Miksi sukupolvenvaihdos kannattaa tehdä ajoissa?

Metsätilan sukupolvenvaihdoksessa liikkuvat omaisuuden lisäksi tunteet. Kun yksi metsänomistaja haluaa säästää veroissa, toinen haluaa auttaa lapsiaan taloudellisesti ja kolmas turvata metsätilan jatkuvuuden. Päätös sukupolvenvaihdoksesta helpottuu, kun taustalla on riittävästi tietoa lainopillisista seikoista. Sekä luopuja että saaja hyötyvät, kun järjestelyt käynnistää ajoissa.

Jotta omaisuuden siirron voi tehdä hallitusti elinaikanaan, liikkeelle kannattaa lähteä hyvissä ajoin.

 – Metsänomistajan liikkeellelähtöä saattaa hidastaa paitsi inhimilliset syyt mutta myös mieltä askarruttava pykäläviidakko.  Pohdittavana on tyypillisesti niin nykyisen metsänomistajan kuin jälkipolvienkin taloudellinen tilanne sekä vero- ja perintöoikeudellisia kysymyksiä. Metsäomistajan ei kannatta jäädä tilanteessa yksin. Toimintavaihtoehtoihin liittyy aina juridisia seikkoja ja siksi metsänomistajan kannattaa ottaa avuksi asiantuntija, UPM Metsän lakipalvelupäällikkö Heikki Kalvila toteaa.

Yleensä elinaikainen metsätilan sukupolvenvaihdos järjestetään metsätilakauppana, lahjanluonteisena kauppana tai metsälahjana. Metsänomistajan ja hänen perheensä yksilölliset tarpeet vaikuttavat keinovalikoimaan. UPM Metsä Sukupolvenvaihdos -palvelu tarjoaa sekä lainopillista että metsäasioiden erityisosaamista. 

 – Käytännössä ensin on hyvä pohtia, että tarvitaanko metsätilan siirrossa kauppahinta luovuttajan ja mahdollisesti hänen puolisonsa taloudelliseksi turvaksi, vai lisätäänkö lahjana paremminkin jälkipolvien varallisuutta, Kalvila toteaa.

Uusi sukupolvi innostuu metsänhoidosta

Metsä, kuten muukin varallisuus, vaatii hoitamista. Mitä aikaisemmin omaisuus siirtyy, sitä enemmän nuori sukupolvi ehtii sekä hyödyntää että kartuttaa metsävarallisuutta. Surullisimmillaan metsäomaisuudenkin vointi heikkenee, jos vanhemman sukupolven voimat syystä tai toisesta hiipuvat, ja metsä jää pitkäksi aikaa hoitamatta. Elinaikana siirretty metsätila säilyy myös helpommin yhtenäisenä kuin kuolinpesälle perinnönjakoon päätyvä tila.

Miksi sukupolvenvaihdokseen kannattaa lähteä ajoissa?

Hallittavuus. Metsänomistaja voi sopia omistusjärjestelyistä etukäteen yhdessä perheen kanssa niin, että sukupolvenvaihdoksessa löydetään kestävä ja taloudellisesti hyvä ratkaisu.

Vaihtoehdot. Käytössä on laaja valikoima juridisia työkaluja muun muassa luovutusvoiton verovapaudesta metsävähennykseen ja metsälahjavähennykseen.

Jatkuvuus. Seuraava sukupolvi voi sekä hyödyntää että kasvattaa metsävarallisuutta oman perheensä hyväksi.

Mielenrauha. Kun taustalla on riittävästi tietoa, päätös on helppo.

 – Yleensä nuori sukupolvi innostuu metsän hoitamisesta. On aina mukava onnitella uusia metsänomistajia, kun tila siirtyy seuraavalle polvelle. Metsässä on jotain niin jaloa”, Kalvila vielä toteaa.

UPM Metsä Sukupolvenvaihdos -palvelun asiantuntija

  1. kartoittaa perheen tavoitteet ja tarpeet
  2. antaa ehdotuksen toimintavaihtoehdosta
  3. laatii tarvittavat asiakirjat ja antaa niin sanotusti avaimet käteen.

 

 

Pääset alkuun sukupolvenvaihdoksessa, kun annat suostumuksesi luovuttaa henkilötietosi juridiikan asiantuntijalle. Sen jälkeen yhteistyökumppanimme OpusLex-asianajotoimiston asiantuntija ottaa sinuun yhteyttä. Voit myös aloittaa sukupolvenvaihdospalvelun tilaamisen lähimmän metsäasiakasvastaavan tai UPM Metsä asiakaspalvelun kautta.

 

Perehdy lisää metsätilan sukupolvenvaihdokseen

Metsätilan sukupolvenvaihdos - ydinkysymykset
Artikkeli | 07/04/2017 09:12:16 | 4 min

Metsätilan sukupolvenvaihdos - ydinkysymykset

Lue lisää
Yksi metsätilan sukupolvenvaihdos, kiitos!
Blogi | 04/07/2020 12:59:51 | 3 min

Yksi metsätilan sukupolvenvaihdos, kiitos!

Lue lisää
Näin metsätilan sukupolvenvaihdos etenee - katso webinaaritallenne
Artikkeli | 11/13/2018 14:47:50

Näin metsätilan sukupolvenvaihdos etenee - katso webinaaritallenne

Lue lisää
Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa
Artikkeli | 3 min

Riittävällä panostuksella metsät saadaan pidettyä terveinä, Atte muistuttaa

Lue lisää
Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa
Artikkeli | 4 min

Pysy tietoisena, mitä omassa metsässäsi tapahtuu, Kati kehottaa

Lue lisää