Haasteiden vuosi

12/22/2022 08:03:32

Kulunut vuosi on tuonut Eurooppaan muutoksen tuulia. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut varmasti meissä kaikissa pelon ja epävarmuuden tunteita sekä saattanut Euroopan talousalueen uuteen tilaan.

Inflaatio on noussut tasolle, jollaista emme ole kokeneet pitkään aikaan. Kustannusten äkillinen nousu on tuottanut moneen toimitusketjumme vaiheeseen yllättäviä haasteita. Yhteisymmärryksellä ja hyvällä dialogilla olemme päässeet kuitenkin kumppaneina eteenpäin.  

Globaalin kysynnän vuoksi metsäteollisuus ja etenkin UPM ovat selvinneet tilanteesta hyvin. Metsänomistajakumppanimme ovat päässeet hyödyntämään nousseita kantohintoja, ja puukauppa on käynyt aktiivisesti – lämmin kiitos siitä. 

Omavaraisuuden merkitys on noussut uuteen arvoon: tarkoituksemme on korvata Venäjän tuontipuu kotimaan hankinnalla. Olemme laajentaneet hankinta­aluettamme pohjoiseen ja lisänneet henkilöstöämme koko Suomessa. 

Logistiikan kaikki ratkaisut ovat käytössämme perinteisistä kuljetusmuodoista aina uittoon ja oman rautatievaunukaluston operointiin asti. Tämän vuoksi pystymme luomaan myös uusia työpaikkoja ympäri Suomen. Tehokas logistiikka tarjoaa lisäksi mahdollisuuden tavoittaa metsänomistajia meille uusissa paikoissa. 

Euroopan talouskriisin lisäksi tummia pilviä on tullut myös Euroopan komission suunnasta. Vaikka yhteistä metsäpolitiikkaa EU:n sisällä ei ole, monenlainen sääntely uhkaa ulottua suomalaisiin metsiin asti, ellemme yhdessä puolusta metsäelinkeinoamme.  

Metsäteollisuus puolustaa suomalaisen metsänomistajan oikeutta käyttää metsiään. Yhteisiä intressejä löytyy kyllä paljon. 

Arvoisat metsänomistajat, koneyrittäjät ja oma henkilökunta, lämmin kiitos teille kaikille vuodesta 2022. Olemme selvinneet poikkeuksellisista haasteista hyvällä yhteistyöllä ja pärjäämme jatkossakin.  

Haluan toivottaa kaikille mitä parhainta joulua! 

 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä (Pääkirjoitus, nro 4/22).