Taimet multaan!

Kun istutat taimet itse, pääset nauttimaan kesään heräävästä luonnosta.

1. Istuta vain kosteita taimia

Säilytä taimilaatikot varjoisassa paikassa. Avaa laatikoiden kannet ja kastele taimia, jos ne joutuvat odottamaan istutusta pitkään.

Varmista ennen istuttamista, että taimipaakut ovat kosteita. Paakusta pitäisi irrota puristettaessa muutama vesipisara. Muista ostaa tai varata istutusputket hyvissä ajoin.

2. Valitse sopiva istutuspaikka

Uudistusalue muokataan ennen istutusta, jotta taimet pärjäävät paremmin aluskasvillisuuden kanssa. Valitse istutuskohta, jossa juuripaakku pääsee suoraan kontaktiin muokatun maan kanssa.

Paras paikka on yleensä mättään päällä, mutta muukin muokkausjälki käy. Mättään päällä taimi selviää paremmin kilpailussa muuta kasvillisuutta vastaan. Mättäitä on tehty hehtaarille sopiva määrä, 1 600–1 800 kappaletta, jolloin taimien istutusväli on hieman yli kaksi metriä. Jos alue on äestetty, taimi istutetaan suoraan kivennäismaahan.

Istuta taimi riittävän syvälle. Paakun päälle pitää jäädä 3–5 senttiä maata. Tiivistä taimen ympärys huolellisesti polkemalla. Juuripaakku pitää saada tiivisti kiinni maa-ainekseen, jotta kosteus säilyy paremmin juurten ulottuvilla. Varmista, että taimi on pystysuorassa.

3. Muista jälkihoito

Tarkista viimeistään seuraavana kesänä, että taimet ovat lähteneet hyvin kasvuun, ja korvaa kuolleet taimet tarvittaessa uusilla.

Polje heinät taimen ympäriltä muutamana istutusta seuraavana kesänä. Taimikon varhaisperkaus raivaussahalla 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta on tärkein istutuksen jälkeinen työ.

Artikkeli julkaistiin Metsän henki 2/2021 -lehdessä. Lue koko lehti täältä. 

 
Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo
Artikkeli | 4 min

Etukäteissuunnittelu on aina hyvä asia, Satu sanoo

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää
Vaali metsäsi hyvinvointia
Artikkeli | 1 min

Vaali metsäsi hyvinvointia

Lue lisää