Jos metsuri sattuu olemaan kahvitauolla, tunnistat taimikonhoito- tai hakkuualueen siitä, että maahan on kaadettu lehdellistä puuvesakkoa ja alueella tuoksuu tuore puu, mutta samalla myös pakokaasu. Myös lähelle pysäköity pakettiauto kielii työmaakohteesta. Alueella voi liikkua turvavarusteisia ja värikkäisiin suojavaatteisiin pukeutuneita työntekijöitä.
”Jos hakkuukoneen ääni kuuluu tai kone näkyy, kannattaa kääntyä kannoillaan ja valita toinen reitti. Hakkuutyömaa on melko lyhytaikainen este virkistyskäyttäjälle”, UPM:n yritysvastaava Jukka Hirvonen sanoo.
Tavallisesti hakkuutyö kestää vain päiviä, ellei kyseessä ole suuri työmaa. Tämän jälkeen ajokone vie pöllit pois metsästä, minkä jälkeen myös hakkuutähteet usein kerätään. Ennakkoraivauksia ja muita metsänhoitotöitä tehdään läpi vuoden. Touko-kesäkuussa metsätyöt painottuvat viljelyyn, juhannuksena alkavat varhaisperkaukset ja syksyllä suoritetaan taimikon perkauksia.
Jätä metsätyömaahan turvallinen välimatka
Lintujen pesimäajat tuovat rajoituksia kone- ja metsätöihin sekä taimikonhoitoon. Koneellista korjuuta ei tehdä alle 500 metrin päässä todennetuista kalasääsken pesistä. Myös esimerkiksi lähteiden, norojen ja vesistöjen välittömään läheisyyteen tulee jättää suojavyöhykkeet.
”Jos metsänkävijä huomaa metsäkanalintujen maapesiä, ne kannattaa jättää rauhaan ja kiertää kaukaa. Metsän eläinten pitää antaa elää omaa elämäänsä”, UPM:n metsätalouden asiantuntija Janne Sievänen sanoo.
Sekä taimikonhoito- että hakkuualue merkitään erityisesti metsäautotien ja taajama-alueen lähettyvillä varoituskyltein, jossa mainitaan tarvittavat turvaetäisyydet. Hakkuukoneeseen tulee pitää 90 metrin etäisyys ja muihin koneisiin vähintään 20 metriä väliä.
”90 metriä saattaa tuntua pitkältä matkalta, mutta se ei ole yhtään liioiteltua. Hakkuukoneen koura ylettyy noin kymmenen metrin päähän koneesta, ja jos se kaataa 30-metrisen puun, latva voi ulottua jopa 40 metriin. Jos kaatuva puu kaataa vieressä olevan puun, se voi rojahtaa jopa 70 metrin päähän”, Hirvonen kertoo.
Metsässä voi olla vaikea hahmottaa etäisyyksiä. Tämän vuoksi paras ohje on, että virkistyskäyttäjä välttää hakkuu- ja metsänhoitotyömaan lähestymistä, ellei sinne ole välttämätöntä asiaa. Metsässä kulkeminen on jokamiehenoikeus, mutta toimillaan ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaratilanteita.