Hoida metsävarallisuuttasi verkossa

Sähköiset puukauppa- ja metsänhoitopalvelut laajenevat entisestään. UPM Metsän verkkopalvelussa metsänomistaja saa kattavan näkymän metsä­omaisuuteensa.

UPM Metsän verkkopalvelu metsänomistajille on uudistunut. Yhä suurempi osa metsävarallisuuden hoidosta onnistuu nyt verkossa. Verkkopalvelua on kehitetty vaiheittain jo muutaman vuoden ajan. Nyt verkkosivusto tarjoaa jo todella kattavan näkymän omiin metsiin ja toimii ­hyvänä työkaluna tuottavassa metsänhoidon suunnittelussa.  

Palvelua kehittänyt ­projektipäällikkö Mikko Turunen kertoo, että varsinkin viimeisimmän vuoden aikana ­verkkopalvelu on monipuolistunut. Nyt sähköisen palvelun kautta voi lähettää tarjouspyyntöjä metsänhoitotöistä tai puukaupasta. Metsäsuunnitelmaa voi tarkastella ajasta ja paikasta riippumatta.   

Yhden klikkauksen takaa löytyvät metsäomaisuuteen liittyvät sopimukset, tarjouspyynnöt, tarjoukset, puukauppasopimukset, mittaukset, metsämaksut ja bonukset. 

”Tavoitteenamme on ollut luoda verkkopalveluun huippuluokan työkalut helppoon, tuottavaan ja kestävään metsävarallisuuden hoitoon”, Turunen kuvaa. 

Rekisteröityminen on helppoa 

Uusi verkkopalvelu löytyy UPM Metsän internet-­sivujen kautta. Palvelu on mobiiliskaalautuva, eli sitä voi käyttää myös älypuhelimella – vaikka metsässä kulkiessa. Rekisteröitymiseen tarvitaan sähköpostiosoite, puhelinnumero sekä henkilöllisyyden varmistamista varten pankkitunnukset. Lisäksi palvelun käyttö edellyttää metsävaratietojen jakamista UPM:lle.  

Verkkopalvelua on kehitetty asiakastarpeiden perusteella. Käyttäjäpalautetta on kerätty koko ­kehitystyön ajan. Erityinen tavoite on ollut lisätä selkeyttä ja parantaa käytettävyyttä. Kiittävää palautetta on tullut myös siitä, että kaikki metsäasiat on nyt mahdollista hoitaa tehokkaasti yhdessä paikassa.  

Aiemmin omaa verkkometsäsuunnitelmaa ja metsäveromuistiinpanoja on voinut hallinoida UPM MetsäSopissa, joka poistuu käytöstä 31.3.2020. Siihen mennessä kannattaa rekisteröityä upmmetsa.fi:n käyttäjäksi.  

Verkkopalveluun rakennetaan kevään kuluessa uusi verotusosio, ja palveluun siirtyvät myös Metsä­Soppiin tallennetut muistiinpanot ja valokuvat. Vuoden 2019 metsäveroilmoituksen voi hoitaa vielä tuttuun tapaan MetsäSopissa.   

Puumarkkinapäällikkö Panu Kärkkäinen on ollut pitkän UPM-uransa aikana tekemässä ensimmäisiä verkkoversioita asiakkaille jo vuosikymmen sitten. Yhtenä parhaista uuden verkkopalvelun ominaisuuksista hän pitää mahdollisuutta käydä puukauppaa sähköisesti. Digitalisaation myötä puukauppa verkossa on vauhdittunut. 

”Puukaupan sähköistyminen on teknisen kehitystyön sekä metsävaratiedon tarkkuuden ja saatavuuden parantumisen ansiota. Metsänomistajia kehitys on hyödyttänyt valtavasti”, Kärkkäinen sanoo. 

Suomen metsäkeskus kerää metsävaratietoa kaukokartoituksen avulla maamme yksityismetsistä. Keruujärjestelmä perustuu laserkeilaukseen, ilmakuvaukseen, koealamittauksiin ja kohdennettuun maastoinventointiin. Lähes koko Suomen kattava kartoitus on tehty julkisin varoin. Tätä metsävaratietoa hyödynnetään metsänhoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. 

Kaupat kokonaan verkossa 

Kuinka sähköinen puukauppa sitten käytännössä hoituu? Panu Kärkkäisen mukaan puukaupan tarjous­pyynnön jättäminen on helppoa.  

Hakkuiden suunnitteluvaiheen tukena palvelussa on mahdollisuus vertailla eri hakkuuskenaarioiden vaikutusta metsän tulevaan kehitykseen. Tarjouspyynnön tekemistä varten palvelu näyttää metsänomistajalle tämän metsien ajankohtaiset hakkuut kuvioittain. Niistä voi valita tarpeisiinsa sopivan leimikkokokonaisuuden.  

Tarjouspyyntö jätetään sähköisesti, ja siihen voi liittää kommentteja sekä hakkuuseen liittyviä ­toiveita. Kun tarjouspyyntö on saapunut UPM:lle, siihen saa palvelun kautta nopeasti vastauksen. Kun metsänomistaja on hyväksynyt UPM:n tarjouksen, hän saa verkkopalveluun sopimuksen, joka alle­kirjoitetaan sähköisesti lähetettävän linkin ­kautta. Jos metsä on yhteisomistuksessa, jokainen osakas saa oman allekirjoituslinkin. 

Apuväline hakkuiden ja metsähoitotöiden ­suunnitteluun 

Kuluvan vuoden aikana UPM Metsä -verkkopalveluun on tulossa lisää toimintoja, esimerkiksi mahdollisuus tarkastella seuraavan vuoden hakkuita ja metsänhoitotöitä ymmärrettävänä kokonaisuutena.  

”Tarjoamme myös helpotusta metsäveroasioiden hoitoon. Palvelun kehittymistä kannattaa siis seurata aktiivisesti”, Turunen sanoo.    

”Ja vaikka verkkopalvelut kehittyvätkin ­huimasti, jatkossakin apua ja tukea saa omalta metsäasiakasvastaavalta tai UPM Metsän asiakaspalvelusta”, Panu Kärkkäinen muistuttaa. 

Artikkeli on aiemmin julkaistu Metsän henki 1/2020 -lehdessä.

Klapit halki ja katon alle
Artikkeli | 1 min

Klapit halki ja katon alle

Lue lisää
Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde
Artikkeli | 9 min

Metsäsijoittaminen kannattaa, koska metsä on vakaa sijoituskohde

Lue lisää
Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää