Ekologinen sahanpuru suojaa taimea taimitarhalla

Sahanpuru suojaa kasvavaa taimea UPM Joroisten taimitarhalla. Ekologinen katemateriaali ehkäisee sammaloitumista ja sitoo kosteutta, ja se voi huoletta matkata taimien mukana metsään. Peittopurun toimittaa karstulalainen Epira Oy, joka hyödyntää puutavaran jokaista lastua myöten.

Vuosittain UPM Metsän Joroisten taimitarhalla kylvetään miljoonia siemeniä, jotka itävät ja kasvavat terhakoiksi taimiksi. Ennen kuin taimet pääsevät istutusalueille kasvamaan metsäksi, niillä on pari kamppailua voitettavanaan. 

Oikea kosteustasapaino kasvun eri vaiheissa on haaste kasvihuoneessakin. Kasvihuoneen ulkopuolinen sää vaikuttaa sisäpuolen kuumuuteen ja haihtumiseen. Varsinkin itämisvaiheessa siemen tarvitsee vettä juuri oikeassa suhteessa, jotta kasvu lähtee hyvin käyntiin.

Taimen kasvua uhkaa myös maksasammal, joka on yleinen vitsaus kasvihuoneissa. Pahimmillaan maksasammal muodostaa kennoston päälle maton, joka häiritsee taimen hoitoa ja kasvua. Joroisten taimitarha ja Epira Oy ovat yhdessä kehittäneet peittosahanpurun, joka suojaa itävää ja kasvavaa taimea ekologisesti ilman kasvinsuojeluaineita tai muoveja.

- Peittopuru on kehitetty puhtaasta männyn sahanpurusta. Männyllä on paljon hyviä ominaisuuksia sekä kosteustasapainon ylläpitämiseen että sammalen torjumiseen, Joroisten taimitarhapäällikkö Anne Immonen pohjustaa.

joroisten-taimitarha-metsänuudistaminen.jpg

Muovihuoneenhoitaja Hanna Lipsanen tarkastaa taimikasvustoja UPM Joroisten taimitarhalla.  Hanna huolehtii myös taimien kastelusta ja lannoituksesta.

Ekologinen peittopuru:

  • Pitää siemenen paikallaan kasvatusturpeessa, kun taimikennostoja siirrellään.
  • Heijastaa auringonvaloa ja ehkäisee siten kuumuutta ja kuivumista.
  • Sitoo lämpöä ja kosteutta.
  • Vähentää maksasammalen ja muiden sammalien kasvua kennostoissa.
  • Estää kasvuturpeen liettymistä.
  • Maatuu luonnollisesti metsään.

Epira Oy valmistaa puunjalostusteollisuuden puhtaista sivutuotteista pääasiassa eläinkuivikkeita. Kehityspäällikkö Ahti Lehtomäen mukaan peittopurua on kehitetty Joroisten taimitarhan kanssa nelisen vuotta.

- Ostamme sahoilta kuivaa tähän tarkoitukseen sopivaa mäntysahatavaraa, ja jyrsimme, seulomme ja säkitämme siitä sopivaa jaetta taimitarhalle. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että pienyrityksenä olemme päässeet mukaan kehitystyöhön, Lehtomäki kertoo.

Luontoystävällinen ja turvallinen materiaali hyödynnetään tarkasti

Lehtomäen ja Immosen mukaan huonolaatuinen sahatavara hyödynnetään viimeistä lastua myöten kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Puuaines kiertää sahalta jalostukseen ja sieltä taimitarhalle ja metsään taimien mukana. Immosella on myös tunteikkaampi kuvaus purun kulusta.

- Pikkutaimet saavat kasvaa turvallisesti esi-isiensä ja -äitiensä syleilyssä, kunnes pääsevät metsään kasvamaan ja puru maatuu niiden juurille, Immonen kuvaa kauniisti sahanpurun tehtävää.

Tuotantopäällikkö Elisa Helasniemen mukaan turvallisuus ei rajoitu taimiin ja luontoon. Sahanpuru on turvallinen myös työntekijöille ketjun kaikissa vaiheissa.

-  Sahanpurun käsittely ei aiheuta ongelmia. Päinvastoin männystä irtoaa eteerisiä öljyjä, ja kostean puun pihkainen tuoksu on erittäin raikas, Helasniemi sanoo.

Sahanpurutuotteelle on avautumassa Pohjoismaiset vientimarkkinat. Lehtomäen mukaan esimerkiksi Ruotsissa on käytetty taimien suojana styroxia ja muita muovipohjaisia peittomateriaaleja. Nyttemmin muovien vieminen metsään on kielletty, ja naapurimaan taimitarhat ovat vasta nyt heränneet etsimään uusia ratkaisuja.

- On hienoa, että voimme näin osaltamme edistää maakuntien yritysten menestystä ja omalta osaltamme luoda mahdollisuuksia jopa kansainvälisille markkinoille. Yhteistyö tässä kiertotaloustuotteessa on ollut hedelmällistä, taimitarhapäällikkö Anne Immonen toteaa.

Peittopuru on yksi tekijä korkean ammattitaidon lisäksi, jolla Joroisten taimitarha kasvattaa pontevia taimia tuottamaan uutta metsää.

Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta
Blogi | 3 min

Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta

Lue lisää
Muista nämä asiat, kun vastaanotat taimet istutusta varten
Artikkeli | 3 min

Muista nämä asiat, kun vastaanotat taimet istutusta varten

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää