3 vinkkiä: tunnista boorin puutos kuusikossa

Boorin puutos kuusikossa näkyy esimerkiksi latvojen tupsuuntumisena. Miten vakava ongelma on kyseessä ja miten sen voi torjua? Katso videolta asiantuntijan vinkit!

 

Metsäasiantuntija Maarit Hämäläinen antaa parhaat neuvonsa siihen, miten boorinpuutoksen voi havaita ja miten sitä voi hoitaa.

1. Tunnista boorin puutos

Boorinpuutoksen tunnistaa Maaritin mukaan parhaiten puiden latvojen pensastumisesta. Kun latvakasvain kuolee tai vaurioituu, puuhun muodostuu useita latvoja tai latvaan syntyy kasvainten tupsu. Latvan haaroittuminen heikentää puun laatua.

Vältä tuhansien eurojen menetykset – lannoita metsää

Boorinpuutosta esiintyy kaikilla puulajeilla mutta etenkin kuusikoissa. Jos epäilet boorin puutosta, pyydä asiantuntija varmistamaan kasvuhäiriöiden syy.

2. Tilaa tai tee boorilannoitus

Terveyslannoitus kannattaa tehdä aina, kun puut kärsivät ravinnehäiriöstä, oli kyse sitten boorin puutoksesta kuusikossa tai muissa metsissä. Näin metsä pysyy tuottavana.

Lannoitus toteutetaan yleensä yhteishankkeena. Tällöin usean metsänomistajan metsät lannoitetaan terveyslannoitteeksi luettavalla, booria sisältävällä tuhkalannoitteella tai kasvatuslannoitteella.

Yhteishankkeet toteutetaan usein helikopterilevityksenä. Jos lannoitettava ala on pieni, lannoitus onnistuu myös metsurityönä moottoriruiskulla. Metsänlannoituksen voi tilata UPM Metsän metsäasiakasvastaavalta.

Nestemäinen boorilannoite korjaa ketterästi kasvuhäiriöt

Metsänomistaja voi tehdä boorilannoituksen nestemäisellä lannoitteella ja reppuruiskulla myös itse. Lannoite levitetään tasaisesti koko maa-alalle välttäen levitystä suoraan puihin.

3. Hae Kemera-tukea

Kun boorin puutos havaitaan kuusikossa tai muissa metsissä, sen hoitamiseen on saatavilla myös tukea. Metsien terveyslannoitusta tuetaan kestävän metsätalouden Kemera-tuella. Tuen osuus kokonaiskustannuksista on 30 prosenttia. Metsänomistajan osuudeksi boorilannoituksesta jää noin 200 euroa hehtaarilta.

Metsäasiakasvastaavasi auttaa sinua tekemään hakemuksen ehdot täyttävälle kohteelle.

 

Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää
Metsistä on monta mielipidettä
Blogi | 1 min

Metsistä on monta mielipidettä

Lue lisää
Lipsasten perhe kehuu sukupolvenvaihdoksen vaivattomuutta
Artikkeli | 7 min

Lipsasten perhe kehuu sukupolvenvaihdoksen vaivattomuutta

Lue lisää