1. Mistä joulukuusen voi hankkia?
Kuusen kaataminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten muista kysyä siihen lupa metsänomistajalta.
Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla kuusen saa hakea valtion metsästä kymmenen euron lupamaksulla. Muualla Suomessa asukkaat voivat osallistua kuusimyyjien järjestämiin retkiin, joilla puun saa käydä itse kaatamassa joulukuusiviljelmältä.
Helpoiten kuusen saa hankittua verkkopussissa torilta, puutarhamyymälästä tai lähikaupan pihasta.
2. Ostaisinko kotimaisen vai ulkomaisen kuusen?
Suomessa kasvanut joulukuusi kulkee yleensä ulkomailta tuotua kuusta lyhyemmän matkan. Lisäksi kuusi voi säilyä pidempään, koska se on ollut katkaistuna vähemmän aikaa.
Suomalaisissa metsissä ja kuusiviljelmillä käytetään erittäin vähän tai ei lainkaan lannoitteita ja torjunta-aineita, mikä tekee kotimaisesta kuusesta ulkomailta tuotua ekologisemman.
3. Millainen kuusi omasta metsästä kannattaa kaataa?
Omasta metsästä joulukuuseksi ei välttämättä kannata uhrata sitä kaikkein kauneinta puuta. Valitse kuusi sen sijaan metsänhoidollisin perustein.
Joulukuuseksi kannattaa valita sellainen puu, joka todennäköisesti poistettaisiin perkauksen yhteydessä.
Tällaisia ovat muun muassa liian tiheästi kasvavat tai laadullisesti hieman huonommat kuuset.
4. Kuinka joulukuusen saa säilymään hyvänä mahdollisimman pitkään?
Hidas sulattaminen ja runsas kastelu auttavat joulukuusta säilymään mahdollisimman pitkään. Kun kuusi on aika tuoda sisään, sulata se vähitellen ja pidä tyvi koko ajan vesiämpärissä. Vaikka kuusi olisikin sopivan pituinen, leikkaa sen tyvestä muutaman sentin pala pois. Tuore pinta imee paremmin vettä.
Vuolemalla puun kuorta voi tahtomattaan vaurioittaa puusolukkoa, jossa vesi kulkee. Tämän vuoksi kuusenjalan halkaisijan tulee olla riittävä, jotta tyveä ei tarvitse ohentaa. Sijoita kuusi mahdollisimman viileään paikkaan ja kastele sitä runsaasti. Tyven pitäisi olla koko ajan vedessä, sillä kerran kuivunut puu ei enää kykene imemään vettä. Varsinkin ensimmäisen vuorokauden aikana vettä kuluu erityisen paljon.
Lähteet: Joulupuuseura ry, Luonnonvarakeskus
Juttu on ilmestynyt Metsän henki -lehdessä 4/2017.