Artikkeli | 08/07/2024 09:41:57 | 3 min Lukuaika

Janakkalan sääksenpesän poikaset rengastettiin

Olemme seuranneet Janakkalan sääksenpesän puuhia kevään ja kesän mittaan sääksikameran välityksellä. Heinäkuun puolivälissä koitti jo rengastuksen aika, jolloin poikasille kiinnitettiin jalkoihin renkaat. Rengastuksen ansiosta sääkset voidaan tunnistaa yksilöllisesti, ja niiden ominaisuuksia ja käyttäytymistä on helpompi seurata.

Pesän poikasten rengastus sujui ongelmitta professori Pertti Saurolan rautaisella kokemuksella. Saurola on rengastanut alueen sääkset jo yli viidenkymmenen vuoden ajan – aina seurantatutkimuksen alkuvuosista asti. Rengastuksella ei ollut vaikutusta sääksien päivärutiineihin, ja rengastuksesta aiheutunut häiriöaika kesti vain noin 20 minuuttia. Rengastaminen tornipesällä, jossa sääksikamera on, hoitui huomattavan helposti verrattuna korkeissa petäjissä sijaitseviin pesiin.  

Miksi sääksiä rengastetaan?  

Rengastus on ollut yksi sääksien seurantatutkimuksen keskeisimmistä työkaluista jo vuosikymmenten ajan, ja se onkin osoittautunut erinomaiseksi apukeinoksi lintujen perustutkimuksissa. Suomessa rengastustyö perustuu vapaaehtoisuuteen, ja lintujen rengastusta johtaa ja koordinoi Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. 

Rengastuksen avulla saadaan tehokkaasti ja luotettavasti selvitettyä muun muassa sääksien ikä, muuttoreitit, kuolevuus ja kuolinsyyt, kannanmuutokset, yksilöiden jälkeläistuotto ja eri ominaisuuksien periytyvyys, sosiaalinen arvojärjestys, talvehtimisalueet, muuton ajoittuminen, kotipaikka- ja pariuskollisuus sekä saalistusalueet. Siten rengastuksen tuottama tieto edistää myös lintujen suojelua.  

Miten sääksien rengastus tapahtuu? 

Oikean rengaskoon ja -tyypin käyttäminen on edellytys onnistuneelle rengastukselle. Ensin rengastaja valitsee alumiinirengasnipusta poikasille tulevat renkaat numerojärjestyksessä. Sen jälkeen rengas lukitaan sääksen jalkaan lujasti yksinkertaisella lukkopannalla, joka puristetaan kiinni rengastuspihdeillä. Rengastaja kirjaa rengastuksen tiedot tarkasti, mittaa poikasen siiven ja painon sekä määrittelee poikasen yleiskunnon.  
 
Perinteisen metallirenkaan lisäksi suurikokoisille linnuille voidaan kiinnittää lukurenkaat. Lukurenkaiden käyttö on tuonut kokonaan uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia sääksien rengastustyöhön ja seurantaan. Tällä hetkellä Janakkalan sääksikamerassa vain naaraalla on lukurengas, mutta myös koiras aiotaan varustaa lukurenkaalla.   
 
Muovista valmistettu lukurengas kiinnitetään eri jalkaan kuin perinteinen alumiinirengas. Spiraalimainen rengas liimataan saumakohdastaan kiinni erikoisliimaa käyttäen. Muovirenkaaseen on kaiverrettu suurikokoiset koodimerkit, ja renkaissa voidaan käyttää lukuisia eri värejä. Näiden ansiosta lukurengas voidaan lukea jopa yli 100 metrin etäisyydeltä esimerkiksi kaukoputkella tai valokuvaamalla pitkää teleobjektiivia käyttäen.  
 
Lukurenkaiden käyttöä rajoittaa kuitenkin se, että toistaiseksi niiden käyttö on rengastajan omassa harkinnassa, ja rengastaja joutuu itse maksamaan niiden hinnan.  

Menestyksekästä yhteistyötä 

UPM ja Sääksisäätiö ovat tehneet yhteistyötä menestyksekkäästi jo parinkymmenen vuoden ajan, tavoitteenaan petolintujen suojelun ja metsätalouden yhteensovittaminen. Tällä yhteistyöllä on ollut suuri merkitys aiemmin uhanalaisen sääksikannan elvytystyön onnistumiselle. UPM on muun muassa rahoittanut tekopesien rakentamista, pesäkameratekniikkaa sekä mahdollistanut satelliittien käytön sääksien seurannassa. UPM ja Sääksisäätiö ovat toteuttaneet noin 8000 hehtaarin kokoisen petolintujen suojelun mallialueen UPM:n omistamalle Harvialan metsäalueelle Janakkalassa. Alueen sääksikamerasta  on kevään ja kesän mittaan voinut seurailla sääksiperheen pesäpuuhia.  

Seuraa sääksien puuhia sääksikamerasta!

 
Juttua varten on haastateltu Sääksisäätiön Juhani Koivua.  

UPM Metsän taimilahjoitus tuo konkreettisen muiston suunnistuksen MM-kisoista
Artikkeli | 4 min

UPM Metsän taimilahjoitus tuo konkreettisen muiston suunnistuksen MM-kisoista

Lue lisää
Kolme metsäammattilaista kertoo polustaan metsäalalle
Artikkeli | 8 min

Kolme metsäammattilaista kertoo polustaan metsäalalle

Lue lisää
9 x onnistunut puukauppa
Artikkeli | 6 min

9 x onnistunut puukauppa

Lue lisää