Metsänhoito kannattaa, mutta miten metsää hoidetaan?

 

Metsänhoito kannattaa, hoidathan muutakin omaisuuttasi

Jos kotitalosi katto vuotaa, kutsut paikalle rakennusmiehen, ja jos autosi kaipaa huoltoa, viet sen korjaamolle. Samoin metsäomaisuus tarvitsee hoitoa ja huolenpitoa ollakseen tuottavaa ja hyvässä kunnossa. Metsänhoito oikein ajoitettuna ja metsän suunnitelmalliset hoitotoimet merkitsevät myös säännöllisiä tuloja.

Hyvin hoidettu metsä tuottaa arvokasta puuta. Jättämällä metsän oman onnensa nojaan puusto metsässä tihentyy, tautiriskit kasvavat ja siitä saatavat tulot ja sen kokonaisarvo alenee. Metsänhoito tarkoittaa töitä, jotka parantavat metsäsi puuston ja kasvuolosuhteiden laatua. Tällaisia metsänhoitotöitä ovat esimerkiksi metsän raivaus, ensiharvennus tai ojitus.

Metsänhoito kannattaa tehdä aina ajoissa

Metsänhoitotöiden viivyttely ei kannata, vaan se tulisi tehdä aina oikealla hetkellä. Hoitotöiden ajoittamiseen auttaa metsänhoitotöiden kirjaaminen metsäsuunnitelmaan ammattilaisen avustuksella. Oikea-aikaiset hoitotyöt, kuten taimikon ensimmäinen perkaus ja heinääminen auttavat taimesi hyvään kasvun alkuun. Lisäksi vain sopivalla hetkellä tehdyt harvennukset ovat kannattavia. Toisaalta harvennusta ei kannata tehdä liian aikaisin, kun puiden voisi vielä antaa kasvaa, ja liian kauan odotettaessa metsä voi olla jo liian tiheää, jolloin puiden arvokasvu hidastuu. Harvennus kannattaa siis tehdä, kun puusto on tiheää ja puille on tehtävä lisää kasvutilaa ja valoa. Harvennus on sekä metsänhoitotyö, että metsänomistajan tilipäivä. Saat metsänhakkuutuloa tehdessäsi puukaupan harvennuksesta, kun poistettavaa puuta on riittävästi. Metsänhoito palkitseekin aina metsänomistajan. Hyvälaatuinen ja terve metsä on tuottava myös taloudellisesti.

Metsänhoito itse?

Metsänhoitotöitä voi tehdä myös itse omasta innokkuudesta riippuen aina hakkuista istutuksiin. Helppoja itse tehtäviä työlajeja ovat kohteesta riippuen esimerkiksi taimikon ruohous, istuttamiseen osallistuminen tai ennakkoraivausten tekeminen. Kaikkia metsänhoitotöitä ei tarvitse kuitenkaan tehdä itse. Voit luottaa aina ammattitaitoomme metsänhoidossa ja antaa meidän hoitaa metsänhoitotyöt puolestasi. Meiltä saat toiveidesi mukaisen metsänhoidon suunnitelman ja toteutuksen ammattilaisen tekemänä.

Jos et tiedä, milloin metsässäsi on viimeksi tehty jotain, on todennäköisesti hyvä aika tehdä metsän hoidosta arvio metsäammattilasen kanssa. Metsänhoito on aina investointi metsäsi tulevaisuuteen.

Ota meihin yhteyttä, niin katsomme yhdessä mitä metsäsi kaipaa.

 

Tutustu metsänhoitoon

Oletko kiinnostunut puukaupasta?

Hoida metsääsi
KOKOELMA

Hoida metsääsi

Lue lisää
Tee puukauppa
KOKOELMA

Tee puukauppa

Lue lisää
Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Uusi taimien istutussuositus lisää metsiin lehtipuuta
Artikkeli | 1 min

Uusi taimien istutussuositus lisää metsiin lehtipuuta

Lue lisää
Perehdy metsänhoidon perusteisiin
Artikkeli | 2 min

Perehdy metsänhoidon perusteisiin

Lue lisää