Puukaupan hinnoitteluetu takaa hyvät kaupat

11/10/2022 09:38:00

Puun hinta on vaihdellut tänä vuonna paljon. UPM Kasvu -kumppaneille se näkyy avokauppojen hinnankorjauksina.

Puukaupan hinnoitteluedun sisältämä avokauppaperiaate poistaa puuta myyvältä metsänomistajalta epävarmuutta. Se takaa UPM Kasvu -kumppanuusasiakkaillemme hyvityksen, jos hinnat puumarkkinoilla lähtevät nousuun. Jos hinnat puolestaan laskevat vuoden aikana, korkein hinta on taattu asiakkaalle.

Hinnantarkistusjakso alkaa kaupantekopäivästä ja jatkuu aina syyskuun loppuun asti. Jos myydyn leimikon arvo nousee tarkasteluaikana, metsänomistaja saa sopimushinnan päälle hyvitystä alkuperäisen arvon ja korkeamman arvon erotuksen verran. Etu on voimassa 1.12.–31.5. aikana tehdyissä puukaupoissa UPM Metsän Hopea-, Kulta- ja Platina-kumppaniasiakkaille. Edun voi saada jo heti ensimmäisestä puukaupasta.

Lue lisää UPM Kasvu -kumppanuudesta

Etu voi tuoda hyvän jälkitilin kumppaniasiakkaalle

Usein puunmyyjää pohdituttaa kaupantekohetkellä se, että puun hinnasta julkaistuissa hintatilastoissa saa hiukan erilaisia noteerauksia, mitä omassa tarjouksessa on. Tämä on luonnollista ja kun kaikki kohteet ovat erilaisia, syntyy jo siitäkin syystä pientä vipinää keskiarvohintojen molemmin puolin.

Puukaupan hinnoitteluedun merkityksellisyydestä ja toimivuudesta on erityisen mukavaa kuulla kumppaniasiakkailta hyvää palautetta. Asiakkaat ovat kokeneet erittäin palkitsevaksi ja helpoksi tehdä asioita pitkäjänteisesti ja yhteistyössä luottokumppanin kanssa.

Silloin tällöin kaupan tekohetkellä olisi voinut saada joillekin puutavaralajeille paremmankin hinnan joltain toiselta toimijalta. Kuitenkin puukaupan hinnoitteluedun vuoksi yksittäisen puutavaralajin mottikohtainen kymmenien senttien takamatka kääntyykin lopulta useiden eurojen hyödyksi. Samalla leimikon lopullinen arvo nousee selvästi korkeammaksi, mitä kaupan tekohetkellä on edes ajateltu.

Pelko siitä, että puutavaran hinnat nousevat kaupan allekirjoittamisen jälkeen, on siis turha. Metsänomistajan ei tarvitse odottaa parasta mahdollista puunhintaa, vaan voi ajoittaa puukauppansa metsänhoidollisesti tärkeimpään hetkeen. Näin ollen kumppani tekee kaupat aina hyvään aikaan.

Parhaimmillaan hinnantarkistusetu voi tuoda metsänomistajan pussiin hyvän jälkitilin. Esimerkiksi tänä vuonna puun hinta on vaihdellut voimakkaasti, ja useissa tapauksissa kauppojen arvo on noussut merkittävästi. Tämä tarkoittaa tavanomaisissakin puukaupoissa jopa tuhansien eurojen hyvitystä, toki riippuen kaupanteon ajankohdasta.

Miten hinnantarkistusetu toimii?

Puuta kannattaa myydä silloin, kun siihen on tarvetta

Me UPM:llä kehitämme palveluja metsänomistajille, jotta metsäasioiden hoito olisi mahdollisimman helppoa. Toivomme UPM Kasvu -kumppanuusohjelmaan sisältyvän puukaupan hinnoitteluedun poistavan epävarmuuden kaupantekohetkestä. Metsänomistajan ei pitäisi jäädä arpomaan, milloin puuta kannattaisi myydä, vaan tehdä se heti, kun siihen on tarvetta. Ylitiheiden metsien puuston kasvu hiipuu yllättävän nopeasti. Hakkuukypsien metsien uudistamisella metsänomistaja varmistaa metsänsä hyvän tuoton ja välttää vanhoja metsiä uhkaavat luonnontuhot.

Haluamme tukea metsänomistajia saavuttamaan metsävarallisuutensa parhaan kasvutuoton ja muut metsään kohdistuvat tavoitteet. Vastuullinen puukauppa syntyy metsäsi kannalta oikein ajoitetuista hakkuista. Silloin puun tuotto on myös pitkässä juoksussa paras mahdollinen. Tarpeelliset hakkuut kannattaa tehdä silloin, kun ne ovat puuston kehittymisen kannalta ajankohtaisia.

Hyvinvoivat ja moniarvoiset metsät tuovat iloa ja säännöllistä puukauppatuloa myös pitkällä tähtäimellä. Näin metsä pidetään kasvukykyisenä ja elinvoimaisena.

Tee kaupat ajoissa, jotta varmistat parhaan tuloksen

Puukaupassa on nyt vankat puun hinnat. Puun hintakehityksen ennustaminen on vaikeaa ja siksi UPM Kasvu -kumppaniasiakkaiden lähiaikojen parhaat puukaupat tehtäneen heti joulukuussa. Näissä kaupoissa varmistetaan nykyinen hyvä hintataso ja puut saadaan puukaupan hinnoitteluedun piiriin. Samalla puukaupan kohde voidaan laittaa korjuuohjelmiin ja mahdolliset ensimmäiset puukauppaennakotkin maksuun jo tammikuussa.

Kaikenlaiselle puulle on tarvetta. Haluamme jatkossakin auttaa metsänomistajia saamaan metsästään parhaan tuoton. Jos et vielä ole kumppanimme, kysy maksuttomasta kumppanuudesta metsäasiakasvastaavaltasi. Ollaan yhteydessä!

Ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaan