Näin teet riistatiheikön – poimi tästä 3 hyvää vinkkiä

Riistatiheikkö tukee metsän monimuotoisuutta. Pienellä vaivalla saat mieluisan elinympäristön linnuille ja nisäkkäille sekä iloisen mielen itsellesi. Metsuri Timo Eronen kertoo, miten onnistut. Katso video!

1 Riistatiheikkö tehdään monilajisesta puustosta

Riistatiheikkö on metsänkäsittelyssä säästettävä puuryhmä, jonka koko voi vaihdella muutaman puun ryhmästä 1–2 aariin. Se perustetaan yleensä taimikonperkauksen tai harvennushakkuun ennakkoraivauksen yhteydessä. Kun riistatiheikkö tehdään, kannattaa varmistaa, että siellä on erikokoista ja monilajista puustoa.

Mieti raivatessasi, mitkä puuryhmät voisi jättää eläinten suojapaikoiksi. Muutaman puun ryhmäkin riittää. Alikasvoskuusista muodostuu varttuneeseen metsään usein luontaisia tiheikköjä. Riistatiheikköjä voi tehdä myös uudistushakkuun ennakkoraivauksessa.

2 Suosi kosteita paikkoja

Kun riistatiheikkö tehdään, sille löytyy usein luontainen paikka kosteasta painanteesta tai ojan reunalta. Muita sopivia paikkoja ovat esimerkiksi korvet, peltojen reunavyöhykkeet, leppä- ja haaparyhmät, kallioiden laiteet sekä kiviset tai muut hankalasti hakattavat maastokohdat.

Tiheikköjä kannattaa sijoittaa myös taimikkokuvioiden reunoille.

Säästetään riistatiheikköjä

3 Riistatiheikkö sopii kuusikkoon

Kuusi on riistatiheikköjen tärkein puulaji, sillä sen maahan asti ulottuvat oksat tarjoavat hyvää suojaa monille eläimille. Erityisesti kanalinnut, kuten riekko, teeri ja pyy, etsivät suojaa tiheiköistä. Niissä viihtyvät myös jänikset ja muu pienriista.

Talvisin riistatiheikköön johtavat usein peurojen ja hirvien jäljet. Tiheiköstä saattaa löytyä myös pikkulinnun pesä.

 
Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon
Artikkeli | 6 min

Haaveiletko tammimetsästä? Lue vinkit istutukseen ja hoitoon

Lue lisää
Vaali metsäsi hyvinvointia
Artikkeli | 1 min

Vaali metsäsi hyvinvointia

Lue lisää
Taimet multaan!
Artikkeli | 1 min

Taimet multaan!

Lue lisää