Artikkeli | 04/09/2025 13:19:39 | 6 min Lukuaika

9 x onnistunut puukauppa

UPM auttaa, kun metsänomistaja miettii puun myymistä. UPM Metsän yksityispuukaupan päällikkö Janne Vaittinen kertoo, miten onnistunut puukauppa toteutuu käytännössä.

1. Onnistunut puukauppa alkaa ensitapaamisesta 

Kun metsänomistaja alkaa miettiä puukauppaa, on parasta sopia tapaaminen UPM:n metsäasiakasvastaavan kanssa.  

Mikäli metsänomistajalla ei ole jo omaa, tuttua metsäasiakasvastaavaa, paikallisen metsäasiakasvastaavan yhteystiedot löytyvät helposti UPM Metsän verkkosivuilta. 

Tapaamisen voi sopia metsän sijaintipaikkakunnalle tai metsänomistajan kotipaikkakunnalle. Tapaaminen onnistuu myös etänä esimerkiksi Teamsissä tai puhelimitse. 

Onnistunut puukauppa edellyttää tavoitteiden kirkastamista. Metsänomistajan on hyvä miettiä jo etukäteen, miten hän haluaa metsäomaisuuttaan hoidettavan. Mitkä ovat metsänomistajan arvot ja tavoitteet?  

Minkälaisia odotuksia hänellä on metsän tuottamalle tulolle ja millä aikavälillä? Haluaako metsänomistaja kasvattaa metsäänsä pitkäjänteisesti vai haluaako hän maksimoida kantorahatulon lyhyellä aikavälillä esimerkiksi hankintojen maksamiseksi? 

Metsäasiakasvastaava auttaa metsänomistajaa tunnistamaan metsäomaisuutensa hyödyntämisen mahdollisuudet. 

Jos metsällä on useita omistajia, eli omistusmuoto on esimerkiksi kuolinpesä tai metsäyhtymä, keskustelu arvoista ja tavoitteista tulee käydä kaikkien omistajien kesken. 

Puukauppa kanssamme on helppoa 

2. Todistukset metsän omistuksesta 

Metsänomistaja voi osoittaa omistavansa metsän lainhuutotodistuksella, kun lainhuuto on voimassa. Tällöin UPM saa tiedon omistusoikeudesta maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteristä, eikä metsänomistajan tarvitse tehdä mitään. 

Jos lainhuutoa ei ole ehditty hakea tai se ei ole vielä voimassa metsän omistajavaihdoksen vuoksi, metsänomistajan tulee osoittaa omistusoikeutensa esimerkiksi perukirjalla tai kauppakirjalla. 

Puukaupan yhteydessä metsänomistajan henkilöllisyys todennetaan esimerkiksi ajokortilla, henkilötodistuksella tai passilla. Jos omistajia on enemmän kuin yksi, tarvitaan tieto kaikkien henkilötunnuksesta. 

3. Metsänhakkuusopimus ja onnistunut puukauppa 

UPM:n metsäasiakasvastaava käy tutustumassa asiakkaan metsään paikan päällä, kun hän valmistelee ehdotusta puukaupasta ja metsänhoitotöistä. Metsänomistaja voi halutessaan tulla mukaan metsäkäynnille. 

Onnistunut puukauppa vaatii sujuvaa kommunikaatiota. Yhteisten keskustelujen ja metsäkäynnin pohjalta metsäasiakasvastaava tekee metsänomistajalle tarjouksen puukaupasta. 

Metsänhakkuusopimuksella metsänomistaja luovuttaa UPM:lle oikeuden hakkauttaa puuta rajatulta alueelta, joka on merkitty karttaan. Sopimus on voimassa noin kaksi vuotta, joten puita ei välttämättä kaadeta heti. 

Sopimuksessa sovitaan metsän hakkuutavasta ja kantohinnasta eli puun hinnasta, jonka UPM maksaa metsänomistajalle kuutiota kohden. Alueen puumäärä arvioidaan alustavasti silmämääräisesti sekä metsävaratiedon perusteella. 

Kun metsänomistaja on hyväksynyt metsänhakkuusopimuksen, hän voi allekirjoittaa sen sähköisesti tai paperiversiona. 

4. Muut sopimusasiat 

Jos metsänhakkuusopimuksen arvioitu arvo verovuonna 2025 on yli 20 000 euroa, metsänomistajan tulee hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.  

Tämän voi tehdä jo ennen metsänhakkuusopimuksen allekirjoittamista. UPM:n metsäasiakasvastaava auttaa mielellään metsänomistajaa arvonlisäveroasioissa samoin kuin Y-tunnuksen hankkimisessa. 

Jos metsään tehdään uudistushakkuu, puukaupan yhteydessä on luontevaa sopia myös metsänviljelytöistä. Sopimukseen kuuluvat maanmuokkaus, taimet ja istutustyö. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä FSC-ryhmäsertifioinnista 

Jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman hyvin onnistunut puukauppa, metsänomistajan kannattaa tutustua myös sertifiointimahdollisuuksiin. 

UPM kannustaa metsänomistajaa liittämään metsänsä PEFC/02-21-17- tai FSC®-sertifiointiin (FSC C-109750). Sertifikaatilla voidaan todentaa metsän vastuullinen hoito. Jos metsänomistaja liittää metsänsä UPM:n FSC-ryhmäsertifiointiin, hän saa vastuullisuuden huomioimisesta hintalisää puulleen. 

5. Onnistunut puukauppa huipentuu puunkorjuuseen 

Puita ei välttämättä korjata heti puukaupasta sopimisen jälkeen, vaan niiden korjuuseen vaikuttaa moni asia, kuten sää ja UPM:n tehtaiden puun tarve. Metsänomistajalle ilmoitetaan erikseen, milloin korjuutyö aloitetaan. 

Milloin puunkorjuu alkaa metsässäni? 

Puista tulee UPM:n omaisuutta siinä vaiheessa, kun ne kaadetaan. Hakkuukoneen kourassa on mittalaite, joka mittaa jokaisen hakatun puun tilavuuden. 

Yksi osa onnistunutta puukauppaa on se, että UPM hoitaa oman osuutensa sovitusti. UPM kuljettaa puita pois metsästä sitä mukaa, kun hakkuu etenee. Tukit viedään sahoille ja vaneritehtaille ja ohuet rungonosat paperi- ja sellutehtaille.

6. Vierailu hakkuualueella 

Metsänomistaja on aina tervetullut vierailemaan korjuutyömaalla ja keskustelemaan töitä tekevien asiantuntijoiden kanssa. Vierailun turvallisuuden takaamiseksi on kuitenkin muistettava muutama tärkeä asia.  

Metsänomistajalle postitetaan metsänhakkusopimuksen allekirjoittamisen jälkeen huomioliivi ja ohjeet turvalliseen vierailuun hakkuutyömaalla. 

Hakkuukoneen varastopaikalla on kyltti, jossa on hakkuukoneen kuljettajan puhelinnumero. Metsänomistajan tulee ehdottomasti soittaa siihen ennen kuin hän vierailee työmaa-alueella. 

Turvallisuusohjeiden noudattaminen on elintärkeää, jotta kukaan ei jää metsätyökoneen tai kaatuvan puun alle. 

7. Onnistunut puukauppa päättyy metsämaksuun 

Hakatun puun määrä todetaan mittaustodistuksessa samoin kuin maksettava kauppahinta eli metsämaksu. Kauppahinta maksetaan metsänomistajalle kuukauden kuluttua loppumittauksesta, joka tehdään puunkorjuun päätyttyä. 

Toteuta haaveesi puukauppatuloilla 

Metsänomistajan tulee tehdä metsätalouden veroilmoitus edellisen vuoden tuloista helmikuun loppuun mennessä. Sama takaraja koskee arvonlisäveroilmoituksen tekemistä ja arvonlisäveron maksamista. 

Sähköisen metsäveroilmoituksen tekeminen ja lähettäminen onnistuu helposti maksuttomassa UPM Metsä -verkkopalvelussa. 

8. Metsänuudistaminen hakkuun jälkeen 

Mikäli puukaupan yhteydessä on sovittu myös metsänuudistamisesta, UPM ilmoittaa metsänomistajalle se aloittamisesta. Metsänuudistaminen tehdään sulan maan aikana sen jälkeen, kun hakkuutähteet ja mahdollisesti myös kannot on korjattu pois. 

Kun onnistunut puukauppa on takana, on aika antaa uuden metsän kasvaa. 

9. Seuraava tapaaminen 

UPM:n metsäasiakasvastaava sopii metsänomistajan kanssa mielellään myös seuraavasta tapaamisesta, jolloin voidaan keskustella tulevista metsänhoitotoimenpiteistä. Onnistunut puukauppa edellyttää sitä, että asiakas on jatkuvasti kärryillä metsäomaisuutensa hoidosta.

 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehden numerossa 1/2025.

Tutustu UPM Metsän franchisingyrittäjiin Elinaan ja Sauliin
Artikkeli | 9 min

Tutustu UPM Metsän franchisingyrittäjiin Elinaan ja Sauliin

Lue lisää
Metsät osana elämäntapaa
Artikkeli | 9 min

Metsät osana elämäntapaa

Lue lisää
Näin teet onnistuneet puukaupat kanssamme
Artikkeli | 4 min

Näin teet onnistuneet puukaupat kanssamme

Lue lisää