteistyö huipentui mitalistien kukittamiseen lehtipuiden taimilla

Lue lisää
Helppo havukranssi - Lue ohjeet koristeen tekoon
Artikkeli | 2 min

Helppo havukranssi - Lue ohjeet koristeen tekoon

Lue lisää