Puukaupparahalla on myös aika-arvo

04/26/2018 07:13:08

Puukaupan teko on tänä päivänä tosi ketterää, ja puukaupparahan maksupäivienkin lukemiseen riittää yhden käden sormet.

Perinteinen puukauppa on saanut rinnalleen digiajan asiointivaihtoehdon ja puukaupan teko käy sähköisesti vaikka kotisohvaltasi käsin. Myös puukaupparaha liikkuu sukkelasti, sillä UPM Puukaupan rahoituspalvelun avulla metsänomistaja saa valtaosan metsänhakkuusopimuksen kauppahinnasta viidessä pankkipäivässä käteiseksi tililleen.

Aika on rahaa

Jokaisen metsäomistajan talous on erilainen ja puun myyntituloille on useita kohteita. Se voi olla investointi tai sijoitus taikka kodin kunnostus, harrastus tai vaikkapa perheen yhteinen lomareissu. Olipa kyse investoinnista tai kulutuksesta, rahalla sanotaan olevan myös aika-arvo. Lisäarvo puukaupan nopeasta käteismaksusta voi näyttäytyä metsänomistajalle monin tavoin. Sille voi olla tuottavampi osoite taikka hyötyä kulutuksessa. Rahoitusteorian mukaan lykkääntyvä kulutuskin vaatii korvauksen. Mitä nopeammin raha on käytettävissä, sitä enemmän siitä saa hyötyä nyt. Teimme puukaupasta erittäin likvidin liittämällä siihen rahoituspalvelun. Se on myös vastaus nopeisiinkin rahantarpeisiin - periaatteella valtaosa kauppahinnasta viikossa käteiseksi hakkuun toteutusajankohdasta riippumatta. Rahoitus järjestetään UPM:n yhteistyökumppanin rahoitusyhtiön kautta puun myyntisaatavan kaupalla.

Verovähennyksestä lisäetua

Sitten rahoituspalvelun kustannuksiin. Kustannukset koostuvat 200 euron järjestelymaksusta (+alv) ja korkokuluista. Korkokulu on 3 kk Euribor + 1,75 %. Viitekoron noteeraus on kuitenkin aina vähintään 0 %.

Otetaan esimerkki. Mikko Metsänomistaja, UPM:n kumppanuusasiakas, teki vuonna 2017 puukaupan ja päätti käyttää puukaupan rahoituspalvelua. Puukaupan arvonlisäveroton kauppahinta oli 25.000 euroa, josta Mikolle maksettiin 80 %, eli 20.000 euroa. Mikon kauppahintamaksuun tehtiin puukaupan ennakonpidätys ja varaus juoksuajan kustannuksista sekä lisättiin arvonlisävero. Hakkuun toteutuksen jälkeen maksettiin loppumaksu, tässä tapauksessa seitsemän kuukauden kuluttua kaupan teosta, johon myös koron juoksu päättyi. Hakkuussa puuta kertyi 26.000 euron arvosta. Loppumaksusta tilitettiin 20.000 euroa rahoitusyhtiölle ja 6.000 euroa Mikolle arvonlisäveroineen. Myös ylimääräinen korkovaraus palautettiin Mikolle. Toteutuneella rahoitusjaksolla 3 kk Euribor oli koko ajan miinuksella, joten korko-% rahoituksen ajalta oli 1,75 prosenttia.

Mikolle rahoituspalvelusta koitui seitsemän kuukauden ajalta seuraavat kustannukset:

Rahoituspalvelun kautta saatua kauppahintamaksua verotetaan puun myyntitulon tavoin. Rahoituspalvelun järjestelymaksu ja korkokustannus ovat vähennyskelpoisia metsätalouden verotuksessa kauppahintarahan käyttötarkoituksesta riippumatta. Verokarhu ei yllätä, vaikka rahoituspalvelun käteismaksu käytetään yksityistalouden kulutukseen.

Mikäli Mikon puukauppakohde olisi ollut talvihakkuuta, jonka hakkuu olisi tehty kaupanteosta seuraavan kasvukauden jälkeisenä talvena ja loppumaksu olisi maksettu esimerkiksi 14 kuukauden kuluttua kaupasta, rahoituskustannus olisi ollut vastaavalla korolla verovähennyksen jälkeen 495 euroa. Tällöin kasvukauden aikana heikkokasvuinenkin puusto kasvaa hakkuuta odotellessa pari prosenttia kattamaan rahoituksen kuluja.

Helpoin rahoitusneuvottelu

Asiointitavasta riippuen UPM Puukaupan rahoituspalvelulla voit saada 55–80 % osuuden puun myyntisaatavasta tilillesi viikossa. Tämä on todennäköisesti myös yksi helpoimmista rahoitusneuvotteluistasi, sillä rahoituspalvelu järjestyy osana puukauppaa.

Laske rahoituslaskurillamme, paljonko voisit saada puukauppatuloja.

Tuottavaa metsänomistusta!