Digitalisaatio helpottaa metsäomaisuuden hoitoa

01/10/2019 08:27:30

UPM Metsä on aina hoitanut omia ja asiakkaidensa metsiä kokonaisvaltaisesti siemenestä päätehakkuuseen. Metsänhoidon eri vaiheet ovat tuttuja, ja kaikkiin vaiheisiin on saatavilla hyvät palvelut.

Metsänhoidon menetelmät ovat kehittyneet vuosien saatossa, ja ne ovat tänä päivänä huippuluokkaa. Suurin muutos viime vuosina on ollut tiedon käsittelyssä. Paperisista dokumenteista ja asiakirjoista ollaan siirtymässä sähköisiin järjestelmiin.

Haluamme helpottaa metsäasioiden hoitoa. Jo vuosia metsäsuunnitelmaa on ollut mahdollista tarkastella sähköisesti. UPM oli edelläkävijä jo vuonna 2003 tuodessaan asiakkaidensa käyttöön sähköisen MetsäSoppi-metsäsuunnitelmapalvelun. Viime keväänä asiakkaillemme tuli mahdolliseksi sähköisen puukaupan tekeminen kotisohvalta.

Sähköisen asioinnin palvelukokonaisuutta kehitetään päivittäin yhdessä metsänomistajien kanssa, mutta perinteinen henkilökohtainen asiakaspalvelu pysyy edelleen tärkeimpänä asiointikanavana. Metsäiset asiat kannattaa sopia metsäasiakasvastaavan kanssa ja käyttää asioiden kirjaamiseen sähköisiä työkaluja. Tarjouspyynnöt, tarjoukset ja puukaupat kannattaa käsitellä ja hyväksyä sähköisesti. Näin -dokumentit pysyvät hyvässä järjestyksessä ja sovitut asiat tulevat kirjatuiksi. Ne on myös helppo käydä palvelusta tarkistamassa jälkikäteen. Sähköisesti tehdyistä toimenpiteistä tulee automaattiset ilmoitukset ja dokumenteista syntyy arkisto.

Myös UPM Metsä -mobiilisovellus uudistuu. Jatkossa on mahdollista tarkastella myös kuviokohtaista tietoa valitsemaltaan metsätilalta. Kokonaiskuva metsän rakenteesta tarkentuu ja paranee. Lisäksi olemme selkeyttäneet asiakirjojen ulkoasua. Metsänomistajilta saadun palautteen avulla olemme uudistaneet pystykaupan tarjouksen ja metsänhakkuusopimuksen ulkoasuja. Kehitystyö jatkuu, ja myös muut asiakirjat saavat jatkossa pirteämmän ilmeen.

Yhteiskunta on tukenut digitalisaatiokehitystä metsäalalla. Metsään.fi ja Kuutio.fi ovat hyviä esimerkkejä digitalisaatiohankkeista, joita Maa- ja Metsätalousministeriö on menestyksekkäästi tukenut. Yhteinen standardoitu metsävaratieto helpottaa kaikkien metsäalan toimijoiden elämää. Monilähteisesti kerätty tieto on saatettu metsänomistajien ulottuville. Tämä on erinomaista kehitystä ja ainutlaatuista koko maailmassa.


Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä (Pääkirjoitus, 4/2018).

Hyvin hoidettua talousmetsää
Artikkeli | 5 min

Hyvin hoidettua talousmetsää

Lue lisää
Metsien monikäytön malliesimerkki
Artikkeli | 7 min

Metsien monikäytön malliesimerkki

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää