UPMMetsä

Kun teet puukaupat, muista sopia metsänuudistamisesta

Metsänuudistamisesta kannattaa sopia samalla kun teet puukaupat. Näin varmistat, että uudistustyöt tulee tehtyä ajallaan ja saat varmasti uuteen metsääsi sopivat taimet. Samalla täytät metsälain uudistamisvelvoitteen helposti.

Metsälaki velvoittaa, että päätehakkuun jälkeen metsä täytyy uudistaa. Paras hetki sopia metsänuudistamisesta on puukaupan yhteydessä. Niin vältät sen, että metsänuudistustyöt viivästyvät tai unohtuvat kokonaan.

Viivästyminen syö metsän tuottoa. Metsäuudistaminen alkaa maanmuokkauksella. Se antaa viljeltäville taimille hyvän alun ja suojelee niitä tuholaisilta. 

- Metsänuudistamisen kanssa ei kannata aikailla, jotta metsän saa heti tuottavaan kasvuun. Metsäpohja on aina arvokkaampi, kun on uusi metsä kasvamassa, kertoo metsäpalveluiden tuotepäällikkö Elise Hovi.

Varmista, että saat taimia

Yksi tärkeä syy sopia metsänuudistamisesta heti puukaupan yhteydessä, on taimien saatavuuden varmistaminen.

- Monina vuosina taimista on ollut pulaa. Jos metsäuudistamisesta ei sovi ajoissa, voi olla, ettei taimia saa juuri haluamaan ajankohtana, Hovi kertoo.

Taimien istutuskausi alkaa keväällä toukokuun alussa maiden lämmittyä ja jatkuu puulajista riippuen syyskuuhun loppuun. Jos havahtuu taimien kanssa vasta keväällä, silloin ei välttämättä enää saa niitä haluamaansa määrää. Myös taimien toimitusajankohta voi siirtyä.

Kaikkea istutusta ei tarvitse tehdä heti toukokuun alussa. Myös kesä- ja syysistutukset ovat hyvä vaihtoehto kuuselle ja koivulle. Routivilla mailla kuusen syysistutus ei sovi. Taimien istutusajat ovat:

  • Kuusi: toukokuu-syyskuu
  • Koivu: toukokuu-elokuu
  • Mänty: toukokuu

Helpointa on sopia metsäuudistamisesta samalla, kun allekirjoittaa puukauppasopimuksen.

- Voimme hoitaa koko metsänuudistamisen metsänomistajan puolesta. Palvelu sisältää maanmuokkauksen, istutuksen tai kylvön sekä viljelysmateriaalin eli taimet tai siemenet.

Nyt saa pikkolomäntyä

Metsänuudistamisessa ratkaisevassa roolissa ovat laadukkaat taimet ja siemenet. UPM:n Joroisten taimitarha on aktiivisesti kehittänyt ja uudistanut taimia jo vuosikymmenten ajan.

- Taimimarkkinoiden uusimpia tulokkaita ovat pikkutaimet. Nyt saatavissa on uutuus, minikokoinen pikkolomänty, kertoo taimitarhapäällikkö Anne Immonen.

Pikkolomännyn etuna on, että sen voi istuttaa helposti ja kustannustehokkaasti pienellä ja kevyellä istutusputkella. Taimia on myös helppo kuljettaa maastossa. Niitä mahtuu enemmän istutusvakkaan kerralla.

- Koivun viljelyssä ollaan jo vallan siirtymässä pikkutaimiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne menestyvät jopa paremmin kuin perinteiset, kookkaat taimet. Metsänuudistuksesta kannattaa sopia puukaupan yhteydessä. Nyt kannattaa jo sopia istutuksista vuosiksi 2022 ja 2023, Immonen vinkkaa.

Asiantuntijamme ovat apunasi

Metsänuudistamisesta sopiminen puukaupan yhteydessä on yksinkertaista. Se hoituu samalla tapaamisella.

- Se ei todellakaan ole pitkä prosessi. Metsäasiakasvastaava auttaa metsänomistajaa valitsemaan seuraavan kasvatettavan puulajin ja maanmuokkausmenetelmän. Metsänuudistamispalvelusta voi sopia samalla tapaamisella, kun allekirjoittaa puukauppasopimuksen.