Kuinka kauan kestää saada puukaupparahat tilille?

Puukauppatulot tuovat ratkaisuja ja mahdollisuuksia monenlaisiin tarpeisiin, isoihin ja pieniin. Oman talouden suunnittelua helpottaa tieto siitä, kuinka paljon aikaa kuluu puuukaupan tarjouspyynnöstä varsinaisten puukaupparahojen saamiseen tilille.

Puukaupan kulku on vaivaton tapahtuma metsänomistajalle, ja koko prosessi aina puukaupan tarjouspyynnöstä metsänhakkuusopimuksen allekirjoittamiseen on mahdollista hoitaa halutessasi verkon välityksellä, kaukana omasta metsätilastasi. Toteutamme puolestasi kaikki korjuun liittyvät työvaiheet aina suunnittelusta suojeltavien kohteiden selvittämiseen ja tarvittavien ilmoitusten tekemiseen.

Oikea-aikaisella harvennuksella tai uudistamisella saat metsästäsi paitsi puukauppatuloja, varmistat myös metsäsi arvon ja hyvinvoinnin säilymisen. Jos teet ensimmäistä kertaa puukaupat, et välttämättä tiedä, minkälaista tuloa metsästäsi on mahdollista saada. 

Pohdi puunmyyntitulo-odotuksiasi jo ennen puukauppoja

Puunmyyntitulo-odotuksesi voivat vaihdella sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin, riippuen siitä minkälaisesta hakkuusta on kyse. Noin 30-vuotiaan puuston ensiharvennuksesta saat arviolta 500 euroa hehtaarilta, noin 40—60-vuotiaan puuston harvennushakkuusta 2000 euroa hehtaarilta ja noin 60—80-vuotiaasta puustosta 10 000 euroa hehtaarilta.

Toisinaan voi olla vaikea hahmottaa, mitkä hakkuukohteet omalla metsätilalla sopisivat parhaiten sekä metsän että omiin tarpeisiin. Puukauppaa pohtiessasi kannattaakin hyödyntää metsäammattilaisen näkemystä, ja ottaa rohkeasti yhteyttä paikalliseen metsäasiakasvastaavaan, joka tekee tarvittaessa metsäkäynnin metsätilallasi myös ilman sinua.

Kun haluat selvittää metsätilasi hakkuumahdollisuudet:

  1.  Jos vain ennätät, selvitä metsätilasi kiinteistötunnus jo ennakkoon, sillä metsäasiakasvastaava tarvitsee sitä tarjousta laatiessaan.
  2. Ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaasi puhelimitse tai sähköpostitse ja kerro hänelle toiveistasi ja pyydä tarjous. Puukaupan tarjouspyynnön voit tehdä myös UPM Metsä -verkkopalvelun tai verkkosivujemme kautta. Voit samalla pyytää tarjouksia myös metsänhoitotöistä, kuten metsänuudistamisesta.
  3. Tutustu tarjoukseen, jonka saat viikon sisällä tarjouspyynnöstä. Keskustele metsäasiakasvastaavasi kanssa tarjouksen yksityiskohdista kasvokkain, puhelimitse tai verkossa. Tarjous on voimassa viikon tarjouksen antamisesta.
  4. Kun haluat hyväksyä tarjouksen, allekirjoita tarjouksesta laadittu metsänhakkuusopimus joko kasvokkain tai sähköisesti.
  5. Puunkorjuuta ennen tehtävät mahdolliset metsänhoitotyöt voidaan vähentää halutessasi puukaupan loppumaksusta, jolloin niistä ei lähetetä sinulle erillistä laskua.

 

Puukaupparahat tilille puunkorjuun ja loppumittauksen jälkeen

Yleinen käytäntö on se, että puukaupparahat maksetaan puun myyjälle kuukauden kuluttua puunkorjuusta ja loppumittauksesta. Puunkorjuu toteutetaan tavanomaisesti viimeistään kahden vuoden kuluttua metsänhakkuusopimuksen allekirjoittamisesta. Korjuun ajankohta on riippuvainen kohteen ominaisuuksista, UPM:n puun tarpeesta sekä säähän liittyvistä asioista, joten sen vuoksi korjuuseen on varattava riittävästi aikaa. Saat meiltä ilmoituksen, kun aloitamme hakkuun. Olet tervetullut seuraamaan puunkorjuuta, kunhan liikut turvallisesti hakkuualueella.

Loppumittaus tehdään puunkorjuun päättyessä. Saat mittaustodistuksen liitteineen korjuun päätyttyä. Mittaustodistuksesta selviävät puumäärät ja sinulle maksettava rahasumma. Jos olet rekisteröitynyt UPM Metsä -verkkopalveluun, kirjautuvat puukauppatulot automaattisesti Verotus-osioosi, jolloin sinun ei erikseen tarvitse tehdä tulokirjauksia, kun alat tehdä verkkopalvelussa sähköistä metsäveroilmoitusta. UPM Metsä -verkkopalvelun rekisteröityneenä käyttäjänä voit seurata verkkopalvelussa myös mittauksen ja maksujen tilaa.

Näin saat puukaupparahat tilillesi:

  • Puukaupparahat saat tilillesi kuukauden kuluttua loppumittaustodistuksen päiväyksestä.
  • Jos puukaupalle on sovittu ennakkorahoitus, saat osan (n. 10—15 %) arvioidusta puukaupparahasta kuukauden kuluttua metsänhakkuusopimuksen allekirjoittamisesta. Loppuosan puukaupparahoistasi saat kuukauden kuluttua mittaustodistuksen päiväyksestä.
  • Jos haluat saada puukaupparahat tilillesi nopeasti, hyödynnä UPM Puukaupan rahoituspalvelua. Voit saada 55–80 % osuuden puun myyntisaatavasta tilillesi viidessä pankkipäivässä.
Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Metsänhoidon vuosikello: muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina
Artikkeli | 5 min

Metsänhoidon vuosikello: muistilista metsänhoitotöistä eri vuodenaikoina

Lue lisää
Miten löydät metsäasiakasvastaavasi yhteystiedot
Artikkeli | 1 min

Miten löydät metsäasiakasvastaavasi yhteystiedot

Lue lisää