Puun kaataminen

Puun kaataminen on suunniteltava huolellisesti turvallisuus huomioiden. Oikeat työtavat ja kunnolliset varusteet ovat tärkeitä onnistuneen ja turvallisen kaadon onnistumiseksi.

Kaatoa sunnitellessasi pane merkille tuulen suunta ja voimakkuus, maiseman kaltevuus sekä puunkaatoalueella olevat esteet kuten sähkölinjat, rakennukset ja tiet. Usein puulla on luonnollinen kaatosuunta, joka määräytyy mm. puun kaltevuuden, puun kunnon, oksiston ja lumikuorman mukaan. Varmista ennen puunkaatoa, ettei alueella ole ketään. Puun kaatamisessa turvaväli on vähintään kaksi kertaa kaadettavan puun pituus. Hyvin suunniteltu kaato helpottaa myös seuraavia työvaiheita.

Puunkaato moottorisahalla sisältää monia eri työvaiheita. Vältä onnettomuuksia ja tarpeetonta fyysistä rasitusta käyttämällä oikeaa työtekniikkaa, tarpeellisia turvavarusteita, hyvin toimivaa moottorisahaa ja puunkaadossa tarvittavia apuvälineitä.

Suunnatussa puunkaadossa kaatosuunta määritetään kaatoloven avulla. Puu kaadetaan kaatosahauksella. Kaatoloven ja kaatosahauksen väliin jätetään pitopuu, joka ohjaa puun kaatumaan haluttuun suuntaan. Kaatosahaus voidaan tehdä useilla eri tavoilla, ja sopivin menetelmä valitaan mm. puun koon, maaston kaltevuuden ja moottorisahan koon mukaan.

Ammattitaitoinen metsuri hoitaa puunkaadon sujuvasti ja turvallisesti niin metsässä kuin tontilla. 

”FSC:n myötä saimme siunauksen sille, että olemme tehneet oikeita valintoja”
Artikkeli | 7 min

”FSC:n myötä saimme siunauksen sille, että olemme tehneet oikeita valintoja”

Lue lisää
Ruokaa tulvillaan
Artikkeli | 1 min

Ruokaa tulvillaan

Lue lisää
Metsäverotus: Vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen
Artikkeli | 3 min

Metsäverotus: Vinkit metsäveroilmoituksen täyttämiseen

Lue lisää