Mitä sinun metsäsi tarvitsee tänä vuonna?

Kevät on metsänhoitotöiden suunnittelun ja tilausten aikaa. Mitä kaikkea sinun metsäsi tarvitsee tänä vuonna voidakseen hyvin? Listasimme yleisimpiä hoitotoimenpiteitä, joita kannattaa pohtia keväisin.

1. Tarkasta taimikonhoitotarpeet

Uudistustyöt – muokkaus ja istutus  – ovat suurin investointi metsään. Taimikoista on syytä pitää hyvää huolta. Nyt kannattaa kiertää nuoret metsät läpi ja katsoa, onko ­4–6-vuotiaissa taimikoissa varhaisperkauksen tai vanhemmissa taimikoissa taimikonhoidon tarvetta.

Kun lehtipuiden latvat ylittävät viljelypuiden mitan, on syytä tarttua raivaussahaan tai tilata ammattilainen hoitamaan taimikko kuntoon. Puut kasvavat kunnolla vain silloin, kun niillä on riittävästi valoa ja ravinteita.  Nuoren metsän hoitoon voit hakea Kemera-tukea.

2. Tilaa lannoitus

Lannoitus antaa sijoitetulle rahalle yleensä yli kymmenen prosentin tuoton. Kannattaakin selvittää asiantuntijan kanssa, löytyisikö omasta metsästä sopivaa lannoituskohdetta.

Lannoitus toteutetaan yleensä toisen harvennuksen jälkeen, 10–20 vuotta ennen päätehakkuuta. Se tuo parhaan tuloksen kivennäismaiden havumetsissä. 

3. Kartoita ensiharvennuskohteet

Ensiharvennus on 20–30 vuoden kuluttua istutuksesta toteutettava hoitohakkuu, joka lihottaa jäljelle jäävät puut kovaan kasvuun. Ensiharvennus tuottaa jo pientä metsätuloakin.

Ensiharvennuskohteet kannattaa selvittää kevättalven aikana asiantuntijan kanssa. Metsäammattilaisen voi pyytää metsäkäynnille, ja samalla voidaan käydä läpi kaikkien kuvioiden hoitotarpeet. UPM:n asiantuntijapalvelu on maksutonta.

 

3 × hoida metsää

 

Artikkeli on julkaistu Metsän henki 1/2021 -lehdessä, jonka voit lukea lehden Issuu-palvelusta.

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Taimet multaan!
Artikkeli | 1 min

Taimet multaan!

Lue lisää
Yhdeksäsluokkalaiset saivat ensimmäisen työkokemuksensa metsänistutuksessa
Artikkeli | 4 min

Yhdeksäsluokkalaiset saivat ensimmäisen työkokemuksensa metsänistutuksessa

Lue lisää