Elinvoimainen taimikko kitkemällä

Kokemusten mukaan yksi konekitkentäkerta riittää noin 70 prosentissa taimikkoja, ja lopuissakin kohteissa vähäinen vesominen tekee toisesta perkauksesta helppoa ja edullista. Kitkentä vaikuttaa positiivisesti myös havupuiden kasvuun: konekitketyissä kohteissa neljän kasvukauden jälkeen puun tyviläpimitta on liki 20 prosenttia paksumpi ja taimi on kasvanut kuutisen prosenttia pidemmäksi kuin perinteisesti raivaussahalla peratuissa kohteissa.

Konekitkettyjen taimikoiden on tutkittu kasvavan paremmin. Yksi etu on myös samanaikainen boorilannoitus. 

Konekitkentää ja siihen yhdistettyä nestemäisen boorin levitystä kuusen taimikossa. Kitkentälaite ja siihen lisätty nestemäisen boorin ruiskutuslaite on kiinnitetty monitoimikoneeseen.

Kitkentä tehdään taimikon ollessa 3-5 vuoden ikäinen ja noin 1 metrin korkuinen. Kitkentälaite on joko monitoimikoneeseen tai kaivinkoneeseen liitettävä lisälaite.
Konekitkennässä taimikosta poistetaan raivattava puusto juurineen ja useimmiten konekitkettyä taimikkoa ei tarvitse perata uudelleen.

Boorin levitys konekitkennän yhteydessä on tehokasta metsänhoitoa

Boorilannoitus kannattaa toteuttaa kasvatusketjun alkuvaiheessa, jotta taimet voivat kasvaa alusta alkaen terveesti ja pituuskasvu on mahdollisimman nopeaa. Siksi boorin levitys taimikonhoidon yhteydessä on hyvin perusteltua.

Boorin puutos aiheuttaa varsinkin kuusella toistuvia latvanvaihtoja, joiden seurauksena puu haaroittuu ja pituuskasvu saattaa jopa pysähtyä. Tutkimusten mukaan etenkin entisillä kaskimailla Keski- ja Itä-Suomessa kuusikoista noin puolet kärsii boorin puutoksesta. Pellonmetsityskohteilla se on yleistä koko maassa.

UPM:n yhteistyössä laitevalmistajien kanssa kehittämä konekitkentälaitteeseen yhdistetty boorinlevitys on kustannustehokas tapa parantaa metsän tuottoa. Konekitkennän yhteydessä nestemäistä boori-vesiseosta levitetään 50 litraa (15 osaa booria ja 35 osaa vettä) hehtaarille, mikä on riittävä määrä palauttamaan maaperän ravinnetasapainon.

Koneen kuljettaja asettaa konekitkentälaitteen perattavaan kohtaan.

 

Ylimääräiset vesat taimen ympäriltä nostetaan maasta ja pudotetaan maahan maatumaan lisäravinnoksi taimille. Kitkettyjen taimien uudelleen juurtuminen on erittäin harvinaista.

Vuosi ja kuukausi kitkennän jälkeen konekitketty taimikko kasvoi terhakkaasti ja oli elinvoimainen.

Omissa metsissä hankittu metsänhoidon osaamisemme on yksityismetsänomistajien käytössä

Olemme istuttaneet taimia koneellisesti jo yli 20 vuotta. Uudistamistulosten seuranta osoittaa, että koneella saadaan aikaan kustannustehokkaasti hyvälaatuinen nuori metsä. Koneellista kitkentää olemme kehittäneet pitkäjänteisesti alan toimijoiden kanssa ja tehneet koneellista varhaisperkausta jo lähes kymmenen vuoden ajan yhtiön metsissä. Konekitkentälaitteeseen yhdistetty nestemäisen boorin levitys on ollut käytössä vuodesta 2014 lähtien.

Tarjoamme niin koneistutusta kuin myös konekitkentää ja siihen yhdistettyä boorin levitystä metsänomistaja-asiakkaillemme rajoitetusti. Keskustele yksityiskohdista paikallisen metsäasiakasvastaavasi kanssa.

 

Tutustu metsäasiakasvastaavamme kokemuksiin konekitkennästä ja lue täsmävinkit metsänhoitoon

Konekitkennällä kauniita ja nopeakasvuisia taimikoita
Blogi | 08/16/2016 06:00:00 | 4 min

Konekitkennällä kauniita ja nopeakasvuisia taimikoita

Lue lisää
Metsänhoitoon kannattaa satsata
Artikkeli | 06/29/2017 11:58:15 | 2 min

Metsänhoitoon kannattaa satsata

Lue lisää
Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Näin virkistyskäyttäjä liikkuu turvallisesti metsässä
Artikkeli | 7 min

Näin virkistyskäyttäjä liikkuu turvallisesti metsässä

Lue lisää
Koneellinen kitkentä
Artikkeli | 1 min

Koneellinen kitkentä

Lue lisää