Metsänhoidon vuosikello: muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina

Metsän hyvinvoinnin ja tuottokyvyn kannalta metsänhoitotöiden ajoitus on kaiken a ja o. Metsän kasvuvaihe määrittää metsänhoitotöiden ajoituksen, mutta myös vuodenajoilla on merkitystä. Koostimme muistilistan, mitä eri vuodenaikoina voit tehdä metsäsi hyvinvoinnin eteen.

Metsänhoito talvella

Joulu-, tammi- ja helmikuussa, lumettomaan aikaan:

  • ennakkoraivaus
  • taimikonperkaus

Talvi on metsänomistajalle hyvää aikaa suunnitella tulevia hoitotoimenpiteitä ja puukauppaa, mutta lumettomana aikana voit myös tarttua tuumasta toimeen ja tehdä hakkuiden ennakkoraivausta ja taimikonperkausta. Myös metsäveroilmoituksen teko on ajankohtaista.

Oikein ajoitetulla ennakkoraivauksella ja taimikonperkauksella pidät huolen metsäsi kasvusta ja lisäät metsästäsi saatavaa tuloa.

 - Raivaussahatöissä turvavälineet, kuten suojaavat vaatteet ja metsurinkypärä, ovat välttämättömiä, ja raivaussahan terä on syytä teroittaa päivittäin, muistuttaa metsänhoidon tuotepäällikkö Ella Kaivola.

Mikäli metsässä on tehty uudistushakkuita, on tuleva kasvukausi maanmuokkauksen ja viljelyn aikaa. Metsänuudistamisen toimenpiteet kannattaa aina sopia heti puukaupan yhteydessä. Paikallinen metsäasiakasvastaava auttaa sinua muokkausmenetelmän ja sopivan viljelymateriaalin valinnassa.

Vuoden alussa on hyvä miettiä ja ajoittaa tulevan vuoden toimenpiteet. Jos omistat metsää yhdessä muiden kanssa esimerkiksi yhtymässä, on hyvä käydä ennakkoon keskustelua tarvittavista toimenpiteistä. Talvi on myös hyvää aikaa sopia tulevan kesäkauden töistä, kuten metsänlannoituksesta ja raivaussahatöistä.

Pyydä tarjous raivaussahatöistä

metsuri-ja-metsanomistaja-suunnittelevat-metsassa-metsanhoitoa.jpg

Talvi on metsänomistajalle hyvää aikaa suunnitella tulevia hoitotoimenpiteitä ja puukauppaa. Lumettomana aikana voi myös tehdä hakkuiden ennakkoraivausta ja taimikonperkausta.

Metsänhoito keväällä

Maalis-, huhti- ja toukokuussa:

  • taimikon tarkistus
  • metsänviljelyyn valmistautuminen
  • metsänviljely

Keväällä, suurin piirtein huhtikuusta eteenpäin on otollisinta aikaa tarkistaa taimikot.

- Keväällä heti lumien lähdettyä havaitset helposti edellisen kesän tai talven aikana mahdollisesti syntyneet taimituhot, kun kasvukausi ei ole vielä alkanut. Tuhoja taimikossa ovat voineet aiheuttaa esimerkiksi ahava, tukkimiehentäi ja myyrä, kertoo metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri.

Huhtikuussa on myös hyvä alkaa valmistautua metsänviljelyyn. Kertaa metsänviljelyohjeet, mikäli aiot kylvää siemenet tai istuttaa taimet itse. Varaa valmiiksi tarvittavat istutusvälineet ja raivaa kalenteristasi tilaa tuleville istutustöille.

Toukokuussa voit aloittaa kylvöt ja kevätistutukset. Erityisesti routivat maat ja savimaat kannattaa istuttaa keväällä, jotta istutukset ehtivät kunnolla juurtua. Muistathan, että kylvöt on ehdottomasti hoidettava juhannukseen mennessä, sillä siementen itävyys romahtaa juhannuksen jälkeen liian lämpimien olosuhteiden vuoksi.

Eri puulajien istutusjärjestys on seuraava: ensin koivut, sitten männyt ja viimeisenä kuuset. Pohdi myös syysistutuksen mahdollisuutta: syysistutus voi olla toisinaan parempi vaihtoehto kuin kevätistutus, sillä maa on lämpimämpi syksyllä kuin keväällä.

Mänty suositellaan istutettavaksi keväällä, mutta kuusta ja koivua voit istuttaa elokuun loppuun asti. Kuusen syyskuun istutuksista on myös saatu hyviä tuloksia vähän routivilla ja karkeampien maalajien kohteilla. Istutuskausi on siis pitkä, ja omatoimisen metsänomistajan kannattaakin ajoittaa töitä myöhemmäksikin työkuorman tasaamiseksi.

metsänuudistaminen-taimi-istutus.jpg

Syysistutus voi olla toisinaan parempi vaihtoehto kuin kevätistutus, sillä maa on lämpimämpi syksyllä kuin keväällä.

Metsänhoito kesällä

Kesä-, heinä- ja elokuussa:

  • varhaisperkaus
  • kasvukauden lannoitukset

Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun on otollisinta aikaa taimikon varhaisperkaukselle, Ajoitus keskikesään hillitsee poistettavan lehtipuun vesomista jatkossa ja vähentää tulevan raivauksen tarvetta. Työolosuhteet voivat olla hankalat kuumuuden ja näkyvyyttä haittaavan, täydessä lehdessään olevan vesakon takia. Raivaussahatyö kannattaakin ajoittaa aamuun, jolloin aurinko ei vielä porota täydellä teholla. Kesällä tehtävässä varhaisperkauksessa poistettava puusto on lähinnä lehtipuuta.

Varhaisperkaus on hyvä tehdä ajoissa, sillä sen ansiosta taimikko kasvaa tuottavana kohti varsinaista taimikonperkausta. Jos teet varhaisperkauksen itse, muista tehdä se turvallisesti. UPM Metsän toteuttamilla työmailla edellytämme metsureilta muun turvavarustuksen lisäksi silmien tuplasuojaamista, eli suojalaseja metsurinkypärän visiirin lisäksi.

Pyydä tarjous raivaussahatöistä ja lannoituksesta

 

kuusen-istutustaimikko-taimikonhoito-jo-myohassa.jpg

Taimikonhoito on jo vähän myöhässä. Kuusentaimet ovat jäämässä lehtipuiden alle.

Metsänhoito syksyllä

Syys-, loka- ja marraskuussa:

  • ruohous
  • taimikonperkaus
  • ennakkoraivaus
  • huomioi juurikääpäriski

Syksy on hyvää aikaa ruohoukselle, kun vihreät havupuiden taimet on helppo löytää kellastuneen heinän seasta. Ruohouksella tai heinäyksellä tarkoitetaan pienten taimien vapauttamista kasvua häiritsevän kasvuston alta.

ruohous-ennen-kuva.jpg

Syksy on hyvää aikaa ruohoukselle, kun vihreät havupuiden taimet on helppo löytää kellastuneen heinän seasta.

 

Ruohous tehdään polkemalla, repimällä tai niittämällä pintakasvillisuus taimien ympäriltä. Apuvälineenä voit käyttää sirppiä, raivausveistä, ruohoterällä varustettua raivaussahaa, myös sählymaila käy heinän taittajaksi.     

- Pienten taimien pelastaminen heinän joukosta on niitä työlajeja, joilla on suuri merkitys ja mitä metsänomistaja voi tehdä itse ilman suuria investointeja kalustoon. Työ sopii perheen kanssa tehtäväksi, vinkkaa Kaivola.

Katso video taimikon heinäyksestä ts. ruohouksesta! (2:14 min)

 

Loppusyksyllä on hyvä tehdä taimikon tarkistus. Marraskuusta lähtien voitkin tehdä jälleen taimikonperkauksia sekä ennakkoraivauksia. Molempia töitä voit tehdä huhtikuuhun asti, mutta järkevintä työ on toteuttaa silloin kun lumi ei vaikeuta työskentelyä. Havupuiden poistamiseen liittyy myös riski juurikäävän leviämisestä, joten suosittelemme, että sellaisten taimikoiden perkaukset, joissa poistetaan havupuita, ajoitettaisiin marras—huhtikuun väliseen aikaan, mikäli se on mahdollista.

- Juurikäävän itiöt leviävät jopa 2-10 senttimetriä läpimitaltaan oleviin kantoihin, mikä on syytä muistaa tehtäessä kesäaikaisia taimikonhoitoja, muistuttaa Viiri.

 

Lähes ympäri vuoden mahdollista tehdä

  • maanmuokkaukset

ilmalannoitus-helikopteri-upm-metsa.jpg

Lentolannoitus sopii moneen kohteeseen ja hyvin myös sellaisille maille, jotka kestävät heikosti maalannoitusta joko kelirikon tai heikosti kantavan maapohjan vuoksi.

 

Vanha sanonta sopii mainiosti metsänhoitoonkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista pistää hyvät eväät reppuun ja lähteä metsätöihin.

 Jos kuitenkin tarvitset apua, me autamme sinua mielellämme kaikissa metsänhoitotöissä. Ota yhteyttä paikalliseen metsäasiakasvastaavaan ja selvitä, mitä metsäsi tarvitsee juuri nyt.

 

EM-kisoihin matkaavat taimet lähtövalmiina – urheilija Jessica Kähärä vieraili taimitarhallamme
Artikkeli | 2 min

EM-kisoihin matkaavat taimet lähtövalmiina – urheilija Jessica Kähärä vieraili taimitarhallamme

Lue lisää
Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus
Blogi | 4 min

Taimikonhoito on tuottoisa sijoitus

Lue lisää
Ilmastopositiivista taimikonhoitoa
Blogi | 6 min

Ilmastopositiivista taimikonhoitoa

Lue lisää