Metsän monet kasvot

06/05/2018 12:31:28

Metsäteollisuus on Suomen talouden kivijalka. Yli 20 prosentin osuudella vientituloista se on Suomen suurin vientiala. Verokertymä on lähes 10 prosenttia koko maan verokertymästä. Alan työllisyysvaikutus on 139 000 henkilöä. Luvut ovat vakuuttavia.

Metsäteollisuus perustuu uusiutuvan raaka-aineen, puun, käyttöön. UPM:n käyttämästä puusta valtaosa hankitaan yksityisiltä suomalaisilta metsänomistajilta. Tekemiemme investointien myötä ostamme puuta suomalaisilta metsänomistajilta yhä enemmän.

Taloudellisen arvon lisäksi metsällä on monia muitakin arvoja. Suomalainen viihtyy metsässä niin ulkoilemassa ja virkistäytymässä kuin poimimassa marjoja ja sieniä. Monille rakas harrastus, metsästys, vie satojatuhansia suomalaisia metsään joka syksy ja talvi.

Metsät ovat maailman keuhkot. Kasvaessaan ne tuottavat happea ja sitovat hiilidioksidia ilmakehästä. Puun lahotessa tai poltettaessa puuta bioenergiana siihen sitoutunut hiili vapautuu ilmakehään. Metsän uudistaminen käynnistää sitoutumisprosessin uudestaan ja sama alue toimii jälleen hiilinieluna. Edellisestä puusukupolvesta tehdyt tuotteet toimivat hiilivarastona, osa pidemmän, osa lyhemmän aikaa tuotteesta ja käyttökohteesta riippuen. Vaikka metsä olisikin hetkellisesti hiilenlähde, ei puunkäyttö pidemmällä aikavälillä lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta vaan päinvastoin: jos metsävarat kasvavat, on niihin sitoutuneen hiilen määrä edellistä vuotta suurempi. Tähän päästään hyvällä metsänhoidolla.

Metsänhoito tarkoittaa niin taimikonhoitoa, puunkorjuuta kuin monia muitakin toimenpiteitä lannoituksesta luonnonhoitoon metsänomistajan tavoitteiden mukaisesti. Metsäammattilaisen tehtävä on kuunnella metsänomistajan tavoitteita ja tuottaa niihin soveltuva palvelu.

Kehitämme jatkuvasti metsänomistajapalveluitamme. Maaliskuussa avasimme asiakkaillemme sähköisen puukauppapalvelun. Sitä kautta puukaupat hoituvat helposti vaikkapa omalta kotisohvalta. Haluamme olla metsänomistajan paras kumppani.

Puuraaka-aineeseen perustuvat innovaatiot tulevat kiihtyvällä tahdilla korvaamaan fossiilisista raaka-aineista valmistettavia tuotteita jo lähitulevaisuudessa. Tämä onnistuu yhdessä metsänomistajien kanssa. Suomalaisessa metsässä elää tulevaisuus, rakennetaan sitä yhdessä!

 

Sami Oksa
Sidosryhmäsuhdejohtaja
UPM Metsä

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä (Pääkirjoitus, nro 2/18)

Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo
Artikkeli | 4 min

Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää
Vaali metsäsi hyvinvointia
Artikkeli | 1 min

Vaali metsäsi hyvinvointia

Lue lisää