UPMMetsä

Jos kirjanpainaja iski kuusikkoosi toimi nopeasti

Etelä- ja Keski-Suomen vanhoissa kuusikoissa viihtyvä kirjanpainajakuoriainen aiheuttaa tuhoja etenkin lämpiminä kesinä, joita ovat edeltäneet myrskyt. Mitä tehdä, jos oman kuusikon tyvikaarnasta löytyy ensioireita eli pieniä pyöreitä reikiä ja ruskeaa purua?

Jos kirjanpainaja iski kuusikkoosi toimi nopeasti

Kirjanpainaja on 4-5 mm mittainen kaarnakuoriainen, joka elää kuusen kuoren alla. Tavallisesti ne lisääntyvät tuulenkaadoissa ja tuoreessa kuusipuutavarassa, mutta lisääntyessään voimakkaasti ne iskevät myös eläviin kuusipuihin. Kirjanpainajan parveiluaika on toukokuun lopusta juhannukseen.

Kuusien nopea kuivuminen pystyyn on merkki kirjanpainajatuhosta. Omassa kuusimetsässä onkin hyvä käydä säännöllisesti ja toimia nopeasti ja estää hyönteistuho, jos huomaa merkkejä tuholaisista. Kirjanpainajan tunnistaa hienosta ruskeasta purusta rungon tyvellä tai rungolla pienten reikien ympärillä.

Arvokkaat kuusikot riskikohteita

Kirjanpainaja iskee metsänomistajan näkökulmasta ikävimpään kohteeseen eli kaikkein arvokkaimpaan puuhun, joka on kasvanut metsässä vuosikymmeniä. Vanhasta kuusikosta hyönteisen kohteeksi joutuvat ensin myrskytuhojen vaurioittamat puut, mutta lämpiminä vuosina kirjanpainaja pystyy tuottamaan yhden sukupolven sijaan kaksi tai jopa kolme polvea kesässä, ja silloin se voi iskeä myös terveisiin puihin.

Kirjanpainaja nakertaa puuhun käytäviä, munii niihin ja syö kuusen nilaa. Uhriksi joutuneen iskemäpuun nestevirtaus katkeaa ja puu alkaa kuivua pystyyn.

Hyönteinen voi tuhota kokonaisia päätehakkuukuvioita, ja metsänomistajalle arvonalennus on valtava. Jos terveestä kuusitukista maksettaisiin esimerkiksi 55 euroa per kuutiometri, niin tuholaisen kuivattama puu ei kelpaa enää sahatavaraksi. Sen voi saada myytyä energiapuuna, jolloin myyntihinta voi tipahtaa alle 5 euroon kuutiometriltä.

Täysin kuolleita puita on turha kerätä pois

Monet metsänomistajat havahtuvat kuusikkonsa kuoriaistilanteeseen liian myöhään. Mikäli kirjanpainajat ovat ehtineet kuivattaa tietyt puut, elokuussa niille ei kannata enää tehdä mitään.

Kun kesä on ohi ja kuivuneet iskemäpuut on jo käytännössä menetetty, niitä ei enää kannata kerätä pois metsästä. Kirjanpainajakuoriainen nimittäin hyödyntää vain tuoretta puuta eli ensi vuonna hyönteinen iskee taas uusiin kuusiin, eikä sairaiden puiden kerääminen pois enää ennaltaehkäise seuraavan vuoden tilannetta. Kirjanpainajan jälkeen puihin iskevät muut hyönteiset, mutta niitä ei kannata pelätä, sillä ne parantavat metsän monimuotoisuutta. Monimuotoisuus taas edesauttaa metsän hyvinvointia.

Ennaltaehkäise jatkossa

Jos myöhästyit tänä vuonna, voit ensi vuonna torjua kirjanpainajatuhoja tehokkaasti korjaamalla myrskyjen kaatamat puut pois metsästä mahdollisimman aikaisin ja pitämällä puut elinvoimaisina siten, että et venytä hakkuita liian pitkälle.

Jos myrsky kaataa muutaman puun, siitä ei kannata vielä hätääntyä. Mutta jos kaatuneita puita on kymmeniä puita, on syytä toimia.

Mikäli toukokuinen tarkistuskierros omassa kuusikossa aiheuttaa huolen kirjanpainajasta, tuhojen leviäminen estetään kaatamalla ja kuljettamalla puut pois metsästä mahdollisimman nopeasti.

Feromonipyydyksistä apua torjuntaan

Feromonipyydykset ovat omatoimisen metsänomistajan torjuntamenetelmä. Ne perustuvat hyönteisnaaraiden koiraita houkutteleviin tuoksuihin.

Feromonipyydyksillä voit selvittää parveilevien hyönteisten määrän ja muun torjunnan tarpeen. Niillä voi myös jonkin verran vähentää terveeseen puustoon iskevien hyönteisten lukumäärää.

Saatavissa on sekä varsinaisia pyydyksiä että feromoni -hajustetta. Pyyntipuutorjunnassa feromonihajupussi asetetaan pyyntipuihin, jotka ovat noin 2 metrin pituisia kuusipölkkyjä. Ne pitää kuljettaa parveilun jälkeen pois metsästä.

UPM:n metsäasiakasvastaava auttaa

Jos omasta metsästäsi löytyy kirjanpainajia, ota heti yhteyttä omaan metsäasiakasvastaavaasi. Hän tulee paikalle toteamaan kuvion tuhot ja arvioimaan, miten kannattaa toimia. Oikea tapa edetä riippuu tilanteesta. Jos tilanne on paha, nopea realisointi kannattaa, sillä tuhojen edetessä metsänomistajan pääoma pienenee jatkuvasti.

Onko oma metsäsi riskialuetta? Tarkista kirjanpainajakannan tämänhetkinen tilanne Metsäkeskuksen sivuilta: http://www.metsakeskus.fi/kirjanpainajakannan-seuranta

Näin ehkäiset kirjanpainajatuhoja

  1. Tarkista kuusikkosi säännöllisesti toukokuussa
  2. Kun kuusikkosi on uudistuskypsä, älä viivyttele puukauppojen tekemistä
  3. Jos havaitset kuusikossasi jälkiä kirjanpainajasta, ota yhteyttä metsäasiakasvastaavaasi
  4. Feromonipyydyksistä on apua kirjanpainajan torjunnassa