Den nya skogskundansvariga Jouni Tuohimäki älskar skogen - Tog sin en månad gamla baby med till vindskyddet i skogen

10/31/2017 09:52:00

Skogsservicekontoret i Soini öppnade i november. På kontoret jobbar den nya skogskundansvariga Jouni Tuohimäki.

Jouni Tuohimäkis förhållande till skogen kan beskrivas med orden respekt och inspiration.
- Jag har vistats i skogen ända sedan jag var barn. Först samlade jag slanor och virke med min pappa. När jag gick i högstadiet jobbade jag redan självständigt med motorsågen, berättar Jouni, som kommer från Ähtäri.

Jouni började hos oss som skogskundansvarig för området Soini och Lehtimäki i början av oktober. Han har en imponerande bakgrund inom skogsarbete.

Innan han kom till UPM körde Jouni skördare i sju års tid. Samtidigt studerade han till skogsbruksingenjör vid sidan av arbetet. Han har också en grundexamen inom skogsbranschen.

Det viktigaste lärde han sig ändå hemma.
- Pappa lärde mig att respektera naturen. Det lär man sig inte i skolan. Skogen är värdefull. Jag förstår också skogsägarnas perspektiv.

Enligt Jouni syns respekten för naturen till exempel i att man tar hänsyn till djuren. Under häckningstiden görs inga gallringar och avverkningarna utförs på ett ansvarsfullt sätt.
- Det värsta är att upptäcka att skogen inte har vårdats i tid eller att den har vårdats fel. Själv har jag utvecklat ett gott öga för hur avverkningen ska göras.

Jouni bor med sin familj och sina hundar i Ähtäri, som ligger omkring 40 kilometer från Soini. Han gör ofta utfärder i terrängen, bland annat i Arpainen.

Den här hösten blev Jouni pappa. Hans första barn, en flicka, föddes i september. Hon var bara en månad gammal när Jouni tog henne med på skogsutfärd.
- Vi besökte ett vindskydd och grillade korv. Flickan satt i babyskyddet och emellanåt i famnen. Vi lär henne genast husets seder, säger den nyblivna pappan och skrattar.

Nytt kontor i Soini

Det nya skogsservicekontoret i Soini öppnade i november. Adressen är Alajärventie 5 B 2.

Där kan man träffa skogskundansvariga Jouni Tuohimäki. Det är bra att ringa Jouni på förhand. Ibland är han ute på skogsbesök.

Det finns tre frågor som Jouni ofta får svara på. De är:

1. När kan jag gallra min skog?
2. Vad ska jag göra härnäst i min skog?
3. Kan jag få Kemera-stöd för skogsvård?

Jouni har svaren på frågorna.
- Man kan ringa mig i alla frågor som gäller virkeshandel och skog. Det finns inga dumma frågor. Om jag inte kan svaret på frågan, så tar jag reda på det. Jag hjälper gärna och ger råd.

 

Här hittar du kontaktuppgifterna till alla skogskundansvariga