Metsänhoidon vuosikello: muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina

Metsän hyvinvoinnin ja tuottokyvyn kannalta metsänhoitotöiden ajoitus on kaiken a ja o. Metsän kasvuvaihe määrittää metsänhoitotöiden ajoituksen, mutta myös vuodenajoilla on merkitystä. Koostimme muistilistan, mitä eri vuodenaikoina voit tehdä metsäsi hyvinvoinnin eteen.

Metsänhoito talvella

Joulu-, tammi- ja helmikuussa, lumettomaan aikaan:

 • ennakkoraivaus
 • taimikonperkaus

Talvi on metsänomistajalle hyvää aikaa suunnitella tulevia hoitotoimenpiteitä ja puukauppaa, mutta lumettomana aikana voit myös tarttua tuumasta toimeen ja tehdä hakkuiden ennakkoraivausta ja taimikonperkausta.

Oikein ajoitetulla taimikonperkauksella pidät huolen metsäsi kasvusta ja lisäät metsästäsi saatavaa tuloa.

" Raivaussahatöissä turvavälineet, kuten suojaavat vaatteet ja metsurinkypärä, ovat välttämättömiä, ja raivaussahan terä on syytä teroittaa päivittäin," muistuttaa tuoteryhmäpäällikkö Krista Taimioja.

Mikäli metsässä on tehty uudistushakkuita, on tuleva kasvukausi maanmuokkauksen ja viljelyn aikaa. Metsänuudistamisen toimenpiteet kannattaa aina sopia heti puukaupan yhteydessä. Paikallinen metsäasiakasvastaava auttaa sinua muokkausmenetelmän ja sopivan viljelymateriaalin valinnassa.

Vuoden alussa on hyvä miettiä ja ajoittaa tulevan vuoden toimenpiteet. Jos omistat metsää yhdessä muiden kanssa esimerkiksi yhtymässä, on hyvä käydä ennakkoon keskustelua tarvittavista toimenpiteistä.

Metsänhoito keväällä

Maalis-, huhti- ja toukokuussa:

 • taimikon tarkistus
 • metsänviljelyyn valmistautuminen
 • metsänviljely

Keväällä, suurin piirtein huhtikuusta eteenpäin on otollisinta aikaa tarkistaa taimikot.

"Keväällä heti lumien lähdettyä havaitset helposti edellisen kesän tai talven aikana mahdollisesti syntyneet taimituhot, kun kasvukausi ei ole vielä alkanut," kertoo metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri.

Huhtikuussa on myös hyvä alkaa valmistautua metsänviljelyyn. Kertaa metsänviljelyohjeet, mikäli aiot kylvää siemenet tai istuttaa taimet itse. 

Toukokuussa voit aloittaa kylvöt ja kevätistutukset. Erityisesti routivat maat ja savimaat kannattaa istuttaa keväällä, jotta istutukset ehtivät kunnolla juurtua. Muistathan, että kylvöt on ehdottomasti hoidettava juhannukseen mennessä, sillä siementen itävyys romahtaa juhannuksen jälkeen liian lämpimien olosuhteiden vuoksi.

Eri puulajien istutusjärjestys on seuraava: ensin koivut, sitten männyt ja viimeisenä kuuset. Pohdi myös syysistutuksen mahdollisuutta: syysistutus voi olla toisinaan parempi vaihtoehto kuin kevätistutus, sillä maa on lämpimämpi syksyllä kuin keväällä.

Mänty suositellaan istutettavaksi keväällä, mutta kuusta ja koivua voit istuttaa elokuun loppuun asti. Kuusen syyskuun istutuksista on myös saatu hyviä tuloksia vähän routivilla ja karkeampien maalajien kohteilla.

metsänuudistaminen-taimi-istutus.jpg

Syysistutus voi olla toisinaan parempi vaihtoehto kuin kevätistutus, sillä maa on lämpimämpi syksyllä kuin keväällä.

Metsänhoito kesällä

Kesä-, heinä- ja elokuussa:

 • varhaisperkaus
 • kasvukauden lannoitukset

Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun on otollisinta aikaa taimikon varhaisperkaukselle, Ajoitus keskikesään hillitsee poistettavan lehtipuun vesomista jatkossa ja vähentää tulevan raivauksen tarvetta. Kesällä tehtävässä varhaisperkauksessa poistettava puusto on lähinnä lehtipuuta.

Varhaisperkaus on hyvä tehdä ajoissa, sillä sen ansiosta taimikko kasvaa tuottavana kohti varsinaista taimikonperkausta.

Metsänhoito syksyllä

Syys-, loka- ja marraskuussa:

 • ruohous
 • taimikonperkaus
 • ennakkoraivaus
 • huomioi juurikääpäriski

Syksy on hyvää aikaa ruohoukselle, kun vihreät havupuiden taimet on helppo löytää kellastuneen heinän seasta. Ruohouksella tai heinäyksellä tarkoitetaan pienten taimien vapauttamista kasvua häiritsevän kasvuston alta.

ruohous-ennen-kuva.jpg

Syksy on hyvää aikaa ruohoukselle, kun vihreät havupuiden taimet on helppo löytää kellastuneen heinän seasta.

Ruohous tehdään polkemalla, repimällä tai niittämällä pintakasvillisuus taimien ympäriltä. Apuvälineenä voit käyttää sirppiä, raivausveistä, ruohoterällä varustettua raivaussahaa, myös sählymaila käy heinän taittajaksi.

Loppusyksyllä on hyvä tehdä taimikon tarkistus. Marraskuusta lähtien voitkin tehdä jälleen taimikonperkauksia sekä ennakkoraivauksia. Molempia töitä voit tehdä huhtikuuhun asti, mutta järkevintä työ on toteuttaa silloin kun lumi ei vaikeuta työskentelyä. Havupuiden poistamiseen liittyy myös riski juurikäävän leviämisestä, joten suosittelemme, että sellaisten taimikoiden perkaukset, joissa poistetaan havupuita, ajoitettaisiin marras-huhtikuun väliseen aikaan, mikäli se on mahdollista.

"Juurikäävän itiöt leviävät jopa 2-10 senttimetriä läpimitaltaan oleviin kantoihin, mikä on syytä muistaa tehtäessä kesäaikaisia taimikonhoitoja," muistuttaa Viiri.

Lähes ympäri vuoden mahdollista tehdä

 • metsänlannoitus
  • kasvatuslannoitukset kasvukaudella (toukokuusta syyskuun loppuun)
  • tuhkalannoitukset ympäri vuoden
 • maanmuokkaukset

Vanha sanonta sopii mainiosti metsänhoitoonkin: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jokaisena vuodenaikana on mahdollista pistää hyvät eväät reppuun ja lähteä metsätöihin.

Jos kuitenkin tarvitset apua, me autamme sinua mielellämme kaikissa metsänhoitotöissä. Ota yhteyttä paikalliseen metsäasiakasvastaavaan ja selvitä, mitä metsäsi tarvitsee juuri nyt.

 

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää
Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa
Artikkeli | 4 min

Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa

Lue lisää