Blogi | 03/21/2024 09:02:54 | 2 min Lukuaika

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Elina Warsta

Senior Manager, Global Forest Affairs, UPM

Kansainvälistä metsien päivää vietetään kaikkialla maailmassa 21. maaliskuuta. UPM:lle kestävästi hoidetut, hyvinvoivat metsät mahdollistavat liiketoimintamme menestyksen ja jatkuvuuden vuosikymmeniksi eteenpäin. Omistamme 523 000 hehtaaria metsää Suomessa, 304 000 hehtaaria eukalyptusviljelmiä Uruguayssa ja 76 000 hehtaaria metsää Yhdysvalloissa.

Lisäksi vuokraamme noin 170 000 hehtaaria puuviljelmiä Uruguayssa ja hoidamme 1,5 miljoonaa hehtaaria yksityisomistuksessa olevaa metsää Suomessa. Olemme yksi Euroopan suurimmista metsänomistajista ja omistamme neljä taimitarhaa - yhden Suomessa ja kolme Uruguayssa. Tunnemme siis hyvin koko arvoketjun taimituotannosta kestävään metsänhoitoon ja puunkorjuuseen, puunkuljetukseen ja tehtaiden toimintaan. Paikallisesti metsät tarjoavat taloudellista hyvinvointia ja mahdollistavat esimerkiksi monipuolisen virkistyskäytön.  

150-vuotinen teollisuushistoriamme ja merkittävä metsänomistuksemme luovat meille edellytykset toimia kestävän metsätalouden edelläkävijänä. Globaali biodiversiteettiohjelmamme juontaa juurensa 1990-luvulle, ja vuonna 2022 perustimme globaalin Forest Action -metsävastuullisuusohjelman, joka keskittyy käytännön toimiin viidellä painopistealueella: ilmasto, biodiversiteetti, vesi, maaperä ja yhteiskunnallinen vaikutus. 

Tänä vuonna kehitämme esimerkiksi uusia mittareita, joilla seuraamme maaperään ja veteen liittyviä muutoksia. Lisäksi osallistumme ainoana metsäteollisuusyrityksenä pilottiohjelmaan, jossa kehitetään ja testataan menetelmiä, työkaluja ja ohjeistuksia tieteeseen perustuvien luontotavoitteiden asettamiseksi. Minnesotassa Yhdysvalloissa ennallistamme vuosittain satoja hehtaareja yhden lajin metsiä monilajisiksi. Suomessa julkistimme hiljattain oman elinympäristöohjelman, jonka tavoitteena on ennallistaa vähintään 3 000 hehtaaria suoelinympäristöjä ja toteuttaa hoitotoimenpiteitä vähintään 100 muussa kohteessa vuoteen 2030 mennessä.

Metsänhoidon sertifiointi on yksi tärkeimmistä keinoistamme varmistaa terveiden ja hyvin kasvavien metsien kestävä kehitys. Siksi olemme asettaneet globaalin, koko puunhankintaamme koskevan tavoitteen, että kaikki hankkimamme puukuitu on sertifioitua vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2023 onnistuimme nostamaan osuuden 87 prosenttiin. 

Kaikki omat metsämme ja puuviljelmämme ovat jo sertifioituja tai sertifioitavana, jos kohde on uusi. Olemme sitoutuneet ilmastopositiiviseen metsätalouteen, eli käytämme metsiämme vähemmän kuin ne kasvavat. Luonnonvarakeskuksen tutkijat laskevat vuosittain Suomen, Uruguayn (omat ja vuokratut puuviljelmät) ja Yhdysvaltojen metsiemme hiilinielun, ja julkaisemme tiedot vuosikertomuksessamme. Olemme sitoutuneet turvaamaan metsät tuleville sukupolville ja varmistamme, ettei puunhankintamme tai metsätaloutemme aiheuta metsäkatoa (kannanotto vain englanniksi).

Lehtipuiden lisääminen parantaa puuston kasvua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastokestävyyttä
Artikkeli | 3 min

Lehtipuiden lisääminen parantaa puuston kasvua, luonnon monimuotoisuutta ja ilmastokestävyyttä

Lue lisää
Kestävä tulevaisuus kasvaa metsissä — uusi Forest Action -raportti kokoaa UPM:n parhaat käytännöt yksiin kansiin
Blogi | 3 min

Kestävä tulevaisuus kasvaa metsissä — uusi Forest Action -raportti kokoaa UPM:n parhaat käytännöt yksiin kansiin

Lue lisää
Metsänhoidon suositukset x 10
Artikkeli | 8 min

Metsänhoidon suositukset x 10

Lue lisää