Routa pullautti ylös taimia – tarkasta viime kesän istutukset

05/06/2020 05:12:49

Etelä-Suomen lumeton talvi loi routaantumiselle erittäin hyvät olosuhteet. Rouste eli pintarouta on aiheuttanut taimien irtoamista maasta. Lumisuojan puuttuessa etenkin hienojakoisille, vettä huonosti johtaville maille on muodostunut kerrosroutaa, kun maan vesipitoisuus on kasvanut ja maanpinta kohonnut maan jäätyessä.

”Viime syksynä ja tänä keväänä on muodostunut monin paikoin roustetta, kun pintamaa on vuoron perään jäätynyt ja sulanut kelien vaihdellessa. Rousteen irrottamista taimista on tullut ilmoituksia tänä keväänä”, UPM Metsän metsänhoidon kehityspäällikkö Heli Viiri kertoo.

Hienojakoisilla mailla rouste pumppaa vastaistutetut taimipaakut irti maasta. Tästä syystä hienojakoisille maille suositellaan aina kevätistutusta, jotta taimet ehtisivät juurtua paremmin ennen altistumista syksyn roustevaurioille. Myös kylvötaimilla voi esiintyä roustevaurioita.

”Nyt taimien roustevaurioita on havaittu poikkeuksellisesti jopa viime keväänä istutetuissa taimissa. Metsänomistajien kannattaakin käydä tarkistamassa viime ja edellisen kesän istutukset”, Viiri sanoo.

rouste-taimi-metsavahingot.jpg

Toistuva maan jäätyminen ja sulaminen voi nostattaa maahan niin sanotun roustepatjan, joka voi irrottaa vastaistutetut taimet maasta.

 

Etenkin kuusen ja koivun istutuskohteet on syytä tarkastaa mahdollisimman nopeasti. Ylös nousseet taimet kannattaa istuttaa uudelleen ennen kuin ne ehtivät kuivumaan.

”Heti istutuksen jälkeisenä keväänä kannattaa tarkastaa, onko rouste liikutellut ja nostanut taimia ylös. Etenkin hienojakoisilla mailla rouste voi nostaa taimipaakkuja ylös maasta. Tuhojen tarkastaminen heti lumien sulettua on tärkeää, koska silloin taimet ehtii vielä pelastaa kuivumiselta. Ylösnousseet taimet kannattaa istuttaa uudelleen entistä syvempään.”

Rousteen liikuttelu katkoo juurenkärkiä, ja uudelleen istutetuilla taimilla on edessä uusi juurtuminen. Tällöin voimia ei riitä paljoa kasvuun, eli taimet voivat juroa.

­”Mikäli juuripaakku ehtii kuivua kokonaan maan pinnalla, taimet kuolevat, eikä uudelleenistuttaminen enää auta”, Viiri tietää.