UPMMetsä

Opettaja vaihtoi metsäalalle: ”Metsässä kiehtoo sen jatkuva muutos”

06/12/2019 05:39:00

Metsäasiakasvastaava Janne Suominen työskenteli aiemmin peruskoulun opettajana. Nyt Janne auttaa puukaupassa ja metsänhoitotöissä Nivalassa, Sievissä ja Haapajärvellä. Vapaa-ajallaan Janne metsästää, kunnostaa harrasteautoaan ja touhuaa DJ-hommissa. Lue esittely!

Kuka olet?

Terve! Olen Janne Suominen, työskentelen metsäasiakasvastaavana Nivalassa, Sievissä ja Haapajärvellä. Asun Ylivieskassa ja perheeseeni kuuluu vaimon ja kahden aikuisen lapseni lisäksi jänisasiantuntija suomenajokoira Lyyti.

Miten päädyit metsäasiakasvastaavaksi?

Olen alanvaihtaja. Aikaisemmin työskentelin peruskoulun opettajana ja joitakin vuosia sitten ryhdyin opiskelemaan metsätalousinsinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa monimuotokoulutuksessa töiden ohella. Suoritin asiantuntijaharjoittelun UPM:n Nivalan toimistolla puunkorjuun operaatioissa, ja kun tähän tuttuun toimistoon avautui metsäasiakasvastaavan pesti, päätin hakea sitä, vaikka opintoni ovat vielä opinnäytetyötä vaille valmiina. Työhistoriaani kuuluu monenmoisia hommia eri aloilta, mutta metsäsektori on minulle uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä ja luonto ylipäätään ovat olleet minulle tärkeitä lapsesta saakka. Nuoruudessa partioretkillä vietetyt yöt laavulla olivat mieleenpainuvia kokemuksia ja nyt aikuisella iällä metsässä tulee vietettyä aikaa työn lisäksi metsästysharrastuksen myötä. Metsässä kiehtoo sen jatkuva muutos. Luonto muokkaa metsäympäristöä tarkoituksenmukaisella otteella ja ihminen voi tätä ihmettä hyödyntää monella eri tavalla.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Jokainen työpäivä on erilainen eikä tyypillistä työpäivää oikeastaan ole. Päivä saattaa sisältää toimistotehtäviä, suunnittelua, tarjousten tekoa, raportointia, metsäkäyntejä, asiakaspalvelua, palavereja tai vaikkapa koulutusta. Työ on erittäin monipuolista ja mielenkiintoista.

Onko sinulla itselläsi metsää?

Toistaiseksi en omista omaa metsää, mutta sopivan kohteen löytyessä olen valmis siirtymään metsänomistajien joukkoon.

Mikä on mottosi?

Do or die! Kuulostaa kamalalta, mutta toimii.

Mikä on paras muisto metsästä?

Pienenä poikana olin pappani kanssa jänismetsällä ja toimin ”ajokoirana”. Se oli jännittävää ja taisimmepa saada saalistakin.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Olen kiinnostunut monenlaisista asioista, metsästyksen lisäksi harrastan jonkin verran liikuntaa. Minulla on harrasteauto, jota tykkään rassata näyttelykuntoon. Touhuan myös DJ-hommissa satunnaisesti freelance-pohjalta ja osallistun vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön.

Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Metsänhoidossa kaiken ydin on oikea-aikaisuus. Toimenpiteiden siirtäminen ja viivyttely aiheuttavat taloudellista takapakkia monella tavalla. Talousmetsät pysyvät terveinä ja tuottavina, kun niitä hoidetaan oikeassa rytmissä kestävän metsänhoidon periaatteiden mukaan. Jos oma aika ei riitä metsän hoitamiseen, kannattaa ehdottomasti ennemmin teettää työ ammattilaisella, kuin jättää tekemättä. Näennäisesti säästetty euro aiheuttaa helposti kahden menetyksen tulevaisuuden sadonkorjuussa.

Ota yhteyttä!

Janne Suominen
p. 0400 157 423
janne.s.suominen@upm.com

 

UPM Metsä Nivalan metsäpalvelutoimisto
Toripiha 1
85500 Nivala

 

Hae yhteystietoja

Täältä löydät oman alueesi metsäasiakasvastaavan yhteystiedot.