Uusi laskuri näyttää, kuinka taimikon hoito vaikuttaa tuottoihin

Kokeile uudella taimikonhoitolaskurilla, kuinka paljon enemmän taimikkovaiheessa hoidettu metsä tuottaa verrattuna hoitamattomaan.

– Taimikkovaiheessa hoidetusta metsästä saa enemmän uudistus-, harvennus- ja ensiharvennushakkuutuloja kuin hoitamattomasta. Lisäksi hoidettuna taimikko tuottaa enemmän tukkipuuta ja euroja metsänomistajalle tulevina vuosina, UPM Metsän metsänhoidon tuotepäällikkö Ella Kaivola muistuttaa.

Hoidetussa metsässä tehdyt taimikon varhaisperkaukset ja taimikon harvennukset nopeuttavat puuston järeyskasvua ja lisäävät tulevien hakkuiden puustokertymiä.

Taimikonhoitolaskuri näyttää havainnollisesti, millainen vaikutus taimikon hoidolla on tuottoon metsän kiertoajalla, istuttamisesta puiden korjaamiseen.

Muista hoitaa taimikko ajallaan

Taimikkona hyvin hoidettu metsä tuottaa 30 prosenttia enemmän ja paremman laatuista tukkipuuta kuin hoitamatta jäänyt kohde. Jos hoito viivästyy, se laskee hakkuista tulevaisuudessa saatavia tuloja sekä nostaa kustannuksia, kun taimikko lopulta hoidetaan.

Myös taimikon harvennuskustannukset nousevat jyrkästi puuston järeytyessä. Viivästyminen lisää kustannuksia noin kymmenen prosenttia vuodessa. Tämä tarkoittaa, että kustannukset ovat puolitoistakertaiset, jos hoito myöhästyy 4–5 vuotta, ja peräti kaksinkertaiset seitsemässä vuodessa.

Metsä, jonka hoitotoimenpiteet ja harvennukset on tehty ajallaan, kestää paremmin myös lumi- ja tuulituhoja kuin hoitamaton metsä. Herkimpiä lumen aiheuttamille vaurioille ovat ylitiheinä taimikoina kasvaneet, riukuuntuneet tai liian myöhään ja voimakkaasti harvennetut metsät.

 

Video: Taimikonhoito on ilmastoteko (0:40 min)

Käy tarkistamassa taimikkosi kunto talven jälkeen
Artikkeli | 3 min

Käy tarkistamassa taimikkosi kunto talven jälkeen

Lue lisää
Taimet multaan!
Artikkeli | 1 min

Taimet multaan!

Lue lisää
Paranna puuston kasvua ja laatua merkittävästi
Artikkeli | 1 min

Paranna puuston kasvua ja laatua merkittävästi

Lue lisää