Jokaisella eliöllä on tärkeä tehtävä

Luonnon monimuotoisuudella eli biodiversiteetillä tarkoitetaan kaikkea elävää luontoa ja sen vaihtelua. UPM Metsä edistää sitä monin tavoin.

Perhonen neulasten päällä
 

UPM Metsän ympäristöasiantuntija Petri Heinonen vertaa eri eliöiden merkitystä luonnossa lentokoneen osiin. Jos yksi osa irtoaa, kone lentää vielä hetken, mutta puuttuvien osien lisääntyessä se putoaa ennen pitkää.

”Esimerkiksi ilman symbioosia sienten kanssa ei Suomessa olisi ainuttakaan puuta. Sienet mahdollistavat sen, että puut saavat ravintoa ja vettä”, hän selittää.

Siksi luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen on tärkeää: kaikilla eliöillä on luonnossa oma tehtävänsä.

UPM:n omistamissa metsissä monimuotoisuutta parannetaan muun muassa siten, että hakkuissa jätetään aina jäljelle säästöpuita. Niistä tulee ajan myötä koti tärkeille hajottajille.

Lisäksi UPM:n metsissä suojellaan biodiversiteetiltään tärkeitä alueita sekä vanhoja metsiä, joilla on omanlaisensa eliöstö. Myös vesistöjen suojavyöhykkeet ylläpitävät ja lisäävät luonnon monimuotoisuutta.

Metsänomistaja voi parantaa luonnon monimuotoisuutta esimerkiksi viemällä puihin linnunpönttöjä, rakentamalla petolinnuille pesäalustoja, kulottamalla metsää sekä jättämällä säästöpuut metsään vielä niiden kaaduttuakin.

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 1/2022.

 
 
10 väitettä metsänhoidosta – totta vai tarua?
Artikkeli | 7 min

10 väitettä metsänhoidosta – totta vai tarua?

Lue lisää
UPM:n uusi metsävastuullisuusohjelma tähtää korkealle
Artikkeli | 6 min

UPM:n uusi metsävastuullisuusohjelma tähtää korkealle

Lue lisää
UPM Yhteismetsien kyydissä sukupolvelta toiselle
Blogi | 4 min

UPM Yhteismetsien kyydissä sukupolvelta toiselle

Lue lisää