Vierailulla anopin metsässä: Mitä UPM Metsä -sovellus ehdottaa?

01/07/2020 10:44:25

Viime kesänä projektipäällikkö Tapani Juuti poikkesi anopin metsässä. Hänellä oli kännykässään UPM Metsä -sovellus, jolla hän anopin pyynnöstä katsoi, millaisia toimenpiteitä sovellus metsäpalstalle ehdotti ja minkä arvoinen palsta on.

Viime kesänä olin kesämökkireissulla. Anopilla on vähän matkan päässä mökistä kuuden hehtaarin metsäpalsta, jossa hän ei ollut käynyt pitkään aikaan. Häntä huoletti, missä kunnossa metsä on:

  • Mitä metsässä pitäisi tehdä?
  • Onko kiireellisiä metsänhoitotöitä rästissä?
  • Minkä arvoinen metsä on?

Ensin kiinteistötunnus

Ehdotin anopille, että voisin käydä katsomassa metsäpalstaa UPM Metsä -sovelluksen avulla, jonka olin ladannut kännykkääni. Kun sovellukseen syöttää kiinteistötunnuksen, se antaa metsätilan suuntaa antavan arvon ja toimenpide-ehdotukset kuvioittain.

Anoppi piti ajatusta hyvänä ja etsi kiinteistötunnuksen. Useimmiten se löytyy metsätilan dokumenteista, esimerkiksi metsäsuunnitelmasta. Sen saa myös Maanmittauslaitoksen nettisivuilta.

Syötin kiinteistötunnuksen sovellukseen ja pian näytöllä silmäiltävänä näpöttivät keskeiset metsän tunnusluvut ja metsäpalstan kartta kuvioineen.

 

appi_screenshot_blogi.jpg

Tällaiselta näytti anopin metsätila UPM Metsä -sovelluksella.

 

Anopilta sain kuulla, että palsta oli toiminut aikoinaan niittypalstana, hakkuitakin oli joskus tehty ja sitten ehkä tärkein asia: korpikaistaleella oli kuulemma ollut ennen vanhaan mahdottoman hyvä lakkapaikka. Onko edelleen? Sain tehtäväksi tarkistaa, mikä on tilanne tänä kesänä.

Pyörällä metsään

Sää oli hyvä. Sovelluksesta näin reitin anopin metsäpalstalle sekä polkujen ja muiden metsäkuvioiden sijainnit.

Palsta sijaitsi juuri sopivan pyörämatkan päässä mökistä, joten pakkasin reppuun mukaan eväät ja itikkaöljyn ja hyppäsin pyörän selkään.

Ajeltuani hiekkatietä noin viitisen kilometriä, katsoin sovelluksesta tarkemman sijainnin. Tieltä lähti metsäkoneen ajoura metsään, jota pitkin pääsin ajamaan. Pian sovellus näytti minun olevan palstan kulmassa. Näky oli kirjaimellisesti pysäyttävä.

hoitamaton_taimikko.jpg

Tällainen näky odotti, kun pääsin anopin metsäpalstalle. Taimikonhoidolla oli jo kiire.

 

Missä ovat kuusen taimet?

Kuviolla oli läpipääsemätön vesakko. Olkoon – ei muuta kuin eteenpäin ja puhelin esiin. Mitä sovellus kertoo?

Tietojen mukaan seison kuviolla, johon on noin kuusi vuotta sitten istutettu kuusentaimikko. Sovellus ehdottaa, että taimikolle tulisi tehdä erittäin kiireellisesti taimikonhoito eli varhaisperkaus vuonna 2020.

Kyllä. En voinut enempää samaa mieltä olla. Tarkemmin kun vesakkoa katsoi, seassa näkyi terhakkaa kuusikkoa, joka pitäisi pian vapauttaa lehtipuuvesakon varjosta.  Suunnistin sovelluksen avulla kohti vanhaa niitynpohjaa. Mennessäni tein vielä havaintoja: kuusentaimet ovat virkeän näköisiä, mutta tarvitsevat elintilaa – vesakko pois.

Polttopuita saunaan

Kohta tökkäydyin vanhalle niittypellolle, johon oli syntynyt luontainen koivikko.

Koivikolle ei ollut tehty koskaan mitään. Sovelluksen ehdotus oli kuvion uudistaminen eli:

  • uudistushakkuu
  • raivaus
  • maanmuokkaus (mätästys ja kuusen istutus)
Vanha_niitty_pelto_kuvio_4.jpg

Metsittyneelle pellolle on kasvanut koivikko. Sille UPM Metsä -sovellus ehdottaa uudistamista ja uuden metsän istuttamista.

 

Tuntuu järkevältä ehdotukselta, kun metsikköä silmäilee. Ilmeisen vajaatuottoinen ja osittain riukuuntunut.

Itselleni tuli mieleen myös, että tuosta pieniläpimittaisesta myyntipuuksi kelpaamattomasta saisi polttopuuta mökille. Metsikössä on paljon puuta, joka ei täytä ainespuun mittaa. Pitäisi tosin miettiä, miten polttopuut saa kuljetettua metsästä mökille.

Tuleeko niitä lakkoja?

Vielä oli yksi tärkeä tehtävä selvittämättä anopin metsässä: tuleeko niitä lakkoja vai ei? Samalla kun kuljin korpikaistaleen läpi ja tarkistin sovelluksen antamia kuviotietoja, tulin anopin lakkapaikalle. Se oli helppo paikantaa sovelluksen kartan ja siinä näkyvän oman sijainnin avulla: lakanlehtiä oli todella runsaasti, mutta ei edes aivan ainutta suppua – tämä uutinen on huono.

Kiertäessäni metsäpalstan perimmäiset kuviot huomasin palatessani, että mustikkaa sentään tulee – ainakin jonkin verran – tarjotaan kompensaatioksi lakoista.

Mustikkaa_tulee_jonkin_verran_kuvio_1.jpg

Lakkoja ei löytynyt, mutta mustikkaa onneksi oli tulossa.

 

Mitä anoppi tuumasi?

Tein kierroksen koko kuuden hehtaarin palstalla ja katsoin kultakin kuviolta sovelluksen antamat tiedot ja hoitoehdotukset. Lopputulema oli, että kiireellistä taimikonhoitoa löytyi, yksi kuvio uudistushakkuuta viljelytöineen ja parilta kuviolta voisi samalla harventaa. Tämän jälkeen metsä olisi erinomaisessa kasvukunnossa.

Anoppi esitti metsäreissustani tarkkoja kysymyksiä, varsinkin marjasatoon liittyvistä asioista. Ensin epäili, että en ole edes löytänyt oikeaa paikkaa: ”aina sinne ennen tuli lakkoja”. Osasin kuitenkin näyttää sen kartalta suhteessa niittypohjien ojankulmaan. Ja lupasin sankollisen mustikoita lakkojen tilalle.

Metsäasiat sitten menivätkin vähemmällä tarkastelulla – yhteys välittömästi sovelluksen kautta UPM Metsän ammattilaiseen ja homma jalakselle!

 

Lue lisää ja lataa UPM Metsä -sovellus

UPM Metsä -sovellus
KOKOELMA

UPM Metsä -sovellus

Lue lisää