Använd röjsågen säkert

Hurdan säkerhetsutrustning ska man använda i arbete med röjsåg? Vad annat är det bra att komma ihåg gällande säkerheten? På nedanstående video berättar en skogsarbetare det viktigaste om säkerhetsutrustningen i arbete med röjsåg. Titta på videon!

 

1. Hurdan säkerhetsutrustning ska du använda i arbete med röjsåg?

Hjälm, hörselskydd, ögonskydd samt skor och handskar med bra grepp. Hjälmen ska spännas så att den sitter stadigt.

Det är särskilt viktigt att skydda ögonen. Visiret skyddar till exempel mot grenar, medan skyddsglasögonen skyddar mot dammande sågspån. Använd både skyddsglasögon och hjälmens visir alltid när det är möjligt.

Skorna ska ha mönstrad sula med bra markgrepp. Snörskor stöder vristen bättre än gummistövlar. Tåskyddet skyddar foten om du av misstag sågar i skon eller om en slana faller på skon. Det är också bra att använda sågbyxor.

Handskarna ska ha en sträv yta så att du har ett bra grepp om sågen. Handskarna ska också vara vattentäta.

2. Vad ska du annat komma ihåg när du använder röjsåg?

Du ska alltid ha med dig en telefon med fulladdat batteri. Om du är ensam i skogen är telefonen det enda sättet att kalla på hjälp. Det är också bra att i förväg berätta för någon vart du är på väg.

I bilen bör det finnas en första hjälpen-väska om det skulle inträffa en olycka. Ett förband ska du alltid ha med dig i skogen.

3. Hur säkerställer du säkert arbete med sågen?

Röjsågens sele ska justeras så att den sitter bra och inte skaver. Sågen ska inte ändras om, till exempel sektorskyddet får inte tas bort. Säkerhetsanordningarna som finns på sågen är viktiga.
Skicket på röjsågens blad ska kontrolleras. När bladet är helt klingar det vackert när det träffar metall. Ett trasigt eller nött blad ska genast bytas.

Om du arbetar med någon annan i skogen ska säkerhetsavståndet vara åtminstone 20 meter. Om du upptäcker att någon närmar sig ska du genast stänga av sågen.

 

Artikeln har tidigare publicerats i tidskriften Metsän henki 1/2020.

 
Plantskogsskötsel ökar skogens avkastning
Artikel | 6 min

Plantskogsskötsel ökar skogens avkastning

Läs mer
En tidig plantskogsröjning i rätt tid sätter igång tillväxten
Artikel | 2 min

En tidig plantskogsröjning i rätt tid sätter igång tillväxten

Läs mer
Kontrollera plantbeståndets skick efter vintern
Artikel | 3 min

Kontrollera plantbeståndets skick efter vintern

Läs mer