Ajoissa tehty taimikon varhaisperkaus saa metsän kasvuun

Viljelytaimille pitää tarvittaessa antaa alkuvuosina kasvutilaa taimikon varhaisperkauksella eli poistaa ylimääräinen lehtipuusto. Oikea-aikaisesti toteutettu varhaisperkaus on nopeaa ja tulokset palkitsevia – taimikko kasvaa tuottavana kohti varsinaista taimikonperkausta. Muutaman vuoden viivästyminen aiheuttaa kasvutappioita, hidastaa työtä huomattavasti ja lisää kustannuksia.

- Metsänuudistaminen on metsätalouden suurimpia investointeja. Valitettavan usein uudistamiseen käytetyt eurot ja työtunnit kuitenkin hukkuvat lehtipuuvesakkoon. Kylvetyt tai istutetut kasvatettavat puut kituuttavat pöheikössä, kun nopeakasvuiset lehtipuut valtaavat alan. Jotta taimikoista saa tuloa ja iloa, kannattaa varhaisperkauksen tarve tarkastaa ajoissa. Ajoissa tehty perkaus säästää selvää rahaa, kertoo UPM Metsän metsänhoidon tuotepäällikkö Ella Kaivola.   

Varhaisperkauksessa mäntytaimikoista poistetaan mäntyjen kehitystä haittaava lehtipuusto. Aukkopaikkoihin jätetään myös kuusia ja koivuja kasvamaan ja monimuotoisuutta varmistamaan. 

Taimikonhoito on kuntoa kohottavaa ja palkitsevaa ja onnistuu myös metsänomistajan itsensä tekemänä. Jos oma aika tai kunto ei riitä, varhaisperkauksen voi teettää joko metsurityönä tai koneellisesti. Koneellinen varhaisperkaus tehdään kitkemällä vesakko juurineen. Kitkentä vähentää huomattavasti uudelleen vesomista, jolloin toinen raivaussahatyökerta on usein tarpeeton.

Metsäasiakasvastaavamme antavat neuvoja taimikonhoidon erilaisista menetelmistä ja toteutustavoista. Sopimus töiden teettämisestä metsureillamme tai yrittäjillämme hoituu myös helposti heidän kanssaan. Vaivattominta niistä on sopia jo heti puukauppoja tehtäessä.

 

 

Tutustu UPM Taimikonhoito -palveluumme

UPM Taimikonhoito
KOKOELMA

UPM Taimikonhoito

Lue lisää
Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!
Artikkeli | 1 min

Kesätyöhaku on alkanut - tartu tilaisuuteen!

Lue lisää
Pitkäjänteisyyttä kannattaa vaalia metsänhoidossa, Jyri muistuttaa
Artikkeli | 3 min

Pitkäjänteisyyttä kannattaa vaalia metsänhoidossa, Jyri muistuttaa

Lue lisää
UPM Joroisten taimitarha – Innovatiivista ja kestävää metsätaloutta
Artikkeli | 2 min

UPM Joroisten taimitarha – Innovatiivista ja kestävää metsätaloutta

Lue lisää