Mitä taimitarhalla tapahtuu talvella?

Talvi on kiireistä aikaa UPM:n Joroisten taimitarhalla. Miljoonien taimien keinolumetus, laatukontrollit ja taimien jaottelu oikean alkuperän mukaan ovat vasta osa talviajan tekemisestä taimitarhalla.

Moni yllättyy, kun kuulee mitä kaikkea UPM:n Joroisten taimitarhalla tapahtuu talvella. Puuhaa riittää koko talveksi, jotta metsänomistajat saavat varmasti laadukkaat taimet ja siemenet uusiin metsiinsä.

Viisi tärkeää tehtävää talvella

  1.  Taimien keinolumetus
  2. Taimijako alkuperän mukaan
  3. Tuotannon suunnittelu
  4. Laatukontrollit ja idätyskokeilut
  5. Huoltotoimet ja valmistelu

Keinolumi suojaa taimet

Yksi talven suurimmista ponnistuksista on taimien keinolumetus. Taimia talvehtii ulkokentillä usean hehtaarin alueella. Jokainen taimi saa peitokseen puolen metrin kerroksen lunta, joka suojaa taimea pakkasilta ja kevään ahavatuhoilta.

Keinolumetusta varten tarvitaan parin viikon pakkasjakso. Yleensä lumetus ajoittuu tammi-helmikuulle. Urakoitsijamme lumitykit tekevät yhteensä noin 40 000 kuutiota lunta. Taimet pysyvät lumipeitteen alla aina huhtikuun loppupuolelle asti.

Rutkasti lumitöitä tehdään myös kasvihuoneilla. Kasvihuoneiden päälle eikä sivuille saa kertyä lunta, koska ne eivät kestä lumen painoa.Taimillemme on myönnetty Avainlippu osoituksena suomalaisesta työstä. Kaikki taimemme ovat 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. 


 

Lumitykit tekevät lähes 40 000 kuutiota lunta taimien suojaksi. 

Taimijako varmistaa alkuperän

Talven toinen suuri projekti tammi-helmikuussa on miljoonien taimien jaotteleminen kunnittain taimien alkuperän mukaan. Jaottelu tehdään excel-taulukoihin. Toimitamme taimia ympäri Suomea. Jokaisen taimen tulee soveltua juuri sille maantieteelliselle alueelle, johon se istutetaan. Jotta voimme kasvattaa oikeaa alkuperää olevat taimet, asiakkaiden tulee tilata taimet hyvissä ajoin. 

Myös siementen tulee olla oikeaa alkuperää. Siementen pakkaus alkaa helmikuun alussa. Laitamme jokaiselle asiakkaalle oikeaa alkuperää olevat siemenet suoraan purkkeihin sekä varmistamme lakisääteiset merkinnät. Näin siemenlähetykset ovat valmiina asiakkaille toukokuun alun kylvöihin.

Tuotanto vaatii suunnittelua

Taimituotanto suunnitellaan aina 1-2 vuotta etukäteen. Tammikuun lopulla käymme läpi tulevien vuosien taimitilaukset, ennakot ja ennusteet, joiden perusteella teemme tuotantosuunnitelmat. Näin kasvatamme juuri oikean määrän ja oikeaa alkuperää olevia taimia asiakkaiden metsiin.

On tärkeää, että saamme taimitilaukset riittävän ajoissa. Paras aika tehdä taimitilaus on puukaupan yhteydessä.

Laadunvarmistuksella topakat taimet

Ennen kuin yhtään taimea lähtee keväällä asiakkaille, teemme jokaiselle taimialkuperälle laatukontrollit.

Kaivamme lumen alta testierät taimista ja ne pääsevät maaliskuussa näyttämään toimintakykynsä oikeissa lämmöissä ja kosteusolosuhteissa kasvihuoneissa. Näin varmistamme, että asiakkaat saavat metsiinsä ensiluokkaiset taimet tulevalla kasvukaudella.

Myös siemeniä testataan. Idätyskokeiluilla varmistetaan, että siemenet varmasti itävät asiakkaiden metsissä.

Jokainen taimialkuperä käy läpi laatukontrollin ennen kuin yhtään taimea lähtee asiakkaille.  

Huollamme 18 kasvihuonetta

Uusi tuotanto käynnistyy maaliskuun lopulla. Sitä ennen hankimme kaikki materiaalit, siemenet, turpeet ja raaka-aineet tuotantoa varten sekä valmistelemme tarvittavat investoinnit. Sesonkiaikana tarvitaan myös lisätyövoimaa. Uusien työntekijöiden rekrytoinnit alkavat tammikuussa.

Lisäksi huollamme ja tarkistamme kaikki koneet ja laitteet sekä päivitämme ohjeet. Meillä on 18 kasvihuonetta, joten tekemistä on paljon.

Toukokuussa alkavat taimilähetykset

Huhtikuun alkuviikkoina alamme herätellä taimia. Levitämme turvetta keinolumen päälle. Turve imee auringonsäteitä ja sulattaa lunta. Samalla toivomme kevätsateita, jotka edistävät lumen sulamista.

Kun lumi on sulanut, taimet virkoavat ja oikovat itseään. Toukokuussa terhakat taimet ovat valmiina lähetettäväksi asiakkaiden metsiin.

Muista taimitilaus puukaupan yhteydessä

  • Taimitilaus kannattaa aina tehdä puukaupan yhteydessä. Näin varmistat, että saat haluamasi määrän taimia.
  • Jos taimitilauksen kanssa havahtuu vasta keväällä, taimia ei välttämättä ole enää saatavilla tai niiden toimitus voi viivästyä.
  • Kasvu-kumppanuusasiakkaat ovat etusijalla laatutaimiemme tilauksessa.
  • Kaikki taimemme ovat 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. Taimillemme on myönnetty Avainlippu osoituksena suomalaisesta työstä.
  • Taimitilauksesta sopiminen puukaupan yhteydessä on helppoa. Se hoituu oman metsäasiakasvastaavasi kanssa.

Hae metsäasiakasvastaavien yhteystietoja

 

Katso video taimitarhalta

 

Lue lisää, miten saat taimiamme omaan metsääsi

UPM Metsänuudistaminen
KOKOELMA

UPM Metsänuudistaminen

Lue lisää
 
Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Männyn kylvö – hyviä käytäntöjä ja kehitysnäkymiä
Artikkeli | 6 min

Männyn kylvö – hyviä käytäntöjä ja kehitysnäkymiä

Lue lisää
Käpyjen keräys – nyt käy vipinä UPM:n siemenviljelyksillä
Artikkeli | 3 min

Käpyjen keräys – nyt käy vipinä UPM:n siemenviljelyksillä

Lue lisää