”FSC:n myötä saimme siunauksen sille, että olemme tehneet oikeita valintoja”

Juha ja Johanna Mutanen haluavat hoitaa metsiään kestävästi ja vastuullisesti. Siihen FSC® (FSC-C109750) -sertifiointi sopii erinomaisesti. Lue, minkälaisia ovat FSC:n uudet vaatimukset.

Kaunis, valoisa koivikko hallitsee maisemaa Juha ja Johanna Mutasen vapaa-ajan asunnon ympärillä Pohjois-Karjalassa.  

Kun Juha kävi täällä ensi kertaa, koivujen tilalla oli viljapelto, jota tilan edelliset omistajat viljelivät. Se tarjosi myöhemmin suotuisan maaston koivun taimille, joita Juhan isä kavereineen istutti. 

Koivikon takana häämöttää 120-vuotias havupuuvaltainen mustikkatyypin metsä, jonka Juhan isä jätti metsätalouden ulkopuolelle ostaessaan tilan vuonna 1972. Siellä ei ole tehty hoitotoimenpiteitä oston jälkeen. Metsässä on koskematon sammalpeite, paljon lahopuuta sekä ikivanhoja lehtipuita, jotka tarjoavat arvokkaita asuinpaikkoja linnuille ja erilaisille hyönteisille.  

Mutasten kantavia periaatteita metsänhoidossa ovat luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja metsätalouden harjoittaminen kestävällä pohjalla. Juuri tähän FSC-sertifikaatin vaatimukset tähtäävät. 

”Sain ukiltani kunnioituksen maata ja metsää kohtaan, isältäni yritteliäisyyden. Mottoni on, että haluamme toimia metsien kanssa sopusoinnussa mutta samalla taloudellisesti kannattavasti”, Juha kuvaa.   

Mutasten metsä täyttää FSC:n vaatimukset  

Kestävään metsänhoitoon tähtäävä Forest Stewardship Council (FSC) -sertifiointi sopii monitavoitteisille metsänomistajille. Mutaset liittyivät UPM:n ehdotuksesta UPM:n FSC-ryhmäsertifiointiin vuonna 2017. 

Kun UPM Kasvu -kumppanit liittyvät tähän sertifikaattiin, he saavat puun myynnistä FSC-hintalisää. 

”FSC-sertifikaatin myötä saimme virallisen tunnustuksen ja siunauksen sille, että olemme tehneet metsänhoidossa oikeita valintoja”, Juha toteaa.  

FSC®-ryhmäsertifiointi varmistaa puusi menekin 

Sertifiointiprosessi kävi Juhan mukaan vaivattomasti. 

”UPM päivitti metsäsuunnitelmat niin, että ne täyttivät FSC:n vaatimukset, ja hoiti käytännössä koko homman. Meidän tehtäväksemme jäi osallistua auditointiin.”  

Mutasilla on UPM:n kanssa pitkäaikainen kumppanuussopimus. Sen myötä UPM hoitaa lähes kaikki hakkuut Mutasten metsissä.  

”Sopimus tuo jatkuvuutta metsien hoitoon ja varmuutta puun menekistä. FSC-sertifioidulla puulla on kysyntää”, UPM:n metsäasiakasvastaava Tero Koivisto kertoo.  

Hauskinta on kulkea lumikengillä keväthangilla 

Mutasten metsänhoitotöihin kuuluu kylvöä, istuttamista, raivausta, sahaamista ja taimien suojaamista hirviltä.  

Aluksi Johanna ei innostunut raivaamisesta, mutta myöhemmin hän alkoi nauttia siitä.  

”Kolme tankillista on minulle hyvä päiväannos. Tankillinen tarkoittaa noin kahta tuntia. Se on fyysisesti rankkaa mutta samalla mielen lepoa ja vastapainoa toimistotyölle”, hän sanoo.  

”Olemme ajatelleet, että jatkamme tätä niin kauan kuin tulemme metsästä hymyssä suin”, Juha jatkaa. 

Helsinkiläinen arkkitehtipariskunta on viettänyt vapaa-aikansa Pohjois-Karjalan maisemissa siitä lähtien, kun metsät siirtyivät Juhan ja heidän neljän lapsensa muodostaman metsäyhtymän omistukseen 15 vuotta sitten. Metsänhoitotöiden lisäksi he poimivat marjoja, sienestävät ja kalastavat.  

”Olemme vähän keräilytaloushöpsöjä”, Juha sanoo nauraen.  

He käyvät metsässä myös virkistymässä ja rentoutumassa.  

”Hauskinta on kulkea lumikengillä keväthangilla ja nauttia sen päälle metsässä kiireettömät nokipannukahvit”, Johanna kertoo.  

Juha puolestaan rakastaa aamuja metsässä, kaikkina vuodenaikoina.  

”Päivän voima tulee nousevan auringon kautta. Joskus tuntuu, että sydämeni pakahtuu aamuisin luonnon kauneudesta.” 

FSC:n uudet vaatimukset parantavat metsän ilmastokestävyyttä  

Viime talvena Mutaset kokivat metsänomistajina kauhun hetkiä. Pohjois-Karjalan vaara-alueilla oli paljon lunta, ja lämpötila oli koko ajan pakkasen puolella. Kevättalvella Juha näki metsässä katastrofaalisen näyn: tykkylumi oli tarttunut puihin, ja järisyttävä määrä puita oli kaatunut, katkennut tai vaurioitunut.  

”Massiivinen tuho oli öin ja päivin mielessäni. Mietin, miten selviämme hakkuista ja mahdollisesti sitä seuraavista ötökkätuhoista.”  

Juha otti yhteyttä moneen metsäalan toimijaan mutta ei saanut lupausta lumituhojen nopeista korjuutoimista.  

FSC:n uudet vaatimukset on hyväksytty

”Onneksi meillä oli kumppanuus ja FSC-sopimus UPM:n kanssa ja sain Koiviston Teron kiinni. Hän tuli paikalle ja sanoi, että nyt tämä homma laitetaan kuntoon. Se oli meille suuri helpotus”, hän sanoo liikuttuneena.  

Koivisto myöntää, että nopea reagointi oli tilanteessa paikallaan.  

”Luonnontuho on otollinen pohja hyönteistuholle. Ötökät etsivät heikentyneitä puita, mikä tapahtuu pahimmillaan viikoissa. Tällä kulmakunnalla oli vähän rallia viime kesänä. Oli puuautot ja metsäkoneet liikenteessä. Miehet tekivät kahta vuoroa.” 

Hän korostaa FSC-sertifioinnin merkitystä kokonaisuudessa. FSC:n vaatimukset – niin vanhat kuin uudet – tähtäävät metsän ilmastokestävyyteen. 

”FSC-sertifioidussa metsässä suositaan lehtipuuta kaikissa kasvun vaiheissa. Se tuo metsään monimuotoisuutta ja parantaa kasvua. Jos hyönteistuho uhkaa, metsä pystyy toipumaan paremmin, kun siellä kasvaa erilaisia puulajeja.” 

Muutokset FSC:n vaatimuksissa ovat maltillisia 

FSC-standardi on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2011. Tällä hetkellä noin 10 prosenttia Suomen talousmetsistä on FSC-sertifioitu. Nyt Suomen FSC-standardia ollaan uudistamassa ensimmäistä kertaa.  

UPM Metsän ympäristöpäällikkö Tuomas Karan mukaan FSC:n uudet vaatimukset tuovat standardiin paljon pieniä täsmennyksiä mutta eivät suuria muutoksia.  

Miten FSC®-sertifiointi näkyy hakkuukohteella? 

”Muutokset ovat ekologisesti tehokkaita mutta samalla kustannuksiltaan maltillisia”, hän lupaa.  

Suurimman osan uuden standardin edellyttämistä toimenpiteistä tekee sertifikaatin haltija eli tässä tapauksessa UPM.  

”Keskustelemme kuitenkin aina ensin metsänomistajien kanssa ja pidämme heidät ajan tasalla heidän metsiinsä liittyvistä päivityksistä”, Kara korostaa. 

FSC:n uudet vaatimukset pähkinänkuoressa 

Uusi FSC®*-standardi tulee voimaan maaliskuussa 2023. Miten FSC:n uudet vaatimukset vertautuvat nykyisiin, UPM Metsän ympäristöpäällikkö Tuomas Kara? 

  1. Käytönrajoitus- ja erityishakkuuvaatimuksiin ei tule muutoksia.
  2. Erityishakkuukohdetyyppeihin tulee tarkennuksia. Suurin osa nyt käytössä olevista erityishakkuukohteista soveltuu kohteiksi myös jatkossa.  
  3. Jatkossa kaikki kuolleet puut jätetään metsään, kun nykystandardissa niille on asetettu kappalemäärärajat. Kuitenkin metsätuhojen torjuntalain mukaan kuolemassa olevat puut korjataan pois. 
  4. Aina säästettävien arvokkaiden luontokohteiden rajausperusteet selkeytyvät. 
  5. Suojavyöhykkeet monipuolistuvat. Uudessa standardissa metsätalouden ulkopuolella olevien suojeluvyöhykkeiden lisäksi tietyillä kohteilla on peitteisenä käsiteltävä suojavyöhyke. Sitä voi pitää metsätalouskäytössä, mutta siellä ei voi tehdä avohakkuita eikä maanmuokkausta.

*FSC® N003385 

 

Juttu on julkaistu aiemmin Metsän henki -lehdessä 4/2022.

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää
Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?
Blogi | 2 min

Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa – vai vastaako?

Lue lisää