Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta

10/10/2018 09:10:23

Metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara. Metsävaramme ovat nyt suurimmillaan sataan vuoteen ja kasvavat edelleen ennätystahtia. Syynä metsien suureen kasvuun on hyvä metsänhoito.

Hiili varastoituu puuhun, joka siten toimii hiilivarastona kasvunsa ajan. Vielä 1960-luvulla Suomen metsissä kasvoi puuta saman verran kuin sitä poistettiin. Käytännössä metsämme eivät siis silloin olleet hiilinieluja.

Nyt puun käyttö on kaksinkertaistunut, mutta myös metsävaramme ovat kasvaneet huimasti. Puuvarastomme oli 1970-luvun alussa 1,5 miljardia kuutiometriä, ja tänään se on noin 2,5 miljardia kuutiometriä. Luonnonvarakeskuksen metsävaratiedon mukaan 2010-luvulla hakkuut ovat olleet keskimäärin 80 prosenttia ja ennätyksellisinä kolmena viime vuotenakin vain 83 prosenttia suurimmasta kestävästä hakkuumahdollisuudesta.

Tämä kaikki perustuu meillä Suomessa hyvään ja aktiiviseen metsänhoitoon, sillä sen ansiosta metsät kasvavat paremmin ja toimivat samalla hiilinieluina. Kokemuksen perusteella voidaan todeta, että hakkuiden lisääminen ja metsien hiilivarastojen kasvattaminen samaan aikaan on mahdollista – metsät siis pysyisivät lisähakkuista huolimatta edelleen hiilinieluina. Parhaiten hiiltä sitovat terveet ja hoidetut metsät. Hakkuiden kasvaessa on tärkeää huolehtia myös metsäluonnon monimuotoisuuden ylläpitämisestä sekä metsätalouden vesistövaikutusten minimoimisesta.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan metsävaramme kasvavat myös tulevina vuosikymmeninä, mutta yksin se ei riitä ilmastonmuutoksen hillinnässä, vaan myös fossiiliset päästöt tulee minimoida. Hiilen sitominen metsiin ei anna meille tekosyytä päästää sitä jatkuvasti lisää ilmaan fossiilisista varastoista.

 

Resurssitehokas puunkäyttö vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

Puusta valmistetut tuotteet varastoivat hiiltä koko elinkaarensa ajan samoin kuin metsäkin. Kun puuta käytetään, onkin tärkeää tehdä se mahdollisimman resurssitehokkaasti. Jalostuskelpoiset rungon osat käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla eli tukkipuu käytetään rakentamiseen tai vaikkapa huonekaluiksi ja kuitupuuta esimerkiksi pakkauksiin, mutta myös jalostuksessa syntyvät sivuvirrat kuten puun kuori, sahanpuru, hake ja ligniini hyödynnetään. Niistä kehitetään uusia innovaatioita ja jatkojalostukseen kelpaamattomilla jakeilla voidaan tuottaa energiaa ja siten korvata fossiilisia polttoaineita.

Metsäteollisuus valmistaa niitä tuotteita, joita asiakkaat haluavat. Puurakentamisen ja pitkäikäisten tuotteiden lisäksi kysyntää on myös kierrätettäville lyhytikäisille tuotteille kuten kartonkipakkauksille. Puu on monissa tuotteissa myös fossiilisten raaka-aineiden korvaaja.

Tutkimusten mukaan tulevaisuutemme ei näytä siltä, että metsien kasvu taantuisi kymmenien vuosien takaiselle tasolle, vaan metsät viilentävät ilmastoa jatkossakin. Kestävässä metsänhoidossa ja puunhankinnassa on kyse konkreettisista toimista, joilla turvataan metsien kasvu ja hyödyt niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Uskomme, että puupohjaisilla ratkaisuilla on merkittävä rooli siirryttäessä fossiileista riippumattomaan tulevaisuuteen.

 

Katso, miten nykyaikainen kestävä metsätalous ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden

Metsäluonnon monimuotoisuuden edistäminen
Artikkeli | 10/08/2018 07:47:00

Metsäluonnon monimuotoisuuden edistäminen

Lue lisää
Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo
Artikkeli | 4 min

Kunto karttuu kohisten metsänhoidossa, Pauliina kertoo

Lue lisää
Monta polkua yhteen metsään
Blogi | 6 min

Monta polkua yhteen metsään

Lue lisää
Talousmetsissä suojellaan luontoa
Blogi | 4 min

Talousmetsissä suojellaan luontoa

Lue lisää