Pesän vanha sääksipari on merkitty seurannan helpottamiseksi ns. lukurenkailla. Koiraalla on punainen rengas, jossa tunnus CCL. Naaraalla puolestaan on keltainen rengas, jossa tunnus NTF. Pesätapahtumien seuraajan kannattaakin kiinnittää huomio lintujen mahdollisiin renkaisiin!
Kaikista pesän käänteistä pysyt kärryillä seuraamalla Sääksikameraa täällä!
Vuosikymmenien yhteistyö taustalla
UPM:n ja Sääksisäätiön yhteistyö on jatkunut jo parinkymmenen vuoden ajan. UPM on muun muassa rahoittanut tekopesien rakentamista ja pesäkameratekniikkaa sekä mahdollistanut satelliittien käytön sääksien seurannassa. Yksi tärkeimmistä yhteistyön merkkipaaluista on tietokanta sääksien pesäpaikoista.
Luonnontieteellisen keskusmuseon, Sääksisäätiön ja UPM:n välisellä ainutlaatuisella sopimuksella sääksien pesäpaikat ovat tarkkaan tiedossa vuosittain päivitettävässä tietokannassa. Järjestelmässä ovat kaikki tiedossa olevat UPM:n metsissä sijaitsevat pesät. Kun pesäpaikkatiedot ovat käytettävissä myös metsätalouden toimijoilla, vahinkoriski pesäpuun kaatamisesta tai pesinnän häiritsemisestä saadaan tehokkaasti minimoitua.
Sääksi rakentaa satoja kiloja painavan pesänsä puiden latvaan, ja myös tekopesät rakennetaan tavallisimmin vankkoihin puihin. Tolppa- ja tornipesiä hyödynnetään erityisesti soilla ja vesijätöillä, joissa sopivia puita ei usein ole tarjolla. Tekopesien ja suojelun avulla aiemmin silmälläpidettäväksi luokiteltu sääksi on palannut elinvoimaisten lintujen joukkoon.
Marraskuussa 2022 kerroimme myös petolintujen suojelun mallialueen perustamisesta UPM:n metsään Harvialassa. Yhteisenä päämääränä Sääksisäätiön kanssa on petolintujen suojelun ja metsätalouden yhteensovittaminen. Yhteistyö on osa UPM:n Forest Action -metsävastuullisuusohjelmaa.