UPMMetsä

Tarkasta nyt lumituhot metsästäsi – mitä tehdä vaurioituneille puille?

Viime talvi oli poikkeuksellisen hankala lumituhojen suhteen. Nyt on syytä tarkastaa oman metsän kunto. Jos vaurioituneita puita näkyy, toimi ripeästi. Lue asiantuntijan vinkit.

Tykkylumen raskas paino on katkonut puiden latvuksia ja taivuttanut puita ympäri Suomea.

- Tykkylunta oli viime talvena paljon myös Etelä- ja Keski-Suomen alueella. Tavallisesti tykkylunta esiintyy erityisesti Pohjois-Suomessa. Metsänomistajan kannattaakin nyt suunnata omaan metsään ja tarkastaa tilanne, sanoo UPM Metsän puumarkkinapäällikkö Panu Kärkkäinen.

Tarkkaile puiden latvuksia

Metsässä on hyvä tarkkailla erityisesti puiden latvuksia. Puiden yläosasta voi puuttua esimerkiksi 5-10 metriä latvusta, joka on pudonnut maahan.

Jos latvus on katkennut, sen kasvu häiriintyy, puu voi kuivaa tai lähteä lahoamaan latvasta tyveen. Kaikista herkimpiä lumituhoille ovat ylitiheinä kasvaneet ja juuri harvennetut metsät.

- Kookkaammat tukkipuut voivat kasvattaa uuden latvuksen, mutta pienemmät puut voivat kuivaa ja kuolla muutamassa vuodessa.

Vaurioituneet puut ovat myös alttiimpia sieni- ja hyönteistuhoille. Jos vaurioituneita puita on paljon, metsätuholaki edellyttää korjaamaan ne pois metsästä määräaikoihin mennessä.

Älä jää yksin lumituhojen kanssa

Jos metsässäsi näkyy lumituhoja, kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaan. Hän osaa neuvoa ja arvioida muun muassa seuraavia asioita:

  • Miten laajoja lumituhot ovat ja kannattaako vaurioituneet puut poistaa?
  • Minkälainen hakkuu on järkevä tehdä?
  • Korjataanko vain vaurioituneet puut vai ovatko tuhot niin laajat, että koko tuhoalue kannattaa uudistaa?

Puut nopeasti talteen

Jos tuhot ovat laajoja, puut kannattaa korjata mahdollisimman pian. Silloin saadaan puu arvokkaana talteen.

-  Jos puu kuivaa ja kuolee, sen jalostusarvo romahtaa. Nopea korjuu ehkäisee myös hyönteistuhoja. Pyrimme huomioimaan erityisesti kumppaniasiakkaidemme tuhokohteet, kun suunnittelemme korjuuohjelmia, Kärkkäinen sanoo.

Jos metsä on vakuutettu, lumituhoihin voi saada korvauksia. Metsäasiakasvastaava voi antaa tuhovaurioista arvion vakuutusyhtiötä varten.

- Älä epäröi ottaa yhteyttä metsäasiakasvastaavaan. Muista myös, että ajallaan tehdyt metsänhoitotyöt ja hakkuut ennaltaehkäisevät lumituhoja. Saat meiltä apua kaikissa metsäasioissa.