Forskning: Småbjörken klarar sig till och med bättre än stora plantor

05/21/2018 13:25:28

Plantor av småbjörk klarar sig till och med bättre i skogsodling än de stora vårtbjörksplantorna som planteras med hacka. Detta framgår av tills vidare opublicerade undersökningar som gjorts av Naturresursinstitutet.

Fördelen med småbjörk jämfört med de stora vårtbjörksplantorna är att småbjörk kan planteras enkelt och kostnadseffektivt med samma planteringsrör som används för granplantor eller med planteringsmaskin. Det är också lätt att transportera plantorna i terrängen. 

Enligt undersökningen växer och rotar sig småbjörken minst lika bra eller bättre än de traditionella, stora björkplantorna.

- Forskningsresultaten är mycket lovande. Småbjörken klarar sig till och med bättre än de traditionella plantorna, berättar specialforskare Jaana Luoranen som ansvarar för forskningen på Naturresursinstitutet.

Småbjörken planteras på tuva. Det är bra att plantera småbjörken djupt, som granplantorna. Vid djupplantering finns det minst 4 centimeter jord på rotklumpen, vilket är bra för plantan.

Småbjörk kan planteras från våren till hösten antingen med eller utan löv när plantor finns att få. Plantorna ska helst planteras före mitten av augusti, senast före slutet av september. Sommarplantering ger goda resultat.

Läs (på finska) om Naturresursinstitutets forskningsprojekt.

 

 

Läs mer om plantor av småbjörk

Små björkplantor från UPM:s plantskola i Jorois
Artikel | 11/17/2017 12:12:12 | 2 min

Små björkplantor från UPM:s plantskola i Jorois

Läs mer