Tutkimus: Pikkukoivu pärjää jopa paremmin kuin isot taimet

05/02/2018 06:31:55

Pikkukoivun taimet menestyvät metsänviljelyssä jopa paremmin kuin kookkaat, kuokalla istutettavat rauduskoivun taimet. Tämä käy ilmi vielä julkaisemattomista Luonnonvarakeskuksen tekemistä tutkimuksista.

Pikkukoivun etuna kookkaisiin rauduskoivun taimiin on, että pikkukoivun voi istuttaa helposti ja kustannustehokkaasti normaalilla kuusen istutuksessa käytettävällä pottiputkella tai istutuskoneella. Taimia on myös helppo kuljettaa maastossa. 

Tutkimuksen mukaan pikkukoivu pärjää kasvussa ja juurtumisessa vähintään yhtä hyvin ellei jopa paremmin kuin perinteiset, kookkaat koivun taimet.

- Tutkimuksen tulokset ovat erittäin lupaavia. Pikkukoivu menestyy jopa paremmin kuin perinteiset taimet, kertoo tutkimuksesta vastaava Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jaana Luoranen.

Pikkukoivun istutuspaikka on mätäs. Pikkukoivu kannattaa syväistuttaa kuten kuusen taimet. Syväistuksessa juuripaakun päällä on vähintään 4 senttimetriä maata, mikä on eduksi taimelle.

Pikkukoivun voi istuttaa keväästä syksyyn asti joko lehdettömänä tai lehdellisenä silloin kun taimia on saatavilla. Istutus kannattaa tehdä mieluiten elokuun puoliväliin mennessä, viimeistään syyskuun loppuun mennessä. Kesäistutus antaa hyviä tuloksia.

Tutustu Luonnonvarakeskuksen tutkimushankkeisiin.

 

 

Lue lisää pikkukoivun taimista

Koivun pikkutaimia UPM:n Joroisten taimitarhalta
Artikkeli | 08/01/2017 09:35:24 | 2 min

Koivun pikkutaimia UPM:n Joroisten taimitarhalta

Lue lisää