Kotimaan puulla entistäkin tärkeämpi merkitys

03/23/2022 12:22:39

Suomalaisilta metsänomistajilta ostettava puu on aina ollut tehtaidemme tärkein raaka-aine, ja muuttuneesta maailmantilanteesta huolimatta eri liiketoiminnoillamme on kokonaisuudessaan hyvät markkinanäkymät, sillä fossiilittomista raaka-aineista valmistettuja tuotteita tarvitaan yhä enemmän. Suomen metsät ovat vastuullinen paikka tuottaa uusiutuvaa raaka-ainetta maailman kasvavaan tarpeeseen.

Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa olemme lopettaneet puun ostamisen Venäjällä ja Venäjältä. Venäjän tuonnin osuus puunhankinnastamme oli alle 10 prosenttia, mutta sen loputtua on kotimaan puulla meille entistäkin tärkeämpi merkitys. Puun hintataso on edelleen vahva, ja haluamme tehdä aktiivisesti puukauppaa. Tämä talvi alkaa monin paikoin Suomea olla lopuillaan ja puukaupassa katsommekin jo tulevaisuuteen, jossa tulevan kesäajan sekä seuraavan talven hakkuukohteet ovat ostoslistallamme.

Metsä ei ota huomioon maailmantilannetta, vaan kasvaa ja tarvitsee hoitoa. Suomalaisia metsiä on jäänyt viime vuosina hoitamatta. Siitä kertovat tilastotiedot edelleen kasvavista taimikonhoitorästeistä. Toteuttamalla metsänhoidon suositusten mukaiset taimikonhoidot ja nuorten metsien harvennukset, puille annetaan tilaa kasvaa ja järeytyä. Tämä taas lisää hakkuukertymän keskijäreyttä ja aikaistaa tukkisaantoa. Hyvin hoidettu metsä sitoo myös paremmin hiiltä. Vain kestävästi kasvatetusta puusta hyödymme kaikki. Ei siis anneta metsien odottaa.

Metsävaratietojen hyödyntäminen ja siihen liittyvät sähköiset palvelut tarjoavat hyvät työkalut metsäomaisuuden hoitoon. Haluammekin rohkaista metsänomistajia tutustumaan UPM Metsä -verkkopalvelumme erinomaisiin työkaluihin apuna oman metsän tarpeiden ja mahdollisuuksien hahmottamisessa. Haluamme myös henkilökohtaisesti palvella teitä suomalaisia metsänomistajia, ei pelkästään puukauppaan liittyvissä asioissa, vaan kaikkiin metsän kiertokulun vaiheisiin liittyen. Oma asiantunteva henkilöstömme on apuna metsään liittyvissä kysymyksissänne.