Kun teet puukaupat, muista sopia metsänuudistamisesta

Metsänuudistamisesta kannattaa sopia samalla kun teet puukaupat. Näin varmistat, että uudistustyöt tulee tehtyä ajallaan ja saat varmasti uuteen metsääsi sopivat taimet. Samalla täytät metsälain uudistamisvelvoitteen helposti. Metsäasiakasvastaava auttaa valitsemaan oikean puulajin oikealle kasvupaikalle.

Saat metsän heti tuottavaan kasvuun

Metsälaki velvoittaa, että uudistushakkuun jälkeen metsä täytyy uudistaa. Paras hetki sopia metsänuudistamisesta on puukaupan yhteydessä. Näin vältät sen, että metsänuudistustyöt viivästyvät tai unohtuvat kokonaan. Sopimalla metsänuudistamisesta puukauppojen yhteydessä tiedät saman tien, paljonko puukauppatuloista on hyvä pistää sivuun metsänuudistamista varten.

- Metsänuudistamisen kanssa ei kannata aikailla, jotta metsän saa heti tuottavaan kasvuun. Metsäpohja on aina arvokkaampi, kun on uusi metsä kasvamassa, kertoo metsänhoidon tuotepäällikkö Ella Kaivola.

Metsänuudistamisen viivästyminen syö metsän tuottoa ja heikentää taimettumisen onnistumisen mahdollisuuksia. Jos aiot tehdä esimerkiksi istutuksen itse, pohdi realistisesti käytettävissäsi oleva aika ja voimavarat. Varsinkin jos työstettävää pinta-alaa on paljon, on ammattilaiseen turvautuminen paras tapa varmistaa metsänuudistamisen toteutuminen. Voit vähentää metsän uudistamisesta ja hoitamisesta aiheutuneet kulut metsäverotuksessa.

Asiantuntijan neuvoilla saat oikean puulajin oikealle kasvupaikalle

Metsänuudistaminen alkaa maanmuokkauksella. Se antaa viljeltäville taimille hyvän alun ja suojelee niitä tuholaisilta, kuten tukkimiehentäiltä. Metsäasiakasvastaava auttaa sinua valitsemaan seuraavan kasvatettavan puulajin ja maanmuokkausmenetelmän. Esimerkiksi metsätuhot voivat olla syynä puulajin vaihdolle.

- Jos esimerkiksi juurikääpä on aiheuttanut kuusiin tyvilahoa, voi olla syytä vaihtaa puulaji rauduskoivuun. Kuusen istutus liian karuille kasvupaikoille lämpenevässä ilmastossa voi myöhemmin kostautua kuivumisena, jolloin oikea valinta kasvupaikalle on mänty. Tuoreille, karkeille maille voi valita koivun viljelyn. Metsäasiakasvastaava osaa neuvoa oikean puulajin oikealle kasvupaikalle, kertoo Kaivola.

 

Kun toimit ajoissa, varmistat metsääsi laadukkaat Avainlippu-taimet


Metsänuudistamisessa ratkaisevassa roolissa ovat laadukkaat taimet ja siemenet. Kaikki UPM Joroisten taimet ovat vuosikymmenien kehittämisen ja osaamisen tulos sekä 100 %:sesti suomalaista alkuperää. Jalostetusta siemenestä kasvatetut taimet tuottavat tutkitusti enemmän ja laadukkaampaa puuta metsän kiertoaikana verrattuna jalostamattomaan materiaaliin.

Yksi tärkeä syy sopia metsänuudistamisesta heti puukaupan yhteydessä, on taimien saatavuuden varmistaminen.

Taimien istutuskausi alkaa keväällä toukokuun alussa maiden lämmittyä ja jatkuu puulajista riippuen syyskuuhun loppuun. Jos havahtuu taimien kanssa vasta keväällä, silloin ei välttämättä enää saa niitä haluamaansa määrää. Myös taimien toimitusajankohta voi siirtyä.

- Kun puukauppatarjousta valmistellaan maastossa, on samalla kätevää tehdä suunnitelma metsänuudistamisesta. Mitä aikaisemmin metsänuudistamisesta sovitaan, sitä aikaisemmin voimme varata myös viljelymateriaalin valmiiksi.

Kaikkea istutusta ei tarvitse tehdä heti toukokuun alussa. Myös kesä- ja syysistutukset ovat hyvä vaihtoehto kuuselle ja koivulle. Routivilla mailla kuusen syysistutus ei sovi.

Taimien istutusajat:

  • Kuusi: toukokuu-syyskuu
  • Koivu: toukokuu-elokuu
  • Mänty: toukokuu

Metsänuudistamisesta sopiminen puukaupan yhteydessä on yksinkertaista. Se hoituu samalla tapaamisella.

- Metsänuudistamispalvelu sisältää maanmuokkauksen, istutuksen tai kylvön sekä viljelysmateriaalin eli taimet tai siemenet. Palvelu räätälöidään aina metsänomistajan tarpeisiin, eli sopii vallan hyvin, että metsänomistaja hoitaa esimerkiksi istutuksen itse, muistuttaa Kaivola.

 

Metsänuudistamispalvelumme pähkinänkuoressa:

  1. Kartoitamme tarpeesi ja tavoitteesi ja koostamme palvelun sinun toivomassasi laajuudessa, halutessasi myös avaimet käteen -periaatteella.
  2. Saat meiltä asiantuntijatietoa metsäsi hyvinvoinnista ja suositukset parhaista ratkaisuista kullekin kasvupaikalle.
  3. Tiedotamme, kun metsänuudistamistyöt alkavat ja loppuvat. Verkkopalvelussamme voit seurata metsäsi ja sopimustesi tilaa silloin kun sinulle sopii.

 

Lue lisää metsänuudistamisesta ja metsälaista

UPM Metsänuudistaminen
KOKOELMA

UPM Metsänuudistaminen

Lue lisää
Metsälaki
Wiki | 07/27/2017 13:49:48 | 1 min

Metsälaki

Lue lisää
Näin onnistut metsänuudistamisessa – Katso video!
Artikkeli | 04/17/2020 13:19:30 | 1 min

Näin onnistut metsänuudistamisessa – Katso video!

Lue lisää
Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa
Artikkeli | 4 min

Metsänjalostus – hyvinvoivaa puuta ja parempaa tuottoa

Lue lisää
Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua
Artikkeli | 1 min

Ilmaston lämpeneminen lisää puiden kasvua

Lue lisää
Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa
Artikkeli | 4 min

Metsäasioissa kannattaa edetä ajoissa, Jesse muistuttaa

Lue lisää