UPMMetsä

Onko sinun puillasi tilaa kasvaa? Tee puukauppa ja varmista metsäsi tuottokyky

08/05/2019 09:12:03

Metsän tilanne kannattaa tarkastaa myös loppukesällä kasvukauden päätteeksi. Onko puilla vielä riittävästi tilaa kasvaa? Ovatko puut elinvoimaisia? Metsänhoitotöillä ja puukaupoilla varmistat metsäsi kasvu- ja tuottokyvyn.

Onko sinun puillasi tilaa kasvaa? Tee puukauppa ja varmista metsäsi tuottokyky

Kesä on monen loma-aikaa, mutta metsällesi se on vuoden tärkein ponnistus. Kasvukaudella latvukset kasvavat pituutta ja leveyttä ja puut valtaavat kasvutilaa. Jossain vaiheessa jokaisella metsäkohteella tulevat vastaan puiden kasvun rajat. Siksi metsän tilanne on hyvä tarkastaa kesän päätteeksi.

Pidä huolta puiden latvuksista

Erityisesti nuorissa metsissä pitää varmistaa, että latvukset voivat hyvin ja niissä on elinvoimaa. Silloin puilla on tilaa ja kykyä kasvaa pituutta ja paksuutta. Ylitiheissä metsiköissä puiden elävät latvukset supistuvat jopa muutamassa vuodessa pieniksi ”tupsuiksi”.  Puiden kasvu heikkenee ja ne altistuvat herkemmin erilaisille tuhoille. Ylitiheys johtaa kasvutappioihin ja luonnonpoistuman aiheuttamiin puuston arvon menetyksiin.

Vanhoissa metsissä metsän kasvukyky alkaa pikkuhiljaa hiipua. Metsän sijainnista, kasvupaikasta ja puulajista riippuen tämä tapahtuu, kun puut ovat noin 70-90 -vuotiaita. Silloin on järkevää uudistaa metsä elinvoimaiselle uudelle puusukupolvelle.

Puukaupoilla varmistat metsäsi kasvu- ja tuottokyvyn 

Paras hetki tarkistaa, onko puilla tarpeeksi kasvutilaa ja -kykyä, on heti kasvukauden jälkeen loppukesästä. Tilanteen voi havaita omin silmin vaikkapa yhdessä asiantuntijamme kanssa maastokäynnillä. Myös metsäsuunnitelman mukaiset hakkuuesitykset kertovat ajankohdan, jolloin kasvutilaa tai uutta puusukupolvea kannattaa luoda.

Kun on hakkuutarvetta, on viisainta tehdä puukaupat heti. Ylitiheiden metsien puuston kasvu hiipuu yllättävän nopeasti. Hakkuukypsien metsien uudistamisella varmistat metsän hyvän tuoton ja vältät vanhoja metsiä uhkaavat luonnontuhot. Hyvinvoivat ja moniarvoiset metsät tuovat iloa - ja säännöllistä puukauppatuloa sekä varmistavat metsän hyvät tuotot myös pitkällä tähtäimellä.

Sovi samalla metsänuudistamisesta

Samalla kun teet puukauppoja, kannattaa sopia myös hakkuiden jälkeisistä metsänuudistamistöistä. On tärkeää, että uusi puusukupolvi perustetaan huolellisesti, hyvillä menetelmillä ja parhailla metsänviljelymateriaaleilla. Voimme halutessasi hoitaa metsänuudistamisen puolestasi.

Näin teet puukaupan:

  1. Ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaamme tai palvelukeskukseen.
  2. Voit myös asioida verkossa
  3. Tehdään suunnitelma ajankohtaisista hakkuista ja metsänhoitotöistä.
  4. Sovitaan puukaupoista ja metsänhoitotöiden toteuttamisesta.

 

Haluatko, että otamme sinuun yhteyttä?

Jätä yhteydenottopyyntö