UPMSkog

Så här binder du en bastukvast

Den bästa kvasten får du av vårtbjörk som är fastare, strävare och mera slitstark än glasbjörk.

Först går du ut i skogen och samlar 35–40 björkkvistar för en kvast. Bladen ska vara friska och fullt utvecklade. Kom ihåg att be om markägarens lov eftersom det inte hör till allemansrätten att bryta av kvistar.

Ta först en meter lång bit av ett björkskott som du använder för att binda kvasten. Repa bort barken och gör vidjan mjuk genom att tvinna den mot rotändan.

Lägg cirka 50 cm långa kvistar intill varandra en åt gången med bladets grå sida utåt. Bladets baksida är strävare och fastnar därför inte i den våta huden när man piskar sig med kvasten.

Ta bort bladen vid handtaget. När du har lagt hälften av kvistarna svänger du på bunten och fortsätter med andra hälften. Mitt i bastukvasten kan du placera kvistar av glasbjörk eller en kvist av svart vinbär för att ge doft. 

Trä björkvidjan genom rotdelen, snurra till en snäcka och dra åt. Bind sedan vidare mot roten, gör ett band till och en ögla för upphängning. Till sist gör du handtagets ända slät med en kniv. 

Torka bastukvastarna på ett luftigt och skuggigt ställe så får du fina kvastar för vinterns bastubadande. Lägg den torkade kvasten i vatten innan du använder den. Du kan också linda in bastukvasten i plastfolie och frysa in den.