Metsä

Puumarkkina ja puun hinta

Puumarkkinakatsaus kertoo viimeisimmät kuulumiset tämän hetken puumarkkinasta ja puukaupasta. Millainen on UPM:n tämän hetken puuntarve ja mitkä puulajit eri puolilla Suomea kiinnostavat. Metsäteollisuus ry:n puun hinta -tilasto kertoo edellisen viikon keskimääräiset puun hinnat.

Puumarkkina ja puun hinta

Puumarkkinakatsaus 

Puukaupan mainiot puitteet jatkuvat

Kuluva vuosi on ollut puukaupparintamalla hyvin positiivista aikaa. Metsäteollisuuden tuotteilla on ollut yleisesti hyvää kysyntää, mikä on näkynyt tehtyjen investointien mukaisten, aiempaa suurempien puumäärien hankkimisena ja toimittamisena asiakastehtaillemme. Säät ovat myös suosineet; talvella kyettiin hyödyntämään hyviä metsien ja talviteiden lumiolosuhteita ja kesällä erityisen kuivat kelit tekivät mahdolliseksi jopa normaalisti hieman heikommin kantavien kohteiden korjuut. Puukauppaa ja hakkuita onkin tehty Suomessa ja erityisesti UPM:ssä tänä vuonna merkittävästi edellisvuosia vauhdikkaampaan tahtiin!

Metsänomistajalle reipas puunkysyntä sekä erinomainen korjuuolosuhde näkyy suoraan mahdollisuutena varmistaa metsätalouden hyvä tuotto. Metsä tuottaa, jos puiden elinvoimaisilla latvuksilla on kasvutilaa. Tämän voit nyt omassa metsässäsi varmistaa. Tee se sopimalla kasvatusmetsäsi harventamisesta tai kasvunsa päättäneen kohteesi uudistamisesta. UPM:n teollisuuden puunkäyttö on metsän kuvaa vastaava. Siksi teemme puukauppaa kanssasi pitkäjänteisesti metsäsi kaikenlaisista kohteista. Erityispiirteenä puukaupassa on juuri nyt hyvä koivikkouudistusten ja –harvennusten ostomahdollisuus.

Puukaupan tekemisen iloa ja varmuutta lisää vallitseva vahva ja vakaa puunhintataso. Hyvä tilanne on nyt järkevä hyödyntää. Sekä varmistaa myös metsien muiden ajankohtaisten töiden toteuttaminen. Niistä voidaan sopia kätevästi puukaupan yhteydessä! Uutena palveluna metsärahan sijoituskohdetta etsiville olemme sopineet Nordnetin kanssa yhteistyöstä, jonka avulla metsänomistajalle tarjotaan laaja valikoima sijoittamisen palveluita ja tuotteita.

 

Ole puukauppatarpeissasi suoraan UPM:ään yhteydessä. Varmistetaan yhdessä metsäsi tuottokunto.

 

 

Paljonko puusta maksetaan tänään?

 

Kantohinnat hakkuutavoittain 

kantohinnat-viikko37.png

Lähde: Metsäteollisuus ry

Puukauppatilastossa julkaistaan Metsäteollisuus ry:n jäsenyritysten tekemien ostojen puun hinnat hakkuutavoittain ja puutavaralajeittain.

Askarruttaako puun hinta?

Puun hinta sovitaan kauppakohtaisesti.  Kysy oma tarjouksesi metsäasiakasvastaavaltasi!

 
 

Lue lisää alueellisesta tilanteesta

”Lounaisen Suomen alueella hankimme ensisijaisesti kuusivaltaisia pääte- ja kasvatushakkuita. Eteläisessä Suomessa ja Kymenlaaksossa ostamme kuusitukin lisäksi sekä koivu- että havukuitupuuta Kymin uudistetulle sellutehtaalle”, kertoo Etelä-Suomen aluejohtaja Matti Toivakainen.

”Kaikille puutavaralajeille on hyvä menekki. Syksyn korjuuseen sopivat kohteet ovat nyt ostoslistan kärjessä. Myös katkotulle puulle on tilaa, ensi talven hankintakauppaa kannattaa kuitenkin suunnitella jo hyvissä ajoin. Kysy suoraan puukauppatarjousta UPM:ltä ja tutustua myös laajaan metsänhoidon palveluvalikoimaamme.”

Puuta käyttävät tehtaat

 • Kymin sellutehdas Kouvolassa koivu- ja havukuitupuuta
 • Kalson viilutehdas Kouvolassa kuusitukkia
 • Seikun saha Porissa kuusitukkia
 • Rauman paperitehdas Raumalla kuusikuitupuuta
UPM Etelä-Suomi hankinta-alue

”Puukauppa on käynyt Itä-Suomessa vilkkaasti koko vuoden ja sen jatkumiselle on hyvät edellytykset. Itä-Suomessa sijaitsevat UPM:n tehtaat käyvät hyvää vauhtia, joten kaikille puutavaralajeille on kysyntää. Kaukaan sellutehtaalla Lappeenrannassa keväällä toteutettu pullonkaulainvestointi lisää puunkäyttöä entisestään. Myös koivutukki ja järeä kuusitukki ovat haluttuja vaneritehtaidemme asiakastarpeisiin”, sanoo Itä-Suomen aluejohtaja Janne Seilo.

”Syksyn puukaupassa korostuvat sulan maan aikana korjattavat päätehakkuu- ja harvennuskohteet. Puukauppatarjousta kannattaa kysyä rohkeasti suoraan metsäasiakasvastaavaltamme. Puukaupan yhteydessä on hyvä sopia saman tien metsänuudistamisesta ja muista tarpeellisista metsänhoitotöistä.”

Puuta käyttävät laitokset

 • Kaukaan saha Lappeenrannassa mäntytukkia
 • Kaukaan paperitehdas Lappeenrannassa kuusikuitupuuta
 • Kaukaan sellutehdas Lappeenrannassa koivu- ja havukuitupuuta
 • Pelloksen vaneritehdas Mikkelissä kuusitukkia
 • Savonlinnan vaneritehdas Savonlinnassa koivutukkia
 • Joensuun vaneritehdas Joensuussa koivutukkia
UPM Itä-Suomi toiminta-alue

”Puukauppaa on tehty vilkkaasti läpi kesän Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla. Tehtaamme tarvitsevat jatkuvasti tuoretta ja laadukasta puuta, joten kaikelle puulle on hyvä kysyntä. Nyt tehty puukauppa voi hyvinkin ehtiä korjuuseen vielä syksyn aikana, mutta meillä on hyvä valmius käydä kauppaa jo ensi talvenkin kohteista.

Taimikonhoitotöitä tehdään paljon syksyllä. Paikalliset metsäasiakasvastaavamme ovat valmiita arvioimaan taimikonhoitotarpeita metsässäsi. Kannattaa siis olla yhteydessä niin puukaupan kuin metsänhoitotarpeidenkin osalta”, kuvaa Keski-Suomen aluejohtaja Tero Nieminen alueensa tilannetta.

Puuta käyttävät laitokset

 • Korkeakosken saha Juupajoella mäntytukkia
 • Jyväskylän vaneritehdas Jyväskylässä kuusi- ja koivutukkia
 • Jokilaakson paperitehtaat Jämsässä kuusikuitupuuta
UPM Keski-Suomen toiminta-alue

”Pohjanmaalla kulunut vuosi on puukaupallisesti ollut vauhdikas. Pietarsaaren sellutehdas ja Alholman saha toimivat hyvällä tasolla, joten puulle on jatkuvasti hyvä menekki”, kertoo Pohjanmaan aluejohtaja Janne Kiiliäinen. ”Tämän hetken puukaupan keskiössä ovat niin syksyn kuin tulevan talvenkin aikana korjattavat kohteet.”

”Alueemme maakuntien hakkuumahdollisuuksista tuntuva määrä sijaitsee turvepohjaisilla metsämailla, joiden puukorjuu mielletään usein vain talvikaudella hakattavaksi. Nykyaikaisella, kyseisille kohteille soveltuvalla korjuukalustolla ja hyvällä ennakkosuunnittelulla korjuu kuitenkin onnistuu sulanmaan aikana samalla tavoin kuin talvellakin. Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä paikalliseen metsäasiakasvastaavaamme ja tarjota lähipuuta jalostettavaksi omassa maakunnassa.”

Puuta käyttävät tehtaat

 • Pietarsaaren sellutehdas Pietarsaaressa havu- ja koivukuitupuu
 • Alholman saha Pietarsaaressa mänty- ja kuusitukki
UPM toiminta-alue Pohjanmaa
 

Tutustu myös